Канада випустила 275 монет-писанок на підтримку України

Королівський канадський монетний двір випустив декілька монет у формі української писанки. Як зазначає прес-служба відомства, вага однієї з них – 58,5 грамів чистого золота. На ній зображений соняшник – як символ сонця, вічності та сил життя, а також викарбуваний профіль королеви Єлизавети ІІ. Таке поєднання особливо доречне зараз, коли наша держава виборює незалежність та мирне життя кожного українця. Саме тому цей тандем зображений на монеті у стилі писанки. Авторами дизайну монети стали Сюзанна Блант та канадець українського походження Дейв Мельничук.
Номінал золотої монети становить 250 канадських доларів, а ось викупна ціна сягає 7 тисяч доларів. Загалом було викарбувано 275 «монет-писанок».

Ще одна монета – срібна. Вона виконана за трипільськими мотивами. Її дизайн і образи вшановують непорушний і незаперечний зв’язок із Матір’ю-Землею.
Це – спадщина Трипільської культури, знайдена тисячі років тому на сучасній українській землі. Королівський монетний двір Канади визнає та вшановує нашу спадщину, випускаючи подібні номінали.
– Натхненням для дизайну цієї писанки слугували збережені глиняні вироби цього періоду неоліту, зокрема трипільські амфори, які колись використовували для зберігання земельних багатств, і тому трипільські писанки переважно мають колір червоної глини, чорний, коричневий і вохристий кольори, – розповіли в монетному дворі.
Власне сама писанка зображена на кольоровому реверсі (зворотньому боці) монети. Вона виконана в природних тонах, схожих до тих кольорів, які використовували трипільці у своєму розписі. Візерунок писанки також відповідає художньому стилю тодішньої культури, відтворює мотиви жнив. Реверс монети створила художниця Наталі Кіт.
Вартість однієї монети-писанки – 139,95 канадських доларів, а номінал – 20 канадських доларів. Срібні монети було викарбувано накладом 7,5 тисяч штук. Їх розкупили буквально за кілька днів.

Надзвичайно важливо й те, що всі кошти, отримані від продажу монет-писанок, передали на допомогу українцям, які постраждали від збройної агресії рф.
Канада всебічно підтримує Україну у боротьбі з російським агресором. На тлі військової допомоги культурна також стала вагомим додатком до скарбниці наших спільних переможних кроків.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11