Запорізька атомна електростанція: актуальне на сьогодні. Україна вкотре закликає ввести миротворців ООН та створити безпекову зону

4 березня 2022 року російські війська, попри спротив цивільних мешканців Енергодару, збройним шляхом захопили Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). З тих пір окупанти погрожують всьому світу ядерним тероризмом. Вони почали розміщувати на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, чинити систематичні обстріли як прилеглої території, так і самої станції, руйнувати лінії електропередач і спричиняти відключення зовнішнього живлення енергоблоків. У скоєних ним же обстрілах ворог нахабно звинувачує Збройні Сили України.
Здавалося б, вирішити питання та раз і назавжди вигнати рашистів геть із небезпечного об’єкта, повинна спеціальна організація – Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). Воно уповноважене не тільки вести контроль за дотриманням всіх правил та норм обслуговування й експлуатації атомних реакторів електростанцій, але й сприяти мирному використанню ядерної енергії, перешкоджаючи військовим намірам. Але, як ми всі знаємо, жодна комісія, яка, починаючи з серпня, приїздила на ЗАЕС, не змогла досягнути очікуваних всіма нами результатів.
Яка ситуація спостерігається на ЗАЕС зараз? Давайте розбиратися більш детально.

росіяни не припиняють обстріли станції та ставлять під загрозу світову ядерну безпеку
Почнемо з того, що 31 грудня резервна лінія Запорізької АЕС внаслідок обстрілів рашистами була відключена. Подібне відбувається систематично, навіть під час перебування на станції експертів МАГАТЕ! Тобто окупанти не зважають на перевірку, вони просто продовжують виконувати злочинні накази, руйнуючи все навкруги та ставлячи під загрозу життя людей.
Станом на кінець грудня, Запорізька АЕС не працює на виробництво електроенергії, всі шість енергоблоків зупинені. В січні ЗАЕС продовжує отримувати електроенергію для охолодження реакторів єдиної діючої зовнішньої лінії електропередач 750 кВ, що залишилася на станції, з чотирьох, які існували до початку повномасштабної війни в Україні. Також у роботу запущені ще 4 пересувні котли для опалення самої станції та м.Енергодар. На цьому примарні плюси від окупаційної присутності закінчуються.
Переговори тупцюють на місці
І це все відбувається на фоні зустрічі голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з гендиректором «росатому» олексієм ліхачовим, в ході якої Гроссі запропонував створення охоронної зони на окупованій загарбниками Запорізькій АЕС.
Ми маємо на меті створення такої зони, щоб запобігти ядерній аварії, – наголосив очільник МАГАТЕ, додавши, що він особисто докладає всіх можливих зусиль, щоб якнайшвидше досягти консенсусу у даному питанні.

окупанти прагнуть русифікувати український персонал
росіяни продовжують привозити своїх працівників на ЗАЕС, прагнучи замінити українців, які не погодилися з ними співпрацювати. Про це повідомляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.
Зокрема, на посаду заступника директора ЗАЕС із питань фізичного захисту та режиму, за інформацією омбудсмена, загарбники планують призначити дмитра міняєва – посадовця департаменту спеціальної безпеки акціонерного товариства «концерн «росенергоатом», що є дочірньою структурою «росатом».
Від початку захоплення ЗАЕС росіяни змушують її працівників укладати договори з «росатомом». Однак українці відмовляються й більшість працівників, попри тиск та погрози, не зрадили Батьківщину.
Вкотре наголошую на тому, що проблема на ЗАЕС стосується не лише України, вона загрожує всьому світу. Тож, міжнародній спільноті варто зробити все для того, аби росія вивела своїх військових та відвернула від світу ядерну небезпеку, – акцентував омбудсмен.

Енергоатом закликає розмістити на ЗАЕС миротворців ООН
Ситуація із окупованою ЗАЕС вже досить давно зайшла у глухий кут. росія не поспішає залишати стратегічно важливий об’єкт, не забуваючи звинувачувати Україну в її обстрілах, які самі і здійснюють. Аби зрушити вирішення питання з мертвої точки, українська сторона пропонує втрутитися ООН.
Керівник компанії «Енергоатом» Петро Котін вже не вперше закликає міжнародну організацію відправити миротворців на Запорізьку АЕС. Але ця заява стала першим випадком, коли український чиновник публічно запропонував привезти миротворців за відсутності угоди про створення зони безпеки на АЕС, яка тимчасово перебуває під російським контролем,
Проблема в тому, що немає рішення на рівні МАГАТЕ. Процес не рухається вперед. Ми б запропонували вивести ситуацію на новий рівень,– відзначив посадовець.
Він додав, що миротворчі сили ООН можуть покласти край російському контролю над станцією. Однак відсутність зони безпеки може ускладнити цей процес. Що ж, чекаємо на вихід з цього лабіринту, який, сподіваємось, приведе, до повернення Запорізької станції під український прапор.

Поки керівники всіх рівнів намагаються хоч якось вплинути на ситуацію, яка склалася навколо ЗАЕС, спільними зусиллями змусити російських військових вийти з її території і нарешті створити безпекову зону, окупанти продовжують свою тактику терору – обстрілюють прибережні населені пункти та майже цілодобово руйнують життя мешканців Нікопольщини…
Нам би дуже хотілося вірити в те, що все-таки знайдеться така світова спільнота, яка не побоїться видворити росію подалі від атомної станції. Але реалії війни доводять, що найкраще це вийде у наших ЗСУ! Тому молимося за кожного із Захисників та віримо у те, що в них все вийде. Наші воїни світла обов’язково врятують українців від обстрілів, а весь світ від ядерної небезпеки, на яку його наразили російські загарбники.


За матеріалами:
https://lb.ua/society/2022/12/22/540031_moskvi_golova_magate_zaproponuvav.html
https://www.unn.com.ua/uk/news/2009604-magate-obstrili-vidrizali-zaes-vid-rezervnoyi-liniyi-zhivlennya
https://lb.ua/society/2023/01/04/541460_zaes_treba_rozmistiti_mirotvortsiv.html
https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3645879-rosiani-pragnut-zaminiti-ukrainskij-personal-na-zaes-svoimi-pracivnikami.html
https://www.unn.com.ua/uk/news/2010175-ukrayina-khoche-schob-oon-napravila-mirotvortsiv-na-zaes-kotin
https://www.unn.com.ua/uk/news/2007958-okupanti-vikoristovuyut-zaes-dlya-obstriliv-margantsyu-i-nikopolya

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11