Під час відсутності електроенергії та зв’язку лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти

Міністерство охорони здоров’я України нагадало, що на період дії воєнного стану у разі відсутності світла та зв’язку лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на призначення антибактеріальних лікарських засобів на паперових рецептурних бланках форми №1.
Якщо ж у пацієнта вже є електронний рецепт, але в аптеці відсутня технічна можливість здійснити його погашення в Електронній системі охорони здоров’я, то провізор може відпустити антибіотик за інформаційною довідкою до е-рецепта. При цьому фармацевт має зробити позначку «Відпущено» на інформаційній довідці та повернути її пацієнту.
Призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів лікарі можуть здійснювати на паперових рецептурних бланках форми №3. Якщо пацієнт отримав електронний рецепт на наркотичний (психотропний) препарат, отримати ліки за ним можна виключно в Електронній системі охорони здоров’я.
Електронні рецепти на лікарські засоби в рамках урядової програми реімбурсації «Доступні ліки» у випадку відсутності електроенергії також можуть бути виписані в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених відповідним наказом МОЗ.
Після того, як аптека відпустить ліки за паперовим рецептом, провізор повинен включити їх до зведеного звіту, який потім буде переданий до Національної служби здоров’я України.
Таким чином, пацієнти за наявності паперового рецепта у будь-якому випадку отримають змогу придбати чи отримати необхідні їм ліки. Віримо, що подібні ситуації з відсутністю електроенергії траплятимуться якомога рідше, і люди не будуть потерпати від непередбачуваних ситуації.
За матеріалами

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11