Що рік прийдешній нам готує: мінімалка залишиться незмінною, а що ж відбуватиметься з цінниками у магазинах?

     Новорічні та різдвяні свята для українців пройшли у незвичній для нас атмосфері. Хтось їх зустрічав на фронті або в полоні, хтось – на чужині або в більш безпечних регіонах країни, хтось, попри обстріли, тривоги та страхи, залишався вдома, у колі рідних та близьких. Зважаючи на обставини, продиктовані війною, святкові столи у нас з вами були значно скромнішими, ніж за мирних часів. Ще б пак, із 30% індексом споживчої інфляції та значним здорожчанням цін дуже не розгуляєшся. Та як би не було складно, українці об’єднували родини за святковим столом і відзначали рік прийдешньої Перемоги, загадавши єдине бажання під бій курантів. Така заповітна мрія нам дається дуже важко, як на полі бою, так і в тилу, де люди теж намагаються боротись за виживання в умовах економічної нестабільності, скорочення робочих місць та як наслідок – зниження купівельної спроможності. Чим же нас дивуватимуть ціни у новому році і що вплине на їх формування – давайте разом зробимо експрес-тур випробувань для родинного гаманця.

Н

                                                                        Мінімальна заробітна плата протягом 2023 року не зростатиме

     Затверджений Верховною Радою Державний бюджет України на 2023 рік не передбачає зростання мінімальної заробітної плати. Її розмір залишатиметься на рівні 6700 грн, адже країна в стані війни та значного дефіциту держбюджету, спрямовуватиме кошти на більш пріоритетні напрямки. Як підкреслює заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, у першу чергу вектор держскарбниці повернуть на зміцнення безпеки та обороноздатності, а також виконання соціальних зобов’язань – виплату пенсій, допомоги і підтримку медичної галузі.

                                                                                 Захід та Схід: чим живуть і де заробляють?

     Якщо ж говорити про середню заробітну плату, то вона попри складну економічну ситуацію, прогнозовано у 2023 році має зрости приблизно на 2 тисячі гривень – з 16 400 грн до 18 500 грн. Чесно кажучи, зараз середньостатистична родина, зайнята в аграрній або металургійній промисловості, про подібні суми на кожного члена сім’ї може тільки мріяти. «Залізні серця» України, що у своїй переважній більшості, розташовані на Сході та в Центрі, або зупинились через бойові дії, або тимчасово притушили своє виробництво через брак електроенергії в мережі та несприятливий ринок попиту на готову продукцію, втрату логістичних шляхів збуту. Така ситуація спіткала і наш комбінат. а також низку інших підприємств Дніпропетровщини, що негативно вплинуло на економіку в цілому в країні і  фінансову спроможність гірників та металургів.

     Говорячи про Західні регіони України, в них теж деякий галузевий бізнес зазнає втрат, але в цілому ситуація більш стабільна. На все ж таки зниження купівельної спроможності жителів сприяє перекриття чоловікам шляхів до закордонних заробітків. У такий спосіб багато років заробляють кошти годувальники родин на Західній Україні. Зараз же більшість із них взяли до рук зброю або змушені шукати прибутку у межах своєї країни, який точно в рази менший, ніж закордонний.

                                     Населення з мораторієм на комуналку, а бізнес – з генераторами та підвищенням тарифів

     Аналізуючи коментарі працездатного населення Сходу та Заходу України, найбільш популярним та доступним заробітком для однієї особи на місяць є сума в межах від 10 до 15 тис. грн, що вдвічі менше, ніж до війни. З огляду на таку картину, і витрати родини стали більш заощадливими та прорахованими наперед. На перший план вийшло питання забезпечення продуктами харчування та оплати комунальних послуг, адже українці розуміють, що «заморожені» державою тарифи важко даються комунальним службам і компаніям-постачальникам газу й електроенергії. Тим паче, що ціни на пальне та електроенергію – для непобутових споживачів та промисловості, підуть вгору. Так,  з 1 січня 2023 року бізнес платитиме на 15 коп. за 1 кВ/год більше. Для великих енергоємних підприємств сплата за споживання 1 кВ/год збільшиться на 4 коп. Експерти також прогнозують незначне, приблизно на 5%, підвищення цін на пальне, що ймовірно відбудеться на початку весни.

               Те що воєнний стан, який діє на території України, і всі процеси, пов’язані з ним, впливають на купівельну спроможність українців, ми вже з’ясували. Що ж при цьому відбувається з цінами на основний продуктовий кошик?

                                                                                        Пристосовуємось до зростання цін

     Вже з початком повномасштабного військового вторгнення росії на територію незалежної України ми з Вами спостерігали підвищення цін з боку власників торгівельного бізнесу. Перша хвиля була зумовлена ажіотажем покупців, які жадібно спустошували полички магазинів, бо не знали, до яких наслідків призведе війна. Таким стресовим людським фактором скористались приватні підприємці. Пізніше вже почали виникати причини, що ставали приводом до підвищення вартості харчових продуктів. Це – дефіцит вітчизняного та здорожчання імпортного пального через навмисне знищення ворогом наших нафтобаз, втрата логістичних шляхів постачання товарів і пошук нових, що потребували додаткових витрат. Ну а восени до існуючих додали ще й енергофактор: в умовах постійного вимкнення світла власники торгівельних точок та мереж змушені були вмикати генератори, що їм вартує у 5-6 разів більше, ніж зазвичай. От і виходить, що основні продукти споживання для українців, хоч і не зникли з прилавків, але значно додали у вартості.

      Найбільше за рік зросли ціни на яйця, фрукти та овочі. Українцям доводиться платити за ці товари на 80,7%, 70,5% та 49,6% більше. Також на 44,5% подорожчали риба та морепродукти, на 32,9% – цукор. Хліб та хлібопродукти, а також макаронні вироби додали в ціні на 29,7% та 27,5%. Наприкінці року здивувала вартість пшеничного хліба, який здорожчав на 70 коп. – до 32 грн за буханець. Крім того, олія стала дорожчою на 25,7%, м’ясо та м’ясопродукти — на 24,4%, сир – на 22,6%, молоко подорожчало на 16,3%. Соняшникова олія також не стала винятком і збільшилась у ціні на 14,1%.

            На жаль такі реалії воєнного сьогодення для українців мусимо констатувати. І  це ще не межа, адже минулорічні запаси продовольства вже практично вичерпані, а нові, здобуті у важких умовах, дорого коштують власникам, тому і на споживчий ринок надходять у відповідній «позолоченій» ціновій палітурці. Ось що з цього приводу думає та прогнозує економіст Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов:

     – Ціни на звичний харчовий набор для українців у 2023 році зростуть в середньому на 30%. Варто зауважити, що нам вдалося запобігти критичної відсутності продуктів на полицях, але при цьому треба розуміти, що наслідки війни, яка зараз точиться в Україні, не вичерпуються. Особливо це помітно на продуктах харчування. Такій негативній тенденції сприяє окупація аграрних територій і неможливість везти звідти продукцію, обстріли виробничих потужностей та перебої з електроенергією, її генерація за допомогою дороговартісних генераторів.

     Бізнес, за словами експерта, досить активно пристосовується до нових реалій, що дуже важко зробити середньостатистичному українцю, прибуток якого знизився. Економісти очікують, що найбільша хвиля здорожчання стосуватиметься овочів, яєць, м’яса, сала і молока. Появі цих продуктів на полицях магазинів передує дуже копіткий процес вирощування, належної обробки та зберігання, що потребує відповідного тепла та світла.

     Аналітики втішають нас тим, що підвищення цін на продукти компенсуватиметься прогнозованим зростанням середньої заробітної плати в Україні. Ми ж з вами точно на це не сподіваємось, а пристосовуємось до ситуації і зав’язуємо паски. При цьому ні на мить не забуваємо, що ці труднощі і випробування тимчасові. Терпляче, з вірою в ЗСУ, переживаємо затемнення, яке зовсім скоро осяє переможна веселка.

                                                                                                                                                                                                                                   Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11