Як змінюється ринок праці в Україні через війну?

     Повномасштабні воєнні дії, що відбуваються на території України вже понад девʼять місяців, призводять до руйнувань цивільної та економічної інфраструктури. Більшість виробництв, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях або де відбуваються активні бойові дії, призупиняють чи повністю згортають свою діяльність. Порушуються й логістичні шляхи збуту виробленої продукції. У звʼязку з цим існує криза на ринку праці в Україні. Реальна кількість безробітних вже сягнула понад 2,6 млн осіб. Експерти прогнозують, що наступного року ситуація може бути ще критичнішою. Навіть після нашої Перемоги, щоб повернутися на довоєнний рівень виробництва, підприємствам знадобляться роки. Проаналізувавши становище на ринку праці, можна зробити висновки, які професії залишиться затребуваними та чого чекати у 2023-му році?

Що відбувається на ринку праці?

      Зараз знайти роботу в Україні непросто. Роботодавці скоротили виробництво, а з ним і кількість вакансій через відключення електроенергії, падіння економіки, обстріли, окупацію частини територій та постійну загрозу. Хоча, слід зазначити, що у березні ситуація була значно гіршою.

      Ринок повністю на боці роботодавця. Тих, хто шукає роботу, вдвічі-втричі більше, ніж вакансій (залежно від спеціальності). У результаті можна розширювати вимоги до співробітників, пропонувати нижчу зарплату, вибирати з великої кількості претендентів.

      Кількість резюме все ще значно перевищує показники минулого року (в 1,5 раза, за даними сайтів пошуку роботи). В результаті навантаження на одну вакансію (співвідношення між кількістю резюме та вакансій), хоч і скорочується, але все ще значно перевищує довоєнний рівень, – зазначають у НБУ.

      При цьому кількість розміщених вакансій знизилася майже втричі. Все це призвело до максимально невигідних умов для претендентів на роботу. Наприклад, влітку, за даними незалежного центру досліджень державної політики Центра економічної стратегії (ЦЕС), в середньому по Україні, на одне вільне місце претендувало 13 безробітних.

      Зараз ситуація тільки погіршується через регулярні відключення електроенергії. Крім того, вони створили труднощі для тих, хто працює дистанційно.

Рівень безробіття зростає

      Статус безробітного в Україні наразі мають 239,1 тис. українців (159,2 тис. із них – жінки), йдеться в офіційній статистиці Центру зайнятості.

      У Мінекономіки вважають, що реальна кількість безробітних працездатного віку становить понад 2,6 млн осіб, а наступного року збільшиться до 2,8 млн осіб, вважають

      – Проблема полягає в тому, що навіть після завершення війни миттєво виправити ситуацію не вдасться, – коментує інвестиційний банкір Павло Присяжнюк.Промислові підприємства у східних областях України частково зруйновано, через обмеження морського експорту скорочено обсяги експорту агропродукції. При цьому деякі українські постачальники вже назавжди втратили своє місце на світовому ринку, яке раніше завойовували десятиліттями.

      Україні доведеться будувати нову економіку, вбудовуватись в організм ЄС, шукати інші економічні драйвери. І цей процес за навіть оптимістичними оцінками займе не менше трьох років. Адаптуватися до нових умов мають і пересічні українці. І високого рівня безробіття в цей період не уникнути.

      Диспропорції є і зараз: на Київ припадає 30% усіх вакансій, більшість відкритих вакансій – у сфері продажу.

      Навіть у ІТ-сфері навантаження на одну вакансію зростає (кількість вакансій знижується, у той час, як кількість резюме стабільно зростає), що може бути пов’язане з релокацією роботодавців за кордон, – зазначають у НБУ.

Як не втратити роботу?

      Поки економіка України не повернеться до відновлення, ситуація на ринку праці залишатиметься надто складною. Під загрозою скорочення може опинитися практично будь-який українець. Збережуть свої робочі місця ті співробітники, які відіграють важливу роль у виробничому ланцюжку, приносять власнику більше доходів, аніж витрат.

      Є спеціальності, де ризик залишитися без роботи вищий. Труднощі можуть виникнути в лаборантів, інженерів, які спеціалізуються на металургійному виробництві та чиї підприємства було зруйновано внаслідок повномасштабної війни.

      – Ви повинні бути трохи кращими, трохи активнішими, трохи наполегливішими, ніж інші кандидати, – зазначив експерт ринку праці Сергій Марченко.

      Високий попит матимуть будівельники, архітектори, лікарі, медичний персонал, енергетики. Через міграцію та наслідки повномасштабної війни таких співробітників критично не вистачатиме на ринку, причому швидко замістити дефіцит не вдасться.

      Деяким українцям у складних обставинах доведеться шукати додатковий підробіток або й зовсім змінювати сферу діяльності.

      – Знову ж таки, ви роботу хочете міняти назавжди або це підробіток на важкі часи? Відповідно до цього ви змінюєте або професію, або ремесло. Є люди, які під час криз переходять на водіїв таксі або просто притримують гроші у важкі часи, а є люди, які опановують нову професію, наприклад, манікюрниця чи слюсар або ще щось, щоб потім цим заробляти на життя. Тому що попередня робота таких грошей не приносить, – резюмувала експертка ринку праці Тетяна Пашкіна.

Які професії не втратять актуальності?

      Найближчими роками попит матимуть робочі спеціальності (зварювальники, столяри, муляри, маляри, слюсарі, електрики). Крім того, для відновлення підприємства потрібні будуть інженери, будівельники, архітектори. Ще один перспективний напрямок – військово-промисловий комплекс. Навіть після закінчення війни фахівці, які займаються розробкою озброєння, матимуть високий попит.

      Також без роботи не залишаться логісти, водії, енергетики, програмісти, психологи та лікарі. Після Перемоги на Україну чекає поетапне відродження, ситуація на ринку праці змінюватиметься разом з економікою. Проте очікувати на різке зростання, миттєве повернення до ситуації січня 2021-го не варто.

      Експерти сходяться на думці: вибираючи свою сферу зайнятості, потрібно орієнтуватися не лише на ситуацію на ринку, а й на власні переваги. Хороший юрист зможе знайти роботу навіть у ситуації, коли ринок перенасичений безробітними знавцями юриспруденції. І якщо цей юрист після перекваліфікації стане поганим електриком, ймовірно, йому, незважаючи на дефіцит цієї спеціальності, все одно буде складно знайти робоче місце.

      Отже, українцям варто готуватись до складного періоду економічного відновлення. При цьому до того моменту, поки ринок праці повноцінно стабілізується, пройдуть роки.

Де знайти роботу зараз і чого чекати в майбутньому?

     Вже зараз в Україні можна знайти роботу на державному порталі “Єдиний портал вакансій”. Його створили цьогоріч за ініціативою Міністерства економіки та Держслужбою зайнятості. Портал дає змогу знайти інформацію про роботу відповідно до регіону, галузі чи напрямку, очікуваного рівня зарплати. Вакансії на цій платформі з’являються в режимі реального часу та є максимально актуальними.

   В Мінекономіки зазначають, що цей інструмент допоможе і роботодавцям, і працівникам та сприятиме відновленню й подальшому розвитку економіки.

     – План Відновлення України передбачає створення більше 1 млн 700 тисяч робочих місць протягом наступних років. Отже, “Єдиний портал вакансій” буде дуже корисним і в майбутньому, — розповіла перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

     За матеріалами:

https://www.me.gov.ua/News/List?lang=uk-UA&tag=News&pageNumber=6

https://news.obozrevatel.com/ukr/economics/fea/hto-zalishitsya-bez-roboti-v-ukraini.htm

      Отже, невтішне становище на ринку праці, на жаль, відчувають більшість українців. Але в жодному разі це не привід “опускати руки”, краще — вдосконалювати свої професійні навички або ж здобувати нові. Адже нам з вами ще будувати нову Україну після нашої Перемоги!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11