В Україні почала діяти заборона на використання тонких поліетиленових пакетів

З 1 січня остаточно вступив у дію закон України, що забороняє розповсюджувати поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм. Що зміниться для власників торгівельних точок та споживачів?

Варто нагадати, що до 2023 року в нашій країні діяв закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». У червні 2021 року в магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонили безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Подібне табу не стосувалося біорозкладних і надтонких пластикових мішечків, які є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів та льоду. Штрафи за пластик становили від 1 700 гривень.

З остаточним вступом в дію закону про заборону обігу тонких поліетиленових пакетів, тепер їх взагалі не можна використовувати навіть як первинне пакування для сипучих продуктів, риби та мяса. Це означає, що тонкі й надтонкі поліетиленові пакети (так звані «маєчки» та інші подібні) мають зникнути з магазинів, супермаркетів, ринків, закладів харчування та сфери надання послуг. Їх повинні замінити біорозкладні пакети, що відповідають визначеним стандартам та мають спеціальне маркування.

Дозволеними лишаються більш щільні поліетиленові пакети. Їх зазвичай можна знайти в прикасових зонах супермаркетів, але не безплатно.

Активісти зазначають, що підтримують таке нововведення, адже воно має на меті спростити роздільний збір органічних відходів:

Саме так, зібрані в біорозкладні пакети харчові рештки можна викидати в баки для органіки разом із пакетом. Тож, тепер справа за власниками торгівельних мереж, які мають впроваджувати зміни, та Держпродспоживслужбою як уповноваженим контролюючим органом.

 

Цікавий факт. Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час, як у країнах Євросоюзу цей показник наближається в середньому до 90 одиниць. Всього близько 6% від їх загальної кількості були направлені на переробку.

  Ми підтримуємо таку ініціативу, адже люди повинні піклуватися про довкілля, а не засмічувати його пластиком. Маємо надію, що екологічне пакування не буде коштувати надто дорого, і вже скоро ситуація зі збереження навколишньої природи в Україні покращиться.

За матеріалами:

https://eco.rayon.in.ua/news/564745-vukrainiostatochnovstupilavdiyuzaboronanatonkipolietilenovipaketi

https://parlament.ua/news/rada-zaboronila-vikoristannya-plastikovih-paketiv-v-ukraini/

https://varta1.com/2023/01/08/v-ukra%D1%97ni-ostatochno-zaboronili-tonki-polietilenovi-paketi-shho-ce-oznachaye/

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11