Тримаємо енергетичний фронт!Українці вже замінили більше 1 млн ламп розжарювання на економні LED-аналоги. Жителі Покрова на цьому тижні теж зможуть долучитись до урядової ініціативи

     30 січня в «Укрпошті» офіційно стартувала програма енергозбереження. В її рамках українці замінюють старі енергоємні лампи розжарювання на сучасні – більш економні. Така ініціатива була започаткована Президентом України Володимиром Зеленським. Її підтримали урядовці і представники Єврокомісії на чолі з Урсулою фон дер Ляєн. Згідно з проєктом кожен житель нашої країни може відправитись у найближче відділення «Укрпошти», взявши з собою 5 робочих ламп розжарювання паспорт і картку платника податків. Там вони зможуть обміняти старі лампи на нові LED-аналоги. За початком дії ініціативи зазначеною послугою активно користуються в обласних центрах, а згодом вона стане доступною у всіх стаціонарних та пересувних поштових відділеннях всієї України. Станом на 6 лютого «Укрпошта» вже видала перший мільйон енергозберігаючих ламп. Про це повідомив гендиректор Ігор Смілянський. Загалом в уряді поставили за мету обміняти 50 мільйонів ламп, що дозволить під час пікових навантажень енергосистеми зменшити споживання електроенергії на 7-10%. Яка головна мета такої «світлової революції» і коли у Покрові почнеться обмін лампочок – дізнавались журналісти «ЗМ».

     У звʼязку з невпинними масованими обстрілами енергетичної інфраструктури з боку російських терористів в Україні бракує електроенергії. За даними «Укренерго», до 40% споживання припадає на домогосподарства. І одним з вагомих джерел підвищеного навантаження на електромережі є старі лампи розжарювання. Вони споживають у 8 разів більше електроенергії ніж сучасні LED-джерела!

      Тепер кожен, хто користується такими лампами, може безоплатно замінити їх на зберігаючи. Таким чином заощадити для себе і підтримати енергосистему України.

      В попередньому матеріалі на цю тему, ми знайомили читачів з процедурою обміну ламп. Сьогодні ж нагадаємо, що подати заявку на отримання сучасних елементів освітлення зможе кожен охочий українець віком від 18 років.

     Для цього встановлений такий порядок дій:

    1. Щоб уникнути черг та браку LED-ламп слід оформити запит на їх заміну через додаток «Дія», де можна обрати дату та час обміну.

     Щоб подати заяву на обмін лампочок в Дії:

    • авторизуйтесь у застосунку;
    • оберіть Послугу – «Обмін лампочок»;
    • вкажіть контактний номер телефону та відділення «Укрпошти», у якому бажаєте отримати лампи;
    • зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

     2. Відвідати найближче відділення «Укрпошти». З собою потрібно мати лампи та свої документи: паспорт, ідентифікаційний код, обов’язково пам’ятати свій номер телефону.

     Можливий обмін виключно 5 старих ламп на 5 світлодіодних. В умовах обміну йдеться, що лампи розжарювання мають бути в робочому стані, хоча їх, найпевніше, і не перевірятимуть.

     Очікується, що LED-акція триватиме протягом січня-березня 2023 року.

     У поштових відділеннях Покрова планують розпочати обмін ламп вже цього четверга, 9 лютого.

     Як зазначає Ігор Смілянський, нових лампочок вдосталь та має вистачити на всіх.

      – Швидкі темпи не лякають, а швидше – надихають. Дякую за роботу всім працівникам «Укрпошти», нашим українським та європейським партнерам за допомогу в організації, а українцям — лайк за свідомість, – написав гендиректор «Укрпошти».

      Він повідомив, що найбільшу кількість LED-ламп видано в Києві (понад 162 тисячі), Дніпрі та Харкові (по 88 тисяч), Львові (69 тисяч).

     Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, який був присутній під час запуску програми, заявив, що Єврокомісія виділила українцям 30 мільйонів енергозберігаючих ламп.

      – Атакуючи українську енергетичну систему, свідомо завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі, рф прагне перетворити зиму на зброю у війні проти українського народу, ще більше ускладнити життя українців; позбавити лікарні, служби екстреної допомоги та домівки електроенергії, опалення і води. Це – воєнні злочини, вони не можуть залишитися безкарними. Наше завдання – мінімізувати й подолати їх наслідки. Я переконаний, що в цій роботі немає дрібниць і кожна з лампочок, яку замінять українці, також працюватиме на Перемогу, – наголосив посол ЄС.

      Завдяки згуртованості та стійкості український народ з гідністю продовжує протистояти російським атакам на всіх фронтах. Дякуємо нашим незламним «воїнам світла», допомагаємо їм тримати енергетичну оборону, заощаджуючи на споживанні електрики! Долучайтесь і Ви до важливої державної ініціативи. Зробіть свій внесок у нашу спільну Перемогу!

Підготувала Анастасія ШАБЛЯ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11