НОРВЕГІЯ ПРОФІНАНСУЄ ЗАКУПІВЛЮ ГАЗУ ДЛЯ УКРАЇНИ НА СУМУ $195 МЛН

У 2022 та 2023 роках уряд Норвегії виділить на допомогу Україні 10 мільярдів норвезьких крон (приблизно $976 мільйонів). З них 2 мільярди норвезьких крон (близько $195 мільйонів) витратять на закупівлю газу. Цей грант буде направлений до національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Внесок допоможе «Нафтогазу» придбати блакитне паливо для двох річних циклів закупівлі та постачання газу. Таким чином, Україна зможе забезпечити опалення домогосподарств, шкіл та офісів, виробництво електроенергії та підтримає економіку.
– Україна спеціально звернулася до Норвегії з проханням про підтримку закупівель природного газу цієї зими. Ми дуже раді, що ЄБРР стає партнером для здійснення закупівель блакитного палива. Важливо, щоб підтримку надавали через авторитетну й міжнародно визнану організацію, яка забезпечує ефективне і прозоре використання грошей, – відзначив міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсволд Ведум.
У свою чергу, міністр закордонних справ країни Аннікен Хюітфельдт акцентувала на тому, що росіяни перетворили енергію на зброю війни й використовують атаки на критичну інфраструктуру як засіб руйнування України.
– Це дуже серйозні порушення міжнародного права і виклик для всього українського народу. Тому наша підтримка енергопостачання має велике значення для України, – заявила міністерка.
Треба додати, що Норвегія допомагає нашій країні не лише на енергетичному фронті – скандинавська країна також є важливим партнером України в оборонній сфері. Так, на початку липня 2022 року міністерка міжнародного розвитку Норвегії Анне Беате Твіннерейм повідомила, що країна виділить 1 мільярд євро на підтримку України. Кошти перераховуватимуть на державні рахунки протягом двох наступних років. Фінанси призначені для гуманітарної допомоги, бюджетної підтримки та відновлення нашої країни.
Додамо, що з початку російсько-української війни Норвегія вже надала нашій державі військову та гуманітарну допомогу на загальну суму 200 мільйонів євро.
Як бачимо, ця північна країна підтримує весь український народ, разом з нами переживає за долю держави. Ми дуже вдячні за цю допомогу і маємо величезну надію на те, що разом зуміємо подолати всі негаразди та відсвяткувати спільну Перемогу над рашизмом.
За матеріалами:

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11