Військовий облік-2023. Головні нововведення

Перед Новим роком Кабінет міністрів своїм рішенням ухвалив нововведення, які стосуються проведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Окрім цього, у спеціальній постанові Уряд передбачив військовий облік жінок-медиків, створення Єдиного держреєстру військовозобов’язаних та інші оновлення.

Які ж зміни чекають на військовозобов’язаних та у чому полягає сутність нових правил обліку, детально розповів в інтерв’ю виданню «Українська правда» адвокат юридичної фірми «Міллер» Андрій Новак.

Перш за все, з’ясуємо, хто зараз повинен ставати на військовий облік?

Згідно з законом, це:

  • чоловіки віком від 16 до 27 років;

  • військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування в запасі – 60 років;

  • жінки, які отримали медичну або фармацевтичну спеціальність.

Про облік жінок

Новий документ передбачає те, що жінки-медики, лікарі, медсестри та фармацевти мають стати на військовий облік.

Минулого року ми всі читали новини про те, що жінки підлягають військовому обліку. Проте було не зовсім зрозуміло, кого саме будуть мобілізовувати та ставити на облік. Тому наразі були виокремлені певні категорії. Так, під обов’язковий військовий облік підпадають виключно жінки, які отримали медичну чи фармацевтичну освіту. Що стосується жінок, котрі мають споріднені з військовими спеціальності, ставати на облік вони можуть за бажанням, – пояснив юрист.

Які обов’язки будуть у жінок-медиків та фармацевтів?

Військовозобов’язані жінки, як і чоловіки, повинні будуть: ставати на військовий облік, проходити підготовку до служби, повідомляти військкомати про зміну місця реєстрації/проживання, сімейного статусу, інвалідності тощо.

Разом з тим, вступ жінок на службу до лав ЗСУ має відбуватися добровільно. Пояснення на цю тему раніше надала заступниця міністра оборони Ганна Маляр, акцентувавши, що «з 2014 року жодну жінку не мобілізували до війська примусово, і в цьому немає потреби».

На що чекати студенткам медичних та фармацевтичних вишів?

Медичні чи фармацевтичні університети, де навчаються жінки, повинні будуть за 2 місяці до завершення навчання, подавати списки студенток до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Після завершення навчання, жінки отримають тимчасове посвідчення військовозобов’язаних, їх внесуть до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Ця процедура відбудеться у військкоматі, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Термін дії посвідчень складає 30 діб.

Після отримання такого посвідчення жінка повинна у 7-денний термін прийти з ним до військкомату, де її поставлять на військовий облік.

У випадку, якщо жінка, котра отримала медичну чи фармацевтичну спеціальність до 30 грудня 2022 року та не перебувала на військовому обліку, може працевлаштуватися без постановки на облік до 2026 року.

Роботодавці поки не вимагатимуть військово-облікові документи у жінки з медичною спеціальністю. Та все ж, їм бажано стати на військовий облік, – зазначив юрист.

Зменшення віку для постановки на військовий облік

Згідно з новим порядком, чоловіки мають ставити на облік не з 17, а з 16 років.

Йти до військкомату треба не у момент 16-річчя, а в той рік, коли має виповнитися 17 років. Так, якщо у 2022-му хлопцю виповнилося 16, то ставати на облік до військкомату йому слід у 2023 році, – надав пояснення Андрій Новак.

Разом з цим, зміна порядку постановки на військовий облік не означить, що людину можуть мобілізувати або призвати на військову службу раніше 18 років.

Місцева влада може перевіряти дані військовозобов’язаних

Новий порядок передбачає, що органи місцевого самоврядування (сільських, селищних та міських рад) зможуть провести звірку даних військовозобов’язаних. Тобто з’ясовувати, чи збігається інформація про місце проживання військовозобов’язаного з реальними даними. Також влада отримала право виявляти призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не стоять на обліку. Буде проводитися й перевірка наявності та стану військово-облікових документів призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Електронний обмін даними

Новий порядок запровадив можливість обміну даними між Єдиним державним реєстром військовозобов’язаних, призовників та резервістів і різноманітними державними базами даних та реєстрами. Це допоможе оперативно та актуально проводити обмін інформацією – зокрема, через портал «Дія».

Цифровізація допоможе уникнути походу у військкомат з метою зміни місця реєстрації чи для того, щоб отримати дозвіл на переїзд в іншу адмінодиницю. Завдяки цьому громадяни зможуть зберегти свій час, не стояти у чергах, а також пришвидшиться робота самих центрів комплектування, – говорить правник.

Окрім того, в «Дії» запрацює новий сервіс – електронний військовий квиток, який в разі необхідності можна буде пред’являти замість паперового варіанта.

Водночас Міністерство цифрової інформації наголошує, що повістки не будуть розсилатися через «Дію». Можливості постановки на військовий облік онлайн також не передбачено.

На роботу не прийматимуть без військово-облікового документу

Роботодавці, як держустанов, так і приватних компаній, будуть перевіряти наявність військово-облікових документів у людей, котрі виявлятимуть бажання працевлаштуватися. А саме – приписного посвідчення або військового квитка. Також обов’язковим є ведення обліку військовозобов’язаних на підприємствах. Окрім того, щороку підприємства повинні надсилати до центрів комплектування списки військовозобов’язаних. Якщо вони цього не зроблять, то їм загрожує штраф на суму від 5 тис. 100 грн до 8 тис. 500 грн.

Як будуть оформлюватися закордонні відрядження?

У випадку, якщо військовозобов’язаний повинен їхати у закордонне відрядження більше ніж на 3 місяці, він має знятися з військового обліку. Для цього потрібно прийти у центр комплектування з документами, що підтверджують виїзд за кордон. При перетині кордону на менший термін зніматися з обліку не потрібно.

Ось такі нововведення чекають на військовозобов’язаних у цьому році. Попри всю складність ситуації та соціальну напругу, віримо, що зовсім скоро Україна здобуде Перемогу, і всі Захисники повернуться до своїх рідних, щоб завжди бути поряд! А військовий обов’язок більше не буде викликати занепокоєння, а стане честю кожного у вільній незалежній та мирній країні!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11