Обмежено, але функціонує. Про стан енергосистеми і роботу комбінату в режимі обмежень

     Багатостраждальна єдина енергосистема України пережила вже 6 хвиль  потужних масованих атак, але не підкорилась темряві. Наразі в державній компанії «Укренерго» говорять про часткову стабілізацію балансу у мережах, але дефіцит все ж таки є, що поки це не дозволяє застосовувати до споживачів планові графіки відключень. Наразі у більшості регіонів України діють саме екстрені, аварійні вимкнення. Причому, електрика може не з’являтись в оселях побутових споживачів значно довше, ніж 4 години. Нагадаємо, що «несправедливість» із вимкненням енергії, на яку нарікають ті мешканці, котрі постійно сидять без світла, коли у сусідньому будинку воно і не пропадає, продовжуватиметься і надалі. Це зовсім не пов’язано із упередженим ставленням, а виключно із банальним збігом обставин. Ті, у кого не виключають, заживлені на одній лінії з об’єктами критичної інфраструктури (наприклад, лікарнями, поліцією, ДСНС тощо), котрі мають освітлюватись постійно. З огляду на це і отримуємо таку картину: коли одні мають електрику постійно, а інші – навпаки. На жаль, так триватиме і надалі, доки енергосистема України потребуватиме тотальної економії ресурсу. Про це сьогодні говорять в «Укренерго», на державному, обласному рівнях, підтверджують і керівники нашого району та міста – Євген Євтушенко й Олександр Шаповал. Просять набратись терпіння, вгамувати емоції і триматись усім разом, готуючись до будь-яких непередбачуваних ситуацій, які можуть виникнути через повторні ракетні удари з боку російських окупантів. Як же комбінат переживає часи напівтемряви і як постійні обстріли Нікополя та терористичні атаки на Запорізьку АЕС впливають на стан енергоживлення нашого міста? Всі ці питання ми ставили головному енергетику комбінату Павлу Літуну.

                                                               Підприємство не встигає набирати потрібних потужностей

            У зв’язку з дефіцитом електрики значно обмежують її використання не тільки побутовим, а й промисловим споживачам. До таких як раз відноситься Покровський гірничо-збагачувальний комбінат. Через частковий блекаут на минулому тижні наше підприємство, за вказівкою енергокомпанії, змушене було знизити свою потужність і споживання до 5-6 МВт, що навіть нижче регламентного рівня. Звісно, така ситуація змусила зупинити роботу наших роторних комплексів та крокуючих екскаваторів. Разом з ними, на частковий простій і виконання ремонтнів, відправили і персонал кар’єрів, а також  деяких інших виробничих підрозділів. Такий крок був вимушеним. Наразі остаточної інформації з приводу подальшої роботи підприємства немає, але існує велика вірогідність зупинки комбінату на простій. На це впливає загальна ситуація на ринку ГМК, яка зовсім не сприяє реаліації продукції, а значить й економічній спроможності, яка б давала можливість підприємству працювати у звичному ритмі. Додамо до цього постійний дефіцит електроенергії, який не дає виробничій ланці комбінату виконувати свої планові завдання. 

     Правда, на цьому тижні гірничо-транспортні машини поступово підключились до роботи по виконанню планових показників, але теж, на жаль, в обмеженій кількості. Маємо дотримуватись граничних цифр споживання, узгоджених із обласною військовою адміністрацію, котрі сьогодні сягають 10 МВт, що складає рівно половину від потрібного комбінату енергоспоживання.

                                           Працюємо за попередньо узгодженим режимом споживання електроенергії

            Така команда начальникам структурних підрозділів комбінату надійшла від технічного директора Віктора Бондарця під час щоденної селекторної наради. Віктор Іванович зазначив, що на даному етапі гірничо-транспортні машини кар’єрів можуть працювати частково, у відведених для них графіках. Що це означає і чи дозволить виконувати виробничі плани – знає головний енергетик підприємства:

     – За нормальних умов роботи, як то кажуть, без обмежень, комбінат споживає за добу до 20 МВт електричної енергії. Звісно, це досить потужний об’єм, який серйозно впливає на функціональну спроможність енергосистеми. А по області, як ви знаєте, багато промислових підприємств, подібних нашому. Для того, аби розробити стратегію їх роботи в режимі обмеженого електроспоживання, була створена спеціальна комісія під керівництвом заступника начальника обласної військової адміністрації. Звісно, представники нашого підприємства беруть участь у нарадах цієї комісії (спочатку в особі Голови правління Сергія Шуваєва, а згодом і по теперішній час – за моєї присутності в онлайн-форматі) з метою оперативного вирішення питань з регулювання і дотримання об’ємів споживання електричної енергії. За результатами цієї наради, до нас були доведені максимально можливі об’єми використання електроенергії – до 14 МВт. Цей обсяг дозволяв працювати із почерговим залученням до виробництва гірничо-транспортного обладнання кар’єрів (фабрики, як відомо, у нас зупинені на простій). Що це означає? Те, що ми регулюємо об’єми споживання екскаваторів і роторних комплексів буквально в ручному режимі, дотримуючись відведених показників живлення та вказівок оператора розподільчої мережі ДТЕК та з огляду на виробничі плани.

     Саме так наш  комбінат пристосовується до роботи у складних умовах енергетичного дефіциту у періоди між масованими атаками… Крім потужних виробничих машин, економно споживати мають абсолютно всі. Навіть адміністративні працівники.

  •      Закликаю всіх – тотально економити електроенергію! Вимикайте світло в кабінетах, коли воно там не потрібне. Об’єднуйтесь локально в одному приміщенні, аби не обігрівати та не освітлювати більше. Не забувайте вимкнути всі електроприлади, коли йдете з роботи або виходите з дому. Вони мають бути вимкненими з розеток, вимикачі залишайте у відповідному режимі. Зрозумійте: кожен Ват зараз на вагу золота. І тільки від нас залежить, наскільки ми зможемо виходити із кризових ситуацій з електропостачанням. Єдина енергосистема України дуже вразлива зараз, вона потребує нашої підтримки! – звертається до колег головний енергетик комбінату.
  •  Ж: Павло Павлович, давайте трохи відійдемо від комбінату, збільшуючи масштаби енергопостачання до загальноміських. Отже, як покровчани відчувають на собі вимушений дефіцит електрики?
  • Якщо до підприємств застосовуються узгоджені об’єми споживання електрики, яких ми маємо дотримуватись, то з населенням, тобто з побутовими споживачами, ситуація дещо інша. Енергетична компанія не може примусити людей знизити споживання живлення до певних граничних значень, тому і застосовує до цивільного сектору графіки примусових відключень. До речі, комбінат, після двох останніх масованих атак у листопаді, за командою диспетчера ДТЕКу, відключає лінію селища Рудник, яка заживлена від наших мереж. Раніше таке не практикувалось.
  • Ж: Чи залежить енергоживлення нашого міста від стану електромереж багатостраждального Нікополя, який практично щодня піддається масованим обстрілам?
  • Наше місто живиться від двох великих підстанцій: одна з них належить комбінату, а інша – ДТЕКу. Ці об’єкти отримують струм по двох лініях – з нікопольського та криворізького напрямків. При цьому хочу підкреслити, що Нікополь – це стратегічно потужний енергетичний вузол. І якщо він зазнає значних руйнувань, то, на мою думку, це вплине на живлення у всьому районі. Наше ж місто не залишиться повністю без світла. Покров споживатиме енергію з боку Кривого Рогу, але вже у значно обмежених об’ємах. Про роботу нашого підприємства у таких умовах взагалі не вестиметься мова.
  • Як провокативні обстріли Запорізької атомної електростанції можуть вплинути на енергопостачання Нікопольського району, зокрема, і Покрова?
  • На даному етапі – напряму не вплине. Ви повинні розуміти, що українська об’єднана енергосистема являє собою цілий комплекс з великою кількістю джерел її живлення, який наразі хоч і «поранений», але все ж таки функціонує. Це – атомні, теплові та гідроелектростанції, зелена енергетика. Отже, навіть тоді коли російські окупанти навмисне вивели з ладу всі атомні станції нашої країни, єдина енергосистема хоч і втратила потужність, але повністю не згасла, бо має інші генерації. Якщо говорити конкретно про ЗАЕС, то Україна вже давно не живиться від неї – з моменту окупації. Тут проблема в іншому: у разі зупинки станції, через постійні обстріли, вона перестане виробляти енергію для своїх власних потреб – а це 15% від загального об’єму. У такому випадку зупиняться насоси та охолоджувачі, що може призвести до відсутності циркуляції води в атомних реакторах та стати причиною виникнення неприємних незворотних процесів. Та будемо сподіватись, що цього не станеться, і наша Запорізька атомна станція вже невдовзі перейде під контроль МАГАТЕ, а згодом повернеться до системи України.

     Дякуємо Павлу Павловичу за компетентний коментар і теж сподіваємось тільки на краще, але маємо бути готовими до найгіршого сценарію розвитку подій. Прямо зараз офіційні джерела повідомляють про готовність чергової масованої ракетної атаки з боку рф. В режимі бойового чергування – більше семи десятків боєголовок. Сподіваємось, що вони не зможуть уразити намічені цілі. Віримо у точність і професійність Повітряних Сил України, яка спроможна зупиняти і знищувати ворожі літальні апарати. Тримаємось і не втрачаємо віри у світло української Перемоги.

                                                                                                                                                                                                       Наталія ЧЕПЕЦЬ

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11