До Дня енергетика. З водою, теплом і сучасним підходом до справи: Теплосиловий цех серед передовиків енергофронту

     Теплосиловий цех (ТСЦ) – один із тих енергетичних підрозділів, без втручання якого процес життєдіяльності нашого підприємства уявити неможливо. Вода і тепло – ті ресурси, які разом з електроенергією, живлять роботу основного обладнання, забезпечують технологічний процес та нормальні умови для праці трудового колективу. Задля цього свою почесну варту несуть наші теплосиловики, котрі протягом 2022-го, незважаючи на всю його важкість, наполегливо виконували надважливі завдання. Які саме – ми запитували у начальника ТСЦ Сергія Полтавця і головного енергетика підприємства Павла Літуна.

                                                                         Тепловий та економічний ефект

     На початку лютого поточного року, котельня Чкаловської дільниці зустрічала почесних гостей на чолі з Головою правління комбінату Сергієм Шуваєвим. Приводом до цього став запуск нового котла, який став стартом модернізаційного процесу котельного обладнання на нашому підприємстві. На жаль, паровий агрегат пропрацював лише один місяць – до кінця минулого опалювального сезону. Нинішній осінньо-зимовий період, попри готовність включення, у котельній зазначеного проммайданчика так і не розпочався. Цьому виною воєнні дії, які разом з усіма підрозділами змусили зупинитись Чкаловську збагачувальну фабрику та Ремонтно-механічний цех, відповідно і потреби подавати тепло немає. Але все ще буде… Ми це точно знаємо! Треба тільки продовжувати боротись, вірити в ЗСУ і не припиняти працювати на Перемогу!

     Повертаючись до нового агрегату, слід зазначити, що за місяць експлуатації фахівці встигли протестувати його роботу і поділились з «ЗМ» своїми висновками про беззаперечну енергоефективність.

  •      Із введенням у роботу нового котла ми отримали мінімізацію витрат таких важливих енергоресурсів, як мазут, вода та електроенергія (наприклад, на старих котлах експлуатується димосос потужністю 95 кВт, а на новому у 6 разів економніший – 15 кВт). Практично разом із запуском нового агрегату Чкаловську дільницю очолив новий начальник Родіон Єрдак, який за короткий проміжок роботи вже встиг зарекомендувати себе з позитивного боку, – констатує Сергій Полтавець.

     Слова начальника ТСЦ підтвердив головний енергетик комбінату, підкреслюючи ефективність та економність нового придбання, яке працює практично в автономному режимі, без людського втручання.

     Але це ще не всі новинки теплової галузі нашого підприємства.

                                                                                   Завдяки командній роботі

     Саме такий висновок зробили наші енергетики стосовно введення в експлуатацію нових електрокотлів у приміщеннях котельних плавбасейну і санаторію-профілакторію. Якщо остання подає теплоносій виключно до соціального об’єкту, то перший забезпечує опалення всіх адмінприміщень комбінату.

     Обговорюючи придбання нового теплового обладнання з головним енергоекспертом підприємства Павлом Літуном, ми запитали: «В чому була необхідність встановлення електрокотлів поряд з газовими, які цілком забезпечують обігрів перелічених об’єктів?»

     – Захищаючи перед керівництвом комбінату таке оновлення теплового обладнання, ми в першу чергу мали на меті актуальну модернізацію, яка вже назрівала, враховуючи зношення газового обладнання, особливо в котельній профілакторію. Але крім цього, до подібного кроку нас підштовхнуло значне здорожчання газу перед початком опалювального сезону. Коли ми починали реалізовувати цю програму, 1 тис. кубів газу вартувала 47 тис. грн, у той час коли електроенергія коштувала 3,5-4 грн за 1 кВт. Згодом все змінилося, тепер газ знизився в ціні до 30 тис. грн, а електроенергія навпаки зросла із зрозумілих причин її дефіциту на енергоринку. Тому ми отримаємо не такий ефект, який планували першочергово – окупити обладнання за 1,5 опалювальних сезони. Але при цьому маємо іншу перевагу, яка досить актуальна для надійності проходження опалювального сезону 2022-2023 років. Він полягає в тому,  що котельні наших соціальних об’єктів тепер мають два джерела енергії для опалення приміщень. Тобто у нас є альтернатива, якою ми будемо користуватись, розраховуючи економічну вигоду та реагуючи на зовнішню ситуацію з газо- та електропостачанням, – пояснює Павло Павлович.

     Доповнюючи коментар головного енергетика, начальник ТСЦ констатує, що в рамках модернізації котельного обладнання було придбано 4 електрокотли (по два на кожен об’єкт) потужністю 540 кВт кожен. З метою надійності електропостачання на території котелень побудували комплектні трансформаторні підстанції (КТП) та встановили своєрідні споруди-укриття обладнання від впливу зовнішніх факторів. Подібні роботи виконувались силами спеціалістів Цеху мереж та підстанцій, а також Ремонтно-будівельного цеху. На сьогоднішній день нові електрокотли, заживлені до котельної плавбасейну, успішно пройшли тестування і повним ходом включаються в роботу. У функціонуванні теплової схеми «ЗМ» пересвідчилась, завітавши сюди. Нас зустріла оператор Ія Букіна, яка люб’язно розповіла про особливості роботи з новим обладнанням. Теплогенеруючі електропотужності для опалення профілакторію – на фінальній стадії монтажу і наладки перед безпосереднім введенням в роботу.

     Як говорить Сергій Олександрович, особливість важливого завдання запуску нових електрокотлів полягає у комплексному підході. В його виконанні, на тій чи іншій стадії, були залучені практично всі енергетичні цехи підприємства: ТСЦ, ЦМП, ЦЕЛ та ЕРЦ, а також ремонтні підрозділи – РМЦ і РБЦ. Треба зазначити, що така команда робота заслуговує на високу оцінку.

     Серед відмінників її виконанняспеціалісти дільниці малих потужностей і з ремонту енергетичного обладнання ТСЦ: начальник дільниці Максим Івасюк, електрослюсарі – Володимир Кірчатий та Олександр Шевляков, електрогазозварник Антон Кіров. Разом з ними працювали фахівці ЦМП (електрослюсарі Вячеслав Нетребко, Юрій Литвинов та Павло Фісун) під керівництвом майстра Олександра Проценка. За налагодження обладнання відповідала ЦЕЛ, а саме начальник групи спецлабораторії автоматики збагачувальних фабрик і котелень Євген Мироненко.

                                                          Зменшили втрати води та стабілізували її подачу

     Такий результат ТСЦ вдалось досягти шляхом продовження реалізації програми по заміні застарілих магістральних трубопроводів питної води на нові – металопластикові. Подібні масштабні роботи ведуться вже не перший рік. Завдяки їх реалізації вже вдалося прокласти не один кілометр сучасних комунікацій, які в пергу чергу зменшують кількість аварійних ситуацій через пориви труб і відповідно значно знижують втрати води та об’єми її споживання, заощаджуючи бюджет комбінату.

     – В рамках реалізації програми по заміні магістральних трубопроводів питної води на пластикові, яка триває протягом двох років, спеціалісти ТСЦ виконали дуже великий обсяг робіт, котрий вимірюється кілометровими магістралями. Так, ми майже повністю замінили трубопровід у напрямку Чкаловської збагачувальної фабрики. Тут лишилось прокласти лише 1 км від «Білого Лебедя» до Катеринівки. Матеріали на ці роботи ми маємо, але з огляду на військову ситуацію, все ж таки вирішили відкласти задачу на наступний рік. На території Богданівського проммайданчика також закриті практично всі питання по заміні магістральних мереж питного водопостачання. А він включає в себе власне Богданівську збагачувально-агломераційну фабрику, АТЦ, Відділ технічного контролю, а також адміністративні і побутові приміщення наших енергопідрозділів (ЦМП, ЦЕЛ, ТСЦ, ЦТК), Ремонтно-будівельного цеху та Служби забезпечення виробництва, – констатує головний енергетик.

     Крім монтажу металопластикових труб, працівники ТСЦ у тандемі з будівельниками РБЦ у цьому році виконали ще одну дуже важливу задачу, про яку нам розповів Сергій Полтавець:

     – Один із важливих проєктів, реалізованих фахівцями ТСЦ та РБЦ, – це будівництво підкачної насосної станції на території АТЦ. Вона являє собою дві насосні установки, заживлені на новому електрообладнанні із частотним перетворювачем, за допомогою якого регулюється тиск у мережах. Виконавши це завдання, ми можемо з упевненістю говорити, що верхні поверхи перелічених підрозділів Богданівського проммайданчика, навіть при слабкому напорі води в мережах, будуть з водою, яка до них «підніматиметься» завдяки автоматичному регулюванню тиску від підкачної станції.

     За цю важливу роботу відповідали спеціалісти дільниці водопостачання та каналізації ТСЦ, а саме слюсарі – Михайло Медко, Віталій Ковальський, Дмитро Поспєлов та Сергій Слащов. Їм суттєво допомагали колеги з ЕРЦ, ЦЕЛ та РБЦ.

     Злагоджена, комплексна робота універсальної команди енергослужби протягом 2022 року безумовно принесла свої важливі результати та позитивні плоди. Незважаючи на військові дії, наші фахівці наполегливо працювали і досягли значних успіхів, гідно виконавши завдання, які перед ними ставились. Тому ми разом з Сергієм Полтавцем не втомлюємось дякувати енергослужбі комбінату, зокрема колективу ТСЦ, за відданість своїй справі, високий професіоналізм та відповідальність. В наступному році всі незавершені роботи обов’язково продовжаться, а проєкти з енергоефективності втілюватимуться у життя вже під мирним небом України.

                                                                                                                                                                                         Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11