Енергетики попереджають про ймовірність більш тривалих відключень

Багатостраждальна енергосистема України вже пережила 13 ракетних та 15 дронових атак з боку російських терористів. Їх наслідками стали масові пошкодження та виведення з ладу електростанцій і високовольтних мереж. Через це зберігається дефіцит енергопотужностей, який особливо відчутний зранку та ввечері. Останнім часом ситуація зі світлом по всій Україні дещо покращилась. Голова правління компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький пояснив це тим, що нашим енергетикам вдалося відремонтувати і запустити в роботу ще два енергоблоки, тим самим підвищивши генерацію. Аналогічну кількість вони планували додати з початком значного зниження температурних показників по всій Україні. Так думали утримати баланс в енергосистемі і не допустити збільшення безсвітлового періоду у домівках побутових споживачів. Але 6 лютого в енергокомпанії ДТЕК попередили, що найближчим часом ситуація з електропостачанням у Києві та інших регіонах може погіршитися. В чому ж причина? Відповідь надав гендиректор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко.

Керівник постачальної компанії пояснив, що наразі в Україні прогнозується холодний тиждень. Така ситуація, з великою вірогідністю, може призвести до збільшення навантаження на енергосистему. Як наслідок – енергетикам доведеться довше працювати над приведенням системи до балансу, а значить застосувати більш тривалі  відключення.

Хоча генерація енергоресурсу й зросла, але через морозну погоду цілком закономірно зростає і споживання електроенергії. Мережеві обмеження НЕК не дають можливості системі працювати повноцінно, – пояснив Коваленко.

Крім того, він додав, що морозна погода зі снігопадами, може стати причиною виникнення додаткових аварій на лініях. Тому очільник компанії-постачальника електроенергії звернувся до всіх та закликав максимально економно користуватися електроприладами. У разі виникнення аварій порадив звертатися до керівників ОСББ або операторів системного розподілу.

Наразі мережеві обмеження зберігаються тільки в Києві Київській та Одеській областях. До усіх обленерго були доведені ліміти споживання, перевищення яких призведе до запровадження аварійних відключень в регіоні.

У посиленому режимі ведуться ремонтні роботи на всіх енергооб’єктах Одеської області, які постраждали від російських атак. Відомо, що критичну інфраструктуру мають поступово перевести на альтернативні джерела живлення, що дозволить вивільнити певний обсяг потужності та спрямувати його для потреб побутових споживачів.

Водночас очікується, що найближчим часом ситуація з подачею електроенергії в Україні стане ліпшою, оскільки постачання ресурсу з країн Євросоюзу прогнозовано зросте. Про це в ефірі телемарафону повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус. За його словами, ЄС погодився збільшити обсяги постачання електроенергії в Україну в об’ємі до 2 ГВт, в той час як раніше діяло обмеження обсягом не більше 700 МВт.

Це дуже хороші новини, і сподіваюсь ми побачимо зростання імпорту найближчим часом, – резюмував посадовець.

 

Як бачимо, держава не полишає людей наодинці з глобальною проблемою дефіциту електропостачання, шукаючи різні способи її вирішення. Сподіваємось, що вже найближчим часом всі їхні зусилля переростуть у вагомий результат, і це дозволить не вимикати живлення у домівках українців.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11