Не пробачимо НІКОЛИ. Наслідки потрапляння смертоносної ракети у багатоповерхівку Дніпра сколихнули весь світ

14 січня, на старий Новий рік, у Дніпрі сталася жахлива трагедія. Близько 16 години, під час масованого ракетного обстрілу, росіяни скерували ракету прямо в 9-поверхівку на вулиці Набережна Перемоги, де мешкало понад 1 тис. 700 людей!!!  За попередньою інформацією, в результаті прямого влучання ракета знищила під’їзд, зруйнувала 72 квартири, понівечила понад 230 осель. Але головне зовсім не це, а те, що, як мінімум 40 людей загинули, з них — троє дітей. Подробиці, коментарі, реакція посадовців України та світу на цей терористичний акт – читайте далі.

Жахливі факти кривавого терору
 
Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко повідомив, що одразу ж після «прильоту» на місце події приїхали всі відповідні служби: рятувальники, поліцейські, лікарі, комунальники та волонтери:
– російська ракета принесла горе у десятки дніпровських родин. Це жахлива трагедія, і вся Україна оплакує її невинних жертв. Наразі всі зусилля спрямовані на розбір завалів. Пошуково-рятувальна операція триває другу добу. Загальними зусиллями вже розібрано більше половини розтрощених російською ракетою конструкцій. Продовжується пошук людей під уламками. Працюють медики, кінологи та комунальні служби. Також приходять на допомогу і мешканці сусідніх будинків. Серед них – навіть 8-річний Олексій. Він вирішив приєднатися до роботи, коли дізнався, що люди постраждали від запущеної росіянами ракети.
Станом на день 16 січня, ворожа атака забрала життя 40 мешканців будинку, серед яких 3 дітей, 39 людей врятовані, 75 – поранені. З-поміж поранених –  14 дітей. Доля ще 35 мешканців будинку невідома. Попри цей невгамовний біль треба розуміти, що час розплати обов’язково прийде, –  акцентував посадовець.
З місця влучення ракети вивезли вже 7 тис. 400 тонн зруйнованих конструкцій, на місці події працюють 14 наметів для обігріву та харчування постраждалих, видачі одягу та речей першої необхідності.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко зазначив, що наразі весь будинок залишився без електрики, газу та вікон:
– Фактично потрібно забезпечити житлом-теплом більше 1 тис. людей.  Ми одразу розгорнули додаткові пункти незламності поруч. Наші люди демонструють неймовірну взаємодопомогу! Пропонують тимчасове житло, допомагають розбирати завали.

А ось коментар керівника Дніпропетровської обласної ради Миколи Лукашука:
– росіяни радіють. Їхні пропагандисти пишуть і говорять дикі речі, від яких кров холоне в жилах. Вони все розуміють. Вони – не люди.
За ці місяці повномасштабної війни було багато болю. Буча, Ірпінь, Київ, Маріуполь, Кременчук, Вінниця, Херсон, Харків, Нікополь, Дніпро, Кривий Ріг. Тисячі злочинів, які вчинили російські окупаційні війська та політичне керівництво росії.
Весь цивілізований світ щодня бачить рашизм власними очима. Сьогодні від Заходу залежить, як довго цей терор триватиме. Україна потребує як військової, так і економічної підтримки. Важке озброєння і потужні санкції знищать та поховають рашизм назавжди.
Україна вже зробила неймовірне. Україна зупинила «русский мир». Україна продовжує втілювати в життя неможливе. Нас всіх – не зламати. Ми разом і ми сильні. Вистоїмо. Зламаємо хребет недоімперії.
Вірте в Україну. Вірте в наші сили оборони.
Як би складно та боляче нам не було зараз – ми Переможемо. Тримаємось!

Вони жили та будували плани на майбутнє…
Серед загиблих у Дніпрі є і нікопольці. Про це повідомляють у соціальних мережах рідні, друзі та знайомі сімейної пари, життя якої забрала російська ворожа ракета.
Зокрема, депутат Нікопольської міської ради Олег Фельдман, посилаючись на родичку загиблих, написав на своїй сторінці у Фейсбук, що серед жертв у Дніпрі – нікопольці Ірина та Максим Шевчуки.
Вони жили на 8-му поверсі будинку, у який влучила російська ракета. Родина переїхала туди півроку тому, коли у Нікополі почалися регулярні обстріли. Дніпро здавався їм більш безпечним… У Ірини та Максима залишилося двоє дітей – Кароліна і Тимур. Вони вижили, бо були на момент удару біля будинку. Діти зараз знаходяться у лікарні.

***************
Також внаслідок удару загинув заслужений тренер України з боксу та старший тренер збірної Дніпропетровської області Кореновський Михайло.
Як повідомила його дружина, на момент влучання ракети вона була на прогулянці з дітьми, а Михайло після змагань приїхав у квартиру, зібрався і мав приєднатися до прогулянки з сім’єю.

Ще однією жертвою жахливого теракту стала 15-річна Лебідь Марія. Дівчина була вдома сама, коли пролунав вибух. Дніпрянка навчалася у 9 класі, займалася бальними танцями, музикою, захоплювалася вивченням англійської мови та домашнім квітництвом, а також була президенткою своєї школи.

Вони просто були молодими і юними людьми, яким ще жити й жити… Але російські покидьки вирішили, що вправі, попри волю Божу, чинити фатальний суд. Та розправа обов’язково настане за всіх сиріт, які залишились без батьків, за всіх вдів та матерів, що лишились без чоловіків, синів і доньок.

Реакція світу: росію треба негайно зупинити!
Глава уряду Польщі Матеуш Моравецький написав у своєму Твіттер та розмістив у дописі відео зруйнованого будинку в Дніпрі:
– росія свідомо вчиняє чергові воєнні злочини проти мирного населення. Це нелюдяно. Ми повинні діяти негайно, щоб зупинити її.
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо назвав мерзенними й огидними ракетні напади росії на житлові будинки в Дніпрі і заявив, що Канада рішуче засуджує їх та продовжуватиме надавати Україні підтримку для захисту від російської агресії.
На теракт звернула увагу прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас. У Twitter вона закликала Захід швидше відправити Україні танки та системи ППО.
– Нападом на Дніпро та інші українські міста росія знову довела терористичну сутність. Я закликаю союзників і партнерів посилити підтримку, Україна потребує зброї, у тому числі танків і ППО, –  наголосила глава уряду.
Президентка Молдови Мая Санду висловила співчуття українцям та заявила, що від суботніх обстрілів України постраждала і Молдова:
– Жорстока війна росії проти України знову безпосередньо впливає на Молдову. Молдовська прикордонна поліція виявила уламки ракет поблизу села Ларга на півночі країни, – написала очільниця держави. – Ми рішуче засуджуємо посилені атаки росії та підтримуємо тих, хто втратив близьких. У Дніпрі та по всій Україні має запанувати мир.

Використання ракет Х-22 проти цивільного населення – злочин проти людства
Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону сказав речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат:
– Використання такої ракети по густонаселеному місту – це фактично тероризм проти цивільного населення. Ракета Х-22, стара радянська ракета, яка розроблялася ще в радянському союзі, і принесла стільки горя дніпрянам. Ми пам’ятаємо Кременчук (обстріл був здійснений у червні 2022 року, внаслідок чого повністю згорів ТЦ «Амстор», загинуло 20 людей.), що там сталося. Це не те що ганьба, це має бути відповідна правова оцінка – те що сталося і в Кременчуці, і в Дніпрі, і в інших містах, де застосовувалася ця ракета, повинно бути засуджене світовою спільнотою у найжорсткіший спосіб, – акцентував посадовець.
Він нагадав, що таких ракет росіяни застосували в Україні вже понад 210 з початку повномасштабного вторгнення. Речник додав, що для знешкодження подібних смертоносних калібрів необхідні сучасні системи ППО, здатні вражати балістичні цілі: «Іскандери», потенційні ракети іранського виробництва, якщо росія їх отримає, і також проти однієї з найпотужніших ракет Х-22.

Хто ж винен у трагедії?
Спікер Одеської військової адміністрації Сергій Братчук назвав винуватця трагедії у Дніпрі – ним став командир 52-го гвардійського важкого бомбардувального авіаційного полку рф олег тимошин. Саме він наказав ударити по торговому центру в Кременчуці наприкінці червня минулого року. Його світлини разом зі щасливою родину вже ширяться мережами і супроводжуються прокльонами людей. 
Дніпряни вшановують пам’ять невинно загиблих…
Зараз дніпряни несуть до місця трагедії теплі речі, будівельні матеріали, чай, а також пропонують притулок нещасним людям, які втратили дах над головою. Квітами та м’якими іграшками вшановують пам’ять невинно похованих під завалами зруйнованої російською ракетою багатоповерхівки.
У Дніпрі оголошена триденна жалоба за загиблими… Світла їм пам’ять.

Щиро співчуваємо родинам загиблих, розділяємо їхній біль. Віримо, що розплата обов’язково настане! Але для цього міжнародні партнери України мають більше зосереджуватись на постачаннях зброї, яка зупинить російських смертоносців у повітрі та на суші. Тільки так ми зможемо побороти рашизм, котрий, як страшна чума, накрив нашу Батьківщину і вже готовий ширитись далі.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11