Французькі «Бастіони» та американські «Бредлі», норвезькі боєприпаси та німецькі ракетні системи. Якими новинками поповнюється арсенал ЗСУ?

     Більше зброї — важлива умова досягнення нашої Перемоги. Це найголовніше бажання загадали всі українці у новорічну ніч. Віримо, що його обовʼязково здійснять наші найкращі ЗСУ за допомогою потужної високотехнологічної зброї від союзників. А її іноземні друзі надають наввипередки вже з початку 2023 року. Мережа рясніє повідомленнями щодо нових постачань військового оснащення на запити наших мужніх та професійних Захисників.

Франція передасть Україні легкі танки AMX-10 RC та броньовані машини Bastion

      Франція планує передати Україні легкі колісні танки AMX-10RC в рамках розширення військової допомоги. Такої домовленості під час телефонної розмови досягли глава нашої держави Володимир Зеленський і президент Франції Еммануель Макрон. Це перша передача танків західної розробки для ЗСУ. Саме так пише французьке видання BFMTV.

Довідка. Колісний танк AMX-10RC – це французький важкий бронеавтомобіль. Його призначення – розвідка, машина також здатна боротись з ворожою бронетехнікою. 16,6-тонна колісна машина зі 105-мм гарматою F2. Цього калібру недостатньо для боротьби з ворожими танками у лобовій проєкції, але вистачить для знищення будь-яких російських БМП чи БТР. Водночас в арсеналі AMX-10RC є і 105-мм осколково-фугасний боєприпас, що дозволяє здійснювати доволі ефективну безпосередню підтримку на полі бою.

     Bastion – французький багатоцільовий БТР виробництва компанії Acmat класифікується як броньований повнопривідний армійський автомобіль-позашляховик. Цей бронетранспортер має на озброєнні кулемет і димові гранатомети. Він важить близько 12 тонн, перевозить 8-10 бійців і рухається зі швидкістю до 110 км/годину. Bastion оснащений бронею Stanag 459, яка захищає екіпаж від боєприпасів калібром 7,62 мм та уламків мін.

     Володимир Зеленський у своєму зверненні розповів, що сторони погодили подальшу співпрацю щодо суттєвого посилення нашої ППО та інших оборонних спроможностей. А також домовилися працювати над реалізацією формули миру. Він подякував своєму французькому колезі:

      – Дякую, друже! Твоє лідерство прискорює нашу Перемогу.

Норвегія передала Україні 10 тисяч артилерійських снарядів

      Такі боєприпаси можна використовувати для кількох типів артилерійського озброєння, включно із самохідними установками M109, які раніше передала норвезька сторона. Про це повідомили на сайті норвезького уряду.

     У Міноборони Норвегії зазначили, що артснаряди забирають зі складів збройних сил країни, врахувавши ризики для національної оборони.

    Україні підтримка потрібна швидко, тому ми продовжуємо оцінювати, що можемо пожертвувати зі структури Збройних Сил. Водночас досліджуємо, що можемо отримати безпосередньо від виробників, аби допомагати далі, — акцентував міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

     Він вважає, що для безпеки Європи та Норвегії важливо, щоб Україні вдалося протистояти нападу росії.

     – Україна потребує міжнародної підтримки у вигляді військової техніки та підготовки власних сил. Норвегія зробила значний внесок у 2022 році та продовжить його робити задля підтримки України у 2023 році, – підкреслив глава Міноборони Норвегії.

Німеччина надала Україні новий пакет військової допомоги

     Його вміст розкрито на сайті уряду Німеччини:

    • 20 ракетних систем калібру 70 мм на пікапах із ракетами;
    • 30 систем виявлення дронів;
    • 8 безпілотників-розвідників;
    • 7 гусеничних і дистанційно керованих машин піхоти для виконання завдань підтримки;
    • 63 пікапи;
    • 2 броньовані евакуаційні машини.

     Також ЗСУ отримають ще один тягач — транспортер танків М1070 Oshkosh, 27 антидронових датчиків і глушилок, 7 машин для прикордонної служби, 12 великотоннажних причепів.

      Ще в Україну доставлять 17 вантажівок, 21 генератор, 32 мобільні системи опалення, ще одну машину швидкої допомоги, більше 36 тисяч вовняних ковдр.

США передадуть Україні БМП Bradley

     Сполучені Штати розглядають можливість відправки Україні бойових машин Bradley, в рамках додаткового пакета військової підтримки. Про це повідомляє видання Bloomberg.

     Представник Білого дому запевнив, що США перебувають у постійному контакті з Україною щодо забезпечення, яке їй потрібне для захисту. Він додав, що бойові машини Bradley допоможуть українським військовим «збільшити наземні бойові можливості», а у США є велика кількість цієї техніки.

      Bradley – легендарна машина для американської армії. Вона надійшла на її озброєння ще 40 років тому, і досі активно експлуатується. Але компанія виробник BAE Systems постійно розроблює нові модифікації цієї БМП.

      Як пояснює портал «Мілітарний», БМП Bradley забезпечить значне збільшення боєздатності українських наземних військ. Це фактично швидкий і компактний «міні-танк», що має 25-мм гармату, кулемет і протитанковий ракетний комплекс TOW.

     Машина пересувається на гусеницях зі швидкістю 66 км/годину, важить 36 тонн та перевозить у собі до 10 піхотинців і членів екіпажу.

     Bradley має високу прохідність по пересіченій місцевості, потужну вогневу міць середньої та великої дальності, здатну знищити будь-яку машину на полі бою, а також є добре броньованим, щоб захистити екіпаж від загроз артилерії та стрілецької зброї.

      Надання Bradley у розпорядження наших ЗСУ стане справжнім проривом, а ще – початком виконання «списку побажань», який озвучив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

      Подібні чудові новини не можуть не радувати. Дякуємо нашим союзникам за такі необхідні «подарунки» для найкращих Захисників, які на передовій виборюють Незалежність України та безпеку для всього цивілізованого світу. Разом робимо все можливе, щоб українська мрія – Перемога – здійснилася якнайшвидше.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11