З 1 грудня в Україні підвищать пенсії

     З 1 грудня 2022 року Пенсійним фондом України (ПФУ) заплановане ще одне підвищення пенсій, обумовлене збільшенням прожиткового мінімуму. Перерахунок виплат ПФУ закладався в 2021 році та передбачений у бюджеті країни на 2022 рік. Наскільки ж підвищаться виплати та хто може на них розраховувати – відповіді шукали на сайті ПФУ.

      Слід зазначити, що цьогоріч це буде вже другий перерахунок пенсійних виплат. Попередній відбувся у жовтні, у зв’язку з чим середня пенсія зросла до 4539,36 грн.

     Мінімальна пенсія зросте на 66 грн, максимальна – на 660 грн. Таким чином, розмір мінімальної пенсії зросте до 2093 грн, а максимальної – до 20 930 грн.

     Підвищення виплат стосуватиметься таких категорій пенсіонерів:

    • Тих, що отримують мінімальну пенсію. До них належать особи, що досягли пенсійного віку та не мають необхідного страхового стажу.
    • Пенсіонери, що одержують максимальну пенсію.
    • Особи, що мають понаднормовий страховий стаж. За кожний рік роботи пенсіонерам, що мають такий стаж, пенсію збільшуватимуть на 1%. Від грудня 2022 року це становитиме 20,93 грн.

     У ПФУ назвали три підстави для перерахунку пенсій у грудні:

     1. Підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 2 027 грн до 2093 грн. Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначається індивідуально та залежить від того, чи є в пенсійній виплаті такі складові, розмір яких базується на прожитковому мінімумі. Як правило, такий перерахунок стосується великої кількості пенсіонерів, однак середній розмір підвищення є не досить великим.

https://drive.google.com/file/d/10h4HnKlJB4Uw6M1ZdIrqAyVj75rGrQCY/view

      2. Встановлення мінімальної пенсійної виплати непрацюючим особам з повним страховим стажем (30/35 років для жінок/чоловіків відповідно) віком до 70 років, які отримують «страхові» пенсії, на рівні 2500 грн. Якщо розмір їх пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії не досягає 2500 грн, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Тим, хто має меншу тривалість страхового стажу, доплата встановлюється до розміру, пропорційного до наявного в них страхового стажу. Ця доплата враховується при проведенні подальших перерахунків.

      Тим, хто отримує «страхову» пенсію, має повний страховий стаж і продовжує працювати, доплата до 2 500 грн або до розміру, визначеного пропорційно наявному стажу, встановлюється з дати звільнення з роботи.

https://drive.google.com/file/d/1nQjwScb74-qYMUEKzJ9H13eIFQNhbMc4/view

      3. Зміна показника середньої заробітної плати. З 1 грудня зростуть пенсії по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали каліцтво чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, та пенсії у зв’язку з втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

https://drive.google.com/file/d/1vFQ5ev2R4JHc2EJBUaLzZ6rywT2upBKi/view

     Перерахунки пенсій проводяться автоматично без додаткових звернень пенсіонерів. Виплата пенсій в перерахованих розмірах буде проводитись з грудня.

https://www.pfu.gov.ua/2154745-try-pidstavy-dlya-pererahunku-pensij-u-grudni/?fbclid=IwAR0SUMjpVdRkzn87Na9YE-Jy8bESjMPAmBnqnwyHi3GCgw4TqjCcX5GGoQo%22+%5Ct+%22_blank

     Отже, пенсії в Україні несуттєво, але зростають. Навіть в умовах війни держава забезпечує своєчасне виконання соціальних гарантій. Звісно, хотілося б щоб українці пенсійного віку мали краще фінансове становище. Сподіваємось, після Перемоги підвищенню життєвого рівня пенсіонерів приділятиметься більше уваги, бо люди, які будували країну, мають право на гідну старість.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11