Через відключення електроенергії продукти в супермаркетах стають небезпечними?!! Як правильно робити покупки і на що варто звернути увагу?

     Планове та аварійне відключення електроенергії по всій країні значно вплинуло не тільки на звичний побут кожного з нас, а й на графік та умови роботи всіх сфер життєдіяльності. Тим паче – продуктової торгівлі, низка асортименту якої вимагає збереження у холодильнику або морозильній камері. Очевидно, що без напруги ці агрегати вимикаються, як у торгівельних залах, так і на складах. Така ситуація вкрай небезпечна для належного збереження якості м’ясних, рибних та кисломолочних продуктів. Вони цілком можуть зіпсуватись, якщо протягом 8 годин залишаться без нормальних умов для зберігання. У який спосіб працівники продуктових супермаркетів і магазинів рятують швидкопсувні товари і яким продуктам можна «довіряти» на тлі постійного відключення електрики – розбираємось разом.

                                 Генератор, як джерело напруги. А що робити, якщо його немає?

     Отже, що може врятувати м’ясо, рибу, молоко та сметану у разі відсутності світла протягом кількох годин? Правильно – пристрій, який допоможе генерувати напругу у мережі – генератор. Але ця річ може коштувати сотні тисяч гривень для живлення значних площ великих супермаркетів. Тому далеко не кожен власник може дозволити собі закупити потрібну кількість подібного обладнання. Та справа навіть і не в грошах…

     За свідченням представників великих торгівельних мереж, попит на генератори наразі настільки великий, що чекати замовлений агрегат доводиться тижнями, а то й місяцями. Тим часом розробили рекомендації щодо порядку дій у разі відключення електрики.

       За правилами, всі холодильні та морозильні камери мають бути щільно закриті, адже так вони декілька годин можуть тримати температуру. У цей час технологічні процеси власного виробництва треба зупинити, частину продукції – утилізувати. Але, на жаль, ці правила дуже часто порушуються. І якщо у мережевих супермаркетах над подібним процесом встановлюється контроль з боку адміністрації, то у маленьких продуктових лавках «біля будинку», ситуація набагато гірша. Думаємо, що ми ні для кого не розкриємо секрет, коли скажемо, що торгівлю під час відсутності електрики тут не зупиняють. Світло у віконці для покупців підтримують за допомогою свічок та ліхтарів. А як же у цей час зберігається належний температурний режим у холодильних пристроях? Наведемо цікавий коментар Ірини – власниці продуктового магазину, розташованого у межах нашої області:

      – У мене холодильник і з електроенергією погано тримає температуру, майстра постійно викликаю. Коли відключення, він за дві години вже з кімнатною температурою. Не вірте, якщо кажуть, що якісь шторки вам забезпечать температуру в незакритих холодильниках.

Судячи з почутого і побаченого, чесно кажучи, стає дуже тривожно, коли тільки задумуємось, що ми нині купуємо у магазинах. І до чого може призвести вживання таких «штучно заморожених» або «належним чином збережених товарів»?

                       Що ж робити, щоб не потрапити на гачок, який коштуватиме людині здоров’я?

      Що з цього приводу кажуть експерти?

     – Основне, що псується, – це охолоджене м’ясо, напівфабрикати, варена ковбаса, яка була не упакована, наприклад, під вакуумом. Термін їх вживання – щонайбільше 72 години. І коли відключається світло, звичайно, ці продукти дуже страждають, – розповідає Лариса Баль-Прилипко, доктор технічних наук, професор, академік АН вищої освіти України.

     Професорка додає, що продукти на вагу, які швидко псуються, краще купувати там, де забезпечено безперебійну роботу холодильників. Окрім того, експерти радять уважно вивчити стан товару:

  • перевірити запах;
  • зовнішній вигляд (не повинно бути нальоту, зміни кольору на краях);
  • перевірити умови зберігання та температуру у холодильнику (У відкритих холодильниках термометр знаходиться на нижній полиці, температуру може побачити будь-який покупець. Після цього можна порівняти фактичну температуру із тією, яка вказана в умовах зберігання).

     Також варто обережно ставитися до купівлі товарів, що продаються зі знижкою. На своєму здоров’ї краще не економити! Найчастіше так можна натрапити на ті, терміни придатності яких добігають кінця. Законом заборонено продавати вже зіпсовану продукцію, проте деякі магазини та супермаркети цим правилом нехтують. Та навіть, якщо за термінами товар ще дозволено продавати, але при цьому його неправильно зберігали, він може бути зіпсований.

     Отже, через відключення електроенергії варто уважніше ставитися до вибору продуктів. Купуйте охолоджене м’ясо та рибу, ковбасу і молочку виключно у перевірених місцях, де стабільно працюють холодильники. Так ви зможете убезпечити себе та своїх близьких від отруєння й інших несприятливих для організму наслідків. Тепер маємо думати не тільки про те, як вижити без світла, а й як нормально харчуватись в таких умовах. Сподіваюсь, що наші поради будуть для вас корисними. Бережіть себе і не давайте ворогу жодних шансів зробити нас слабшими. Ми все витримаємо, бо українці – Непереможна Нація!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11