Шведські «Арчер», чеські Т-72 та американські «Вампіри»: цікавинки «гарячого туру» по Україні для російських окупантів

     Силу супротиву українського народу неможливо зламати. Це досі невтямки російським окупантам, які продовжують нахабно пхатися на нашу землю зі зброєю. Військові злочинці не гребують вбивствами цивільного населення та застосовують свою незмінну тактику «випаленої землі», при цьому тероризують нашу країну масованими ракетними ударами та докучають запусками іранських «мопедів» по обʼєктах критичної інфраструктури. Агресія росії не минає безкарно, загарбники вже відчули на собі міць нашої армії, тому готують свіжу партію живої сили. Чи допоможе це відновити наступальний потенціал рашистів? З українською гостинністю ЗСУ зустрічають непроханих гостей, цікаві сюрпризи для них готують і наші міжнародні партери.

Чехія передасть Україні модернізовані танки Т-72

      Про це повідомив прем’єр-міністр країни Петр Фіала у Twitter:
     –
Найбільш значущим контрактом, над яким працює завод Excalibur Army, є поставка в Україну модернізованих танків Т-72, за спільного фінансування США та Нідерландів. Ця співпраця має очевидні переваги для всіх учасників – НАТО зміцнює хоробрих Захисників України, від успіху яких залежить глобальна безпека, а Чехія зміцнює можливості своєї оборонної промисловості.

     На одному з танків голова чеського уряду залишив автограф з написом «Хоробрим захисникам України»:

      — На танку Т-72, який вирушить до України, я написав коротке послання хоробрим українським Захисникам. Я вірю, що українці здобудуть Перемогу у боротьбі з російським агресором.

      Петр Фіала додав, що в Україну буде відправлено евакуаційну машину TREVA-30.

     – Під час мого візиту до армійського арсеналу Excalibur у мене також була можливість охрестити нову евакуаційну машину TREVA 30, яка в майбутньому може допомогти Україні, – написав чеський прем’єр.

      Нагадаємо, що Чехія в минулих пакетах військової допомоги вже передавала нам танки Т-72, бойові машини піхоти, гаубиці, реактивні системи залпового вогню та переносні зенітно-ракетні комплекси.

Швеція передасть Україні самохідні артилерійські системи «Archer»

      Про це заявив глава міністерства зовнішніх справ Швеції Тобіас Більстрем. За його словами, Україна повинна отримати більше наступальної зброї, щоб відбити російську окупацію, і Швеція також має зробити свій внесок:

      – За великим осіннім пакетом військової допомоги буде ще один, і цього разу він включатиме «Арчери», про що чітко просила Україна. Питання не в тому, чи це буде, а в тому, коли ми їх надішлемо.

      Також він додав, що Швеція, як голова ЄС, тепер працюватиме над тим, щоб «Європа активізувалась», і уряд зараз інтенсивно працює над забезпеченням доставки артилерійської системи «Archer» у найближчому майбутньому.

     Довідково: САУ «Archer» з гарматою 155-мм розроблена компанією BAE Systems Bofors. Їі називають іконою артилерійських систем. Вона має автоматичну систему заряджання і цифрове наведення на цілі. Механізм заряджання дозволяє випускати 6 снарядів за 30 секунд по різних траєкторіях. Відстріл всього боєкомплекту на 21 снаряд займає 3,5 хвилини.

США передадуть Україні антидронові системи «Vampire»

      Американська компанія L3Harris Technologies оголосила 9 січня про отримання контракту міністерства оборони США на постачання 14 зенітних установок «Vampire» для зміцнення обороноздатності України та захисту цивільної інфраструктури від російських атак. Сума контракту склала 40 мільйонів доларів. Про це йдеться на сайті компанії.

     Довідково: «Vampire» – це система, яка використовує невеликі ракети, щоб збивати безпілотники. Комплект можна встановити на більшість транспортних засобів із вантажним кузовом (оптимально на пікап) для запуску передової системи високоточної зброї (APKWS) або інших боєприпасів з лазерним наведенням.

     Переваги «Vampire»:

    • висока точність;
    • відносна дешевизна ракет, порівняно з ракетами з автоматичним наведенням;
    • снаряди типу APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) не потребують фіксації цілі перед пуском, а керуються напівактивною лазерною системою наведення, що активується під час запуску.

     – Портативний комплекс «Vampire» дозволить сухопутним військам України відстежувати та збивати ворожі безпілотники, тим самим захищаючись від наземних загроз супротивника, – зазначили в компанії виробника.

      Контракт передбачає постачання чотирьох систем до середини та ще 10 – до кінця 2023 року. Компанія встановить «Vampire» на транспортні засоби, надані урядом США.

     – Ми прагнемо підтримувати стратегічного партнера США з надійним потенціалом, оскільки народ України продовжує захищати свою країну та незалежність, – прокоментував речник L3Harris Люк Савой.

      Вдячні іноземним союзникам за тверду позицію та всебічну підтримку. За допомогою такої потужної зброї наші незламні Захисники гідно зустрічатимуть «російських шукачів пригод» на рідній українській землі. Спільно з іноземними партнерами ми наближаємо Перемогу України, що стане запорукою миру у всьому світі.

Добірку підготувала Анастасія ШАБЛЯ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11