Немає електроенергії? Поради щодо того, як правильно зберегти продукти харчування

В останні півтора місяці внаслідок ворожих масованих ракетних ударів суттєво постраждали об’єкти критичної енергетичної інфраструктури України. Як результат – виник чималий дефіцит електроенергії. Ця критична ситуація призвела до необхідності введення аварійних, екстрених, стабілізаційних та планових відключень. До того ж ніхто не дає ніяких гарантій, як довго буде тривати подібне: декілька годин чи навіть діб. З такими відключеннями зіткнулися всі, без винятку, регіони нашої держави. Звісно, це викликає незручності, розбалансовує життєвий ритм, але не ламає українців. Всі ми розуміємо, що таким є наше сьогодення. Це – ні що інше, як ціна нашої незалежності, свободи та мирного майбутнього. І поки нам доводиться жити в реаліях тривалої відсутності електроенергії, постає питання про зберігання харчових продуктів. Адже без напруги холодильник не працює. Давайте разом знайомитись з порадами від Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), які допоможуть обрати потрібні продукти та довше зберегти їжу безпечною для вживання.

 

Контролюйте температуру і не заглядайте до холодильника без нагальної потреби

Перш за все, треба слідкувати за тим, щоб температура у холодильнику була не вищою від 4 °С, у морозильній – не вище -4 °С.
– Щоб мати змогу зберегти у холодильнику потрібну температуру для зберігання вашої їжі, слід заморозити контейнери з водою та покласти їх до холодильної камери. За можливості придбайте сухий або блоковий лід, – радять в МОЗ.
Якщо електроенергія зникла, то намагайтеся якомога рідше відкривати дверцята холодильника. Таким чином, ви зможете бути впевненими в тому, що продукти залишаться безпечними до 4 годин у верхньому відсіку, 24 години у напівпорожній та 48 годин у повній морозилці.
Заборонено пробувати їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. У тому випадку, якщо маєте сумніви, присутній незвичний запах, колір чи текстура – без вагань викидайте таку їжу.
Повторному заморожуванню чи приготуванню підлягають виключно ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру не вище за 4°С.

 

Закупіть продукти довготривалого зберігання

Спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту), – зазначили в МОЗ.
В міністерстві радять під час покупки продуктів віддавати перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника: консервам, сушеному та в’яленому м’ясу, хлібобулочним виробам, солодощам (печиву, цукеркам, шоколаду, меду, вафлям, батончикам, згущеному молоку), дитячому харчуванню.
Якщо ви маєте хліб, з нього можна зробити сухарі, які можуть пролежати довше. Для цього наріжте хліб і розкладіть скибочки у добре провітрюваному приміщенні так, щоб вони не торкалися один одного. За добу у вас будуть готові сухарі.

Готуйте невеликими порціями
Готувати страви краще у невеликій кількості, щоб швидко спожити і не зберігати їх тривалий час. Для цього краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи та м’ясо. Також можна запекти буженину, яка зберігатиметься внаслідок наявності у складі солі як консерванту. Продукти можна зберігати в судках для одноразового прийому їжі. Приготовлені страви краще виставляти на балкон або вивішувати за вікно. За вікном уже доволі прохолодно, що дозволяє використати балкони або підвіконня для довшого зберігання продуктів у холоді. З також метою можна використовувати термосумки, погреби чи підвали.

Віримо у те, що ці поради не ввійдуть у наш побут на постійній основі. Та все ж краще уважно вивчити їх та за необхідності застосувати. Як говориться: попереджений – значить озброєний! Всім витримки та наснаги!

За матеріалами:
https://www.facebook.com/moz.ukr/posts/pfbid02uZf5NxFnWuvprCT8YrqjEcFx9mTSQGE7G6iarUp9zJQp8ayKEoEXpN9xNjijaLgjl
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3624361-ak-zberigati-produkti-v-umovah-vidklucenna-elektriki-poradi-moz.html
https://newch.tv/yak-zberihaty-produkty-u-razi-vidkliuchennia-elektroenerhii-porady-derzhprodspozhyvsluzhby-69999/
https://tsn.ua/exclusive/vidklyuchennya-svitla-yak-ta-de-zberigati-produkti-bez-holodilnika-2210923.html

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11