Україна – одна з найбільш замінованих країн світу. Скільки смертоносного російського залізяччя у нашій землі і як з ним боротись?

     Вже понад рік на нашій Батьківщині точиться жорстока війна, у якій український незламний народ героїчно дає відсіч російським терористам. Ворог здійснює постійні обстріли прифронтових територій, щедро засіваючи родючі чорноземи не хлібами, а вбивчими «подарунками». За повідомленням ДСНС, від початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну піротехніки знешкодили понад 313 тисяч вибухонебезпечних предметів та майже 3 тисячі кілограмів вибухової речовини, у тому числі 2 157 авіаційних бомб. Найчастіше піротехнічні підрозділи працюють у таких регіонах: на Харківщині (14 121 раз), Київщині (7 119), Чернігівщині (4 315), було обстежено територію площею 77 тисяч 611 гектарів. На жаль, до густо замінованих регіонів належить і Дніпропетровщина, зокрема, Нікопольський район та Криворіжжя. Тому загроза натрапити на нерозірвані міни та інші вибухонебезпечні предмети для жителів нашої області зберігається.

     Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул на брифінгу доповів, що наші війська проводять розмінування місцевості, житла та об’єктів інфраструктури. Саперами вже перевірено майже 6200 га території, 1800 км доріг, 2100 домогосподарств та багато іншого. Вилучено майже 57 тисяч одиниць вибухонебезпечних предметів.

      За інформацією ДСНС, в Україні заміновано 30% території, за масштабами це можна порівняти з територіями двох Австрій (майже 168 тис. км²)!!!

      – Площа та об`єми замінування території України зросли в 10 разів у порівнянні з довоєнним періодом, – зазначив глава Державної служби з надзвичайних ситуацій України Сергій Крук в ефірі всеукраїнського телемарафону «Єдині новини».

     Тисячі боєприпасів залишаються нездетонованими після ворожих обстрілів. Фахівці з протимінної діяльності ДСНС закликають громадян до пильності!

     Міни та інші вибухонебезпечні предмети можуть бути:

    • у покинутих будинках,
    • на вулицях,
    • на дитячих майданчиках.
    • у лісах, на полях та узбіччях доріг тощо.

     У випадку виявлення вибухонебезпечного або підозрілого предмету:

    1. В жодному разі не торкайтесь небезпечної знахідки рукою, ногою чи іншим предметом, не намагайтесь її пересунути, підняти або знешкодити.
    2. Не чіпайте покинуту техніку.
    3. Відійдіть на безпечну відстань. Тримайтесь від підозрілого предмету на дистанції не меншій за 100 метрів;
    4. Позначте місце, де знаходиться підозрілий предмет: палицями, одягом, камінням тощо.
    5. Попередьте про знахідку інших осіб, що знаходяться поруч. Відведіть їх та відійдіть самі на безпечну відстань.
    6. Поінформуйте про знахідку. Офіційні канали повідомлень: «101» — ДСНС, «102» – Нацполіція.

     За словами очільника ДСНС, очищення деокупованих територій від вибухонебезпечних предметів наразі активно триває на Херсонщині та Миколаївщині. Розмінуванню підлягає понад 8 тис. км². Із них близько 7 тис. км² – територія Херсонської області та до 1,5 тис. км² – Миколаївської.

     Державна служба України з надзвичайних ситуацій і організація UNICEF Ukraine розробили сайт Bezpeka.info, на якому зібрали корисні матеріали про правила мінної безпеки.

     – Україна – одна з найзамінованіших країн у світі. Тому надважливо навчити дітей, як поводитися з вибухонебезпечними предметами. На сайті зібрані корисні матеріали про правила мінної безпеки. В ігровій формі діти швидко запам’ятають важливу інформацію, яка може врятувати їхнє життя,зауважили у рятувальній службі.

     До подолання глобальної проблеми замінованості українських територій долучається Європейський Союз. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль після зустрічі з високим представником Євросоюзу Жозепом Боррелем. За його словами, ЄС запустить програму гуманітарного розмінування деокупованих територій України, розраховану на 25 млн євро.

     – Це важливий компонент нашого відновлення, який дасть можливість повертати нормальне життя у деокуповані громади. Вдячні Європейському Союзу та його державам-членам за солідарність і всебічну допомогу, – написав премʼєр.

      В умовах війни надзвичайно важливо максимально «озброюватись» знаннями, що допомагають рятувати життя. Вчимо правила поводження з вибухонебезпечними предметами разом з рідними, близькими, розповідаємо про них дітям! Упевнені, нашим мужнім рятувальникам, за підтримки міжнародних партнерів, вдасться очистити рідну землю від смертоносного залізяччя, а незламним ЗСУ – від російських терористів. Віримо, що невдовзі наша непереможна країна знову стане мирною та безпечною.

Підготували: Анастасія ШАБЛЯ, Валерія ПАНЬКОВА-БЕРЕСЛАВСЬКА

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11