Проблема з водопостачанням громад Нікопольщини залишається актуальною

Останнім часом надзвичайно актуальною для всіх мешканців Нікопольщини, зокрема, і жителів Покрова, є ситуація з водопостачанням через пошкодження Каховської ГЕС. Ми вже розбиралися в цій темі, наводячи коментарі районної та місцевої влад, комунальних підприємств і спеціалістів комбінату. Наразі проблема нікуди не зникла, навпаки – вона продовжує прогресувати. Ось що з цього приводу говорить керівник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко, наводячи гіркий приклад однієї з навколишніх громад.
За словами посадовця, вода просто-таки шаленими темпами відходить від берега Каховського водосховища. Так, наприклад, у Червоногригорівській селищній раді щодоби рівень падає на 15-20 см, а сама вода відійшла від берега на відстань від 100 до 200 м!

За словами в.о. Червоногригорівського селищного голови Олени Крайнік, ситуація вже розцінюється як критична.
– Якщо й надалі буде спостерігатися зниження рівня води, то ми втратимо технічну можливість закачувати її і подавати у систему водопостачання. Тому ми вирішили не втрачати дорогоцінний час. Вже зараз проводимо модернізацію насосної станції, а саме закуповуємо нове обладнання, яке підсилить дію насосів, – зазначає посадовиця.
Як розповідають спеціалісти Червоногригорівського водоканалу, зараз вода потрапляє у систему через водозабір, що знаходиться на глибині 8 метрів, завдяки роботі двох вакуумних насосів. Неможливо точно визначити, коли настане критичний момент, і водопостачання буде припинено, але фахівці докладають всіх зусиль, щоб це трапилося якомога пізніше.

Багато хто у соцмережах висловлює припущення, що вирішити ситуацію допоможе переміщення, подовження або заглиблення існуючих водозаборів. Євген Євтушенко акцентував на тому, що виконувати такі роботи наразі неможливо через цілодобовий ризик обстрілів, з яким стикаються прибережні громади:
– Підрядні організації відмовляються працювати під вогнем. Можу додати, що у нас є каскад водосховищ, і зараз проводяться роботи по наповненню та призупиненню падіння рівня води. Скажу відверто: ситуація досить критична. На території Нікопольського району вже 2 громади зіткнулися з проблемами водопостачання. Такий ризик існує також і для міст Марганець та Покров. Що стосується Нікополя, то поки загрози залишитися без води у цього населеного пункту немає.

Питання водопостачання – на контролі в Уряді. В.о. керівника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Володимир Орлов відзвітував про те, що буквально вчора у режимі відеоконференції відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.
Так було розглянуто питання про стан наповнення каскаду дніпровських водосховищ та можливі ризики для водозабезпечення Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей.
– Дійсно, це велика державна проблема, яка ставить під загрозу забезпечення водою Криворізького та Нікопольського районів. Проте, ще в січні цього року ДніпроОВА звернулася до Кабміну з проханням посприяти у вирішенні питання. І на сьогоднішній день вже видано доручення відповідним органам розібратися в ситуації, – доповів посадовець.

Разом з тим, водоканали Нікопольщини закликають мешканців не ігнорувати небезпечні сигнали стосовно зниження рівня води у Каховському водосховищі, і обов’язково мати її 3-денний запас. Те ж саме стосується і покровчан. З огляду на всю серйозність ситуації, радимо містянам прислухатись до порад фахівців, але в жодному разі не піддаватися паніці. Віримо у те, що зовсім скоро наші незламні ЗСУ виженуть ворожу орду із території Каховської ГЕС, і українські фахівці нарешті зможуть виправити ситуацію з водопостачанням.

Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11