16 січня – День пам’яті «кіборгів»

     Сьогодні, 16-го січня – Всеукраїнський день пам’яті захисників Донецького аеропорту. Таку дату було встановлено з ініціативи українських воїнів, які 242 дні боронили цей стратегічний об’єкт. Бої за летовище тривали з травня 2014-го до січня 2015 року, і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів. За стійкість, мужність, безстрашність і незламність захисників українського аеропорту назвали «кіборгами», а їхній образ став уособлювати «залізних лицарів», які ніколи не здаються, навіть під страхом смерті.

     Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту мирного українського Донецька. Цього ж дня українські силовики, завдяки скоординованим та швидким діям Повітряних сил та десантних військ, завдали тяжкого удару по позиціях терористів та встановили контроль над летовищем. Пізніше була повна дестабілізація міста, початок довгих днів окупації та нескінченні спроби ворога захопити аеропорт. Але українські воїни не здавались, вони міцно тримали оборону.

     На січень 2015 року припадають найкривавіші та найзапекліші бої. 13-го січня, в результаті постійних танкових і артобстрілів з боку окупантів, завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої йшли за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські воїни утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися ворогом. Російські бойовики, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх. В результаті підриву терміналу, загинуло 58 захисників-кіборгів, які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. Загалом, за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинуло близько 100 військових.

     У різний час в аеропорту та селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та  інші. Більшість із них були відзначені державними нагородами, деякі – посмертно.

     Донецький аеропорт, Маріупольський «Азовсталь», соленосний Соледар і пошматований Бахмут… Скільки ще зруйнованих міст та об’єктів потрібно кривавим рашистам на чолі з їхнім бункерним іудою, щоб нарешті захлинутись кров’ю невинно полеглих і закатованих від рашизму українців!? Ми просто Захищаємо своє і ніколи не підкоримось дикому звіринцю, котрий вдерся на нашу вільну землю!

     Вічна пам’ять всім полеглим «кіборгам» і «залізним лицарям», які до останнього подиху боронили рідну Україну і Захищали наших дітей! Вічна слава кожному Герою, який зараз з честю тримає свою варту на бойових позиціях, наближаючи наш Переможний день!

                                                                                                                                                                      Підготувала Валерія ПАНЬКОВА-БЕРЕСЛАВСЬКА

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11