Допомагаємо енергосистемі України. Покровчани міняють старі лампи на сучасні LED-аналоги

     Дніпропетровщина опинилася серед лідерів держпрограми з енергозбереження. За даними обласної військової адміністрації, в нашому регіоні лише за перший тиждень дії ініціативи Президента обміняли понад 216 тисяч лампочок. У відділеннях «Укрпошти» мешканці здають старі лампи, замість них безкоштовно отримують сучасні енергоощадні. Як це відбувається у Покрові, дізнавались кореспонденти «ЗМ».

Півтори тисячі сучасних ламп в одному відділенні

     Для цього ми завітали до відділення поштового звʼязку №53304 нашого міста. Тут охочі обміняти лампи вишикувалися в чергу, тримаючи при собі 5 робочих ламп розжарювання, паспорт і картку платника податків. Процедура обміну триває досить швидко, тож відвідувачам не доводиться довго чекати.

     Начальник відділення Вікторія Фоміна вважає, що така програма є дуже актуальною зараз, оскільки дозволить людям зекономити кошти на споживанні електроенергії, а для держави – зменшити дефіцит «цінного ресурсу» в системі.

      – До нас надійшли півтори тисячі LED-ламп. Тепер видаємо їх містянам в обмін на старі джерела розжарювання. Здебільшого приходять люди старшого віку. Однак приходять і представники молодого покоління.

     Керівниця відділення розповідає, що нарікань щодо якості світлодіодних ламп від споживачів не надходило. Випадків браку поки що не зафіксовано.

Що ж з цього приводу думають самі містяни?

      Пенсіонер Євген Васильович радіє з того, що обміняв застарілі зразки на LED-аналоги:

     – Зараз такий час, що на всьому доводиться заощаджувати, тому я вдячний за таку можливість.

     До безкоштовної ініціативи залюбки долучилась і покровчанка Людмила Іванівна. Жінка розповіла, що запаси старих ламп в неї лежали ще з радянських часів, тому роздала їх рідним і знайомим, щоб вони теж обміняли.

     – Дві кімнати моєї квартири і досі освітлюються енергоємними лампами, тому я вирішила скористатися державною програмою, щоб їх замінити. Наскільки я знаю, перевага нових – в економічності, їх вистачає на довше. Тож взяла спробувати. До того ж можна принести користь нашій державі. Це ще один крок до нашої Перемоги, яку ми всі дуже чекаємо!

Про програму енергозбереження

      Нагадаємо, що з 16 січня в Україні стартувала програма, в рамках якої кожен повнолітній мешканець держави може внести свій вклад в заощадження електроенергії. З цією метою Президент Володимир Зеленський ініціював пілотний проект. Глава держави упевнений, що 50 мільйонів LED-ламп могли б суттєво перекрити дефіцит в енергосистемі України. Таку кількість освітлювальних приладів нам передав Євросоюз та наші міжнародні партнери. Доведено, що одна така лампа споживає у 8 разів менше електроенергії ніж лампа розжарювання. Як взяти участь у програмі?

Одна людина – один обмін

     Скористатися програмою може кожен українець, який досяг повноліття – 18 років. Для обміну ламп знадобляться паспорт та ідентифікаційний код.

      Відповідно до умов ініціативи, одна людина може один раз обміняти лампочки. Більше або менш як 5 ламп обміняти не можна. Скористатися програмою вдруге теж не вийде, адже Укрпошта фіксуватиме паспортні дані.

      Якщо вам трапилася бракована лампа, її (чи їх) можна буде один раз замінити протягом усього терміну дії програми з обміну ламп. Перевірити їх на місці, тобто у відділеннях Укрпошти, не можна задля мінімізації черг.

      Для обміну приймають лише робочі лампи розжарювання.

Як обміняти лампочки

     Шляхів два. Перший – передзамовити лампочки в застосунку Дія. Другий – напряму через відділення Укрпошти, але тільки за наявності у відділенні ламп.

    • Для цього треба з собою взяти паспорт, податковий номер і лампи. Якщо лампи будуть в наявності – їх одразу ж замінять – пояснили в уряді.

     Для передзамовлення в Дії потрібно:

    • авторизуватися в застосунку;
    • у меню послуг обрати «Обмін лампочок»;
    • зазначити свій контактний номер телефону, відділення Укрпошти, в якому хочете провести обмін, тип і кількість ламп.

     Для обміну доступні лампи типу Е14 (малий цоколь) і типу Е27 (стандартний цоколь).

     Обрати колір світла наперед не можна: з Європи поставляються лампи різного спектру – теплого, холодного, нейтрального.

     Ось так мешканці міста долучилися до енергетичної ініціативи від держави. А ви ще не обміняли свої старі лампи – то мерщій до найближчого відділення Укрпошти. Будьте свідомими громадянами. Допоможіть країні заощадити цінний ресурс, тим більше з власною вигодою. Адже сучасні елементи освітлення допоможуть вам заощадити на електроспоживанні.

Підготували: Анастасія ШАБЛЯ, Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11