Російські війська здійснили черговий теракт на ЗАЕС

     Агресія росії знову сколихнула світ божевільним актом ядерного терору. Російські війська з вечора 19 і до ранку 20 листопада обстрілювали інфраструктурні обʼєкти Запорізької АЕС — найбільшої атомної станції в Європі, яка з 4 березня перебуває в окупації росії. Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” зафіксувала понад 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції. У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) ці атаки назвали одними з найбільш інтенсивних. Чим чергова провокація загрожує Україні та світу?

     За висновками експертів МАГАТЕ, в наслідок обстрілів майданчику ЗАЕС пошкоджено будівлю для зберігання радіоактивних відходів, спринклерні системи водойми-охолоджувача, електричний кабель до одного з реакторів, резервуари для зберігання конденсату, а також міст між іншим реактором і його допоміжними будівлями.

     В «Енергоатомі» додають:

     – У результаті обстрілів пошкоджено естакади зв‘язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, система продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Також зафіксовано три влучання в районі підстанції “Райдуга”.

     У заяві гендиректора Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Гроссі йдеться про те, що деякі вибухи сталися поблизу реакторів. На щастя, зовнішні джерела електропостачання ЗАЕС не були пошкоджені. Рівень радіації на майданчику залишається в нормі, на щастя, ніхто з людей не постраждав.

https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/update-129-iaea-director-general-statement-on-situation-in-ukraine

      Як зазначають в “Енергоатомі”, характер та перелік пошкодженого обладнання ЗАЕС свідчить про те, що рашисти цілили та вивели з ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску енергоблоків 5 та 6 і відновлення виробництва електроенергії Запорізькою АЕС для потреб України.

     Виявляється, нещодавно “Енергоатомом” було ухвалено рішення, а Держатомрегулювання надано дозвіл щодо виведення енергоблоків 5 та 6 на мінімально контрольований рівень потужності для отримання пари, яка критично необхідна в зимовий період для забезпечення безпеки енергоблоків, персоналу, населення та довкілля.
     – Рашисти всіляко намагались не дати українському персоналу станції запустити енергоблоки. Фейковим директором станції від росатому романенком, за сприяння російських військових, що захопили ЗАЕС і використовують її як власну військову базу, було заблоковано підготовку енергоблоків для виведення на мінімальний рівень потужності. Однак, цього їм виявилось недостатньо, і рашисти обстріляли та пошкодили саме те обладнання, відмова якого унеможливлює будь-які подальші дії щодо запуску енергоблоків ЗАЕС.

     Рашисти вкотре влаштовують ядерний шантаж та своїми діями наражають на небезпеку весь світ! Вчергове звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар всіх російських військових і повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу! — закликають в “Енергоатомі”.
https://t.me/energoatom_ua/10755

     Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що він проводив активні консультації зі світовими лідерами щодо останнього обстрілу ЗАЕС, і наполягає на тому, що впровадження зони ядерної безпеки та безпеки навколо ЗАЕС має відбутися негайно.

      – Хоча не було прямого впливу на ключові системи ядерної безпеки та безпеки на станції, обстріл стався небезпечно близько. Ми говоримо про метри, а не кілометри. Той, хто обстрілює Запорізьку АЕС, дуже ризикує і грає життями багатьох людей. Знову ж таки, нам пощастило, що потенційно серйозного ядерного інциденту не сталося. Наступного разу нам може не пощастити. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб наступного разу не було, – наголосив Рафаель Гроссі.

     Така кричуща ситуація на ЗАЕС знаходиться в центрі уваги західних політиків. Як вже зазначала міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, путінська війна стала атакою на ядерну безпеку та атомні станції, чого ніколи в історії не було.

      – Ніколи раніше діючі атомні електростанції не були об’єктами військових дій, окупації та захоплення заручників. Ми б ніколи не подумали, що країна може бути настільки безвідповідальною, щоб зробити атомну електростанцію розмінною монетою у війні…І це демонструє, як путін готовий обходити всі можливі табу. Європа стоїть на волосок від ядерної катастрофи… Це божевілля має закінчитися… Найшвидшим і найбезпечнішим рішенням для усіх було б, якби російські війська прибралися з ЗАЕС, міста Енергодар і всієї України, – сказала глава МЗС ФРН.

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3615420-aderne-bozevilla-navkolo-zaes-mae-zupinitisa-berbok.html

     Те, що неприпустимо обстрілювати ядерні обʼєкти, очевидно всім, окрім рашистів. Як далеко готові зайти російські терористи у своєму божевіллі? Весь світ має обʼєднатися, щоб запобігти новій техногенній катастрофі та змусити росію залишити територію ЗАЕС і всієї України. Тільки так можна говорити про безпечне майбутнє нашої держави і всього цивілізованого світу.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11