Національному мультипредметному тесту бути! Українські парламентарі прийняли відповідні зміни до освітнього законодавства

     Вчора Верховна Рада ухвалила зміни до Закону України «Про вищу освіту» у частині проведення вступної кампанії-2023. Таким чином, парламентарі затвердили екзаменаційний формат у вигляді проведення Національного мультипредметного тесту (НМТ) замість Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). За визначеною процедурою, випускники шкіл протягом 180 хвилин складатимуть іспит з двох обов’язкових (української мови і математики) та одного додаткового (історії України, фізики, хімії, біології або іноземної мови) предметів. Докладніше про особливості вступу у воєнному 2023 році, який тепер уже точно складатимуть у вигляді НМТ, розповів міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

     За словами очільника відомства, цьогоріч українські виші очікують на 220-224 тис. вступників. Вони складатимуть електронний НМТ у  спеціально облаштованих тимчасових екзаменаційних центрах під керівництвом Українського центру оцінювання якості освіти. Аналогічною буде і процедура для тих 11-класників, які зараз перебувають за кордоном.

     — У минулому році екзаменаційні центри для проведення НМТ діяли у 52 містах 32 країн світу. В 2023-му ми розширюємо мережі складання НМТ, щоб охопити максимальну кількість наших випускників, які перебувають за межами держави. Це – переважно країни ЄС, Японія, Канада США, Туреччина та деякі інші, – коментує Шкарлет.

     Знову дискусійним було питання з приводу виключення дисципліни «Історія України» зі складу обов’язкових у такий відповідальний для країни час.

     – Історія України нікуди не зникне, особливо для тих майбутніх студентів, які вступають на гуманітарні спеціальності. Українська мова і математика забезпечують найбільшу валідність в оцінці знань (авт. основу) і є обов’язковими в державній підсумковій атестації, інші ж предмети будуть обиратись випускником самостійно. При вступі на гуманітарні спеціальності, звісно, в пріоритеті буде складання історії України, що даватиме максимальну кількість балів.  Погоджуюсь з тим, що історія України є надважливою дисципліною, контентом для сучасного молодого українця. Але ніколи не погоджусь з тим, що підставою для її вивчення має бути НМТ. Державну мову, літературу, культуру, історію має знати кожен українець, незалежно від іспитів, – переконаний міністр освіти та науки.

     Сергій Шкарлет додав, що заявки на участь у вступній кампанії почнуть приймати у квітні. Власне процедуру НМТ планують розділити на 3 сесії: основну – у червні-липні, додаткову – у липні і, за необхідності, – спеціальну – у серпні або вересні.

     Випускники, що нині перебувають на тимчасово окупованих територіях, мають право скласти вступний іспит дистанційно, за окремою процедурою.

     Таким чином, сьогодні ми вже з упевненістю можемо говорити про те, що 11-класники України в нинішньому році вступатимуть до вишів шляхом складання НМТ. Таке рішення Верховної Ради дає змогу випускникам визначитись з фаховим напрямком і відповідним складом предметів, для більш успішного результату. Бажаємо майбутнім абітурієнтам зробити правильний вибір, добре підготуватись і успішно скласти перший відповідальний екзамен у їхньому дорослому житті. Україна потребує фахівців, які її відбудовуватимуть і гідно «писатимуть» нову історію держави після Перемоги.

     Раніше ми писали про те, що Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет розкрив особливості вступної кампанії-2023

                                                                                                                                                                                                   Підготувала: Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11