«Зранена» енергосистема України: як працює сьогодні і в чому основні проблеми її відновлення?

     Змучена, але нескорена енергосистема України з честю витримала новорічні та різдвяні свята. Як ми знаємо, у ці дні на державному рівні було прийнято вольове рішення, за можливості, не вимикати світло у домівках людей, щоб ми мали змогу в затишній атмосфері зустріти прийдешній рік та почастуватись кутею. Дуже дякуємо керівникам влади й енергетикам за такий щедрий подарунок, який додав потрібного затишку та атмосфери кожній оселі. Після свят повертаємось до звичного життя. Що ж зараз відбувається в енергосистемі України? І чому її відновлення стає дедалі важчим?

 

                                                                                          Ліміти перевищуються, графіки – в дії

     Вже сьогодні стало відомо, що ліміти споживання електроенергії, доведені до областей, у багатьох населених пунктах перевищуються. Це пов’язане з різким зниженням температури повітря, сильним поривчастим вітром та поверненням бізнесу до роботи. Отже, у зв’язку з такою ситуацією, поряд з введенням в дію стабілізаційних графіків, діють і екстрені вимкнення електропостачання. Про це повідомляє компанія «Укренерго» на своїй сторінці у Фейсбук. Одразу хочемо підкреслити, що оператор розподільчих мереж ДТЕК «Дніпрообленерго» поінформував про застосування в регіонах області графіків вимкнень напруги, викладених на сайті.

                                                                      Важко ремонтувати через радянські корені

     Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю Financial Times повідомив, що більша частина мережі України використовує стару радянську систему. Саме це є основною причиною виникнення проблем у ремонтах після ракетних ударів рашистів:

     – Радянська система працює з вищою напругою, ніж у країнах Європейського Союзу. Це робить її несумісною із західним обладнанням, яке не можна використовувати для заміни пошкодженого.

                                                                                              Великі проблеми – у трансформаторах

       Найбільш серйозний дефіцит у трансформаторах 750 кВ вагою до 200 тонн. Про це йдеться у коментарі Кудрицького на сайті 24 каналу. І це при тому, що деякі запасні частини для них були отримані з колишніх радянських країн, наприклад, з Латвії.

     – За перші 8 місяців війни енергосистема України не так сильно постраждала, оскільки у нас був великий запас трансформаторів, а тепер виник їх дефіцит. Все через те, що понад 40% енергетичної інфраструктури країни було пошкоджено внаслідок російських атак, – зазначив голова НЕК «Укренерго».

                                                                                 Вихід один – тотальна економія електроенергії

     Керівники держави та енергокомпанії, звісно, шукають вихід з важкої ситуації щодо генерації електроенергії, звертаючись по допомогу до іноземних партнерів. Тим часом температура повітря значно знижується, відповідно це призводить до більшого споживання електрики, що порушує баланс в загальній системі. Тому міністр енергетики Герман Галущенко закликав українців економити цінний ресурс, особливо коли він знаходиться в дефіциті. У протилежному випадку енергосистема буде суттєво страждати. І це спровокує додаткові аварійні вимкнення у всіх регіонах країни.

      Ми також закликаємо всіх максимально заощаджувати електроенергію та разом тримати і цей фронт. Знаємо – це важко! Але українці вже загартовані і звикли долати труднощі воєнного часу, тому повинні бути згуртованими. Тільки так зуміємо досягти потрібного результату та дійти до омріяної Перемоги!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11