Дніпровські авіамоделісти винайшли «невидимий» безпілотник «Чаклун»

З початку війни нашу Перемогу наближають фахівці Дніпровської федерації авіамоделювання. Вони вже розробили та виготовили понад 100 безпілотних літаючих апаратів (БПЛА) «Чаклун». Окрім того, спеціалісти співпрацюють з військовими, навчаючи їх тонкощам керування БПЛА.

Ці унікальні «пташки» українського виробництва оснащені електродвигуном та працюють в автономному режимі, не потребуючи при цьому спеціального зв’язку. Оператор управління може відстежувати місцезнаходження БПЛА через спеціальний пульт керування. Підготовка до польоту займає не більше 5 хвилин. Вага «Чаклуна» становить 2,2 кг, швидкість – до 130 км/год. Запускається пристрій з руки. Відстань, яку він може подолати – 100 км, максимальна висота підйому – 3 тис. метрів.

Розробник та президент федерації авіамодельного спорту на Дніпропетровщині Дмитро Панченко відзначає, що підприємство може виготовляти до 100 подібних безпілотників на місяць:

Але є велика проблема: військові купують «пташок» за свої кошти. І це сумно. Тому не працюємо поки що на повну потужність, а можемо виробляти набагато більше. Наші БПЛА працюють на всій лінії фронту в Україні. Нас уже почали шанувати на державному рівні, поступово співпрацюємо. Але це дуже тривалий процес. Тому ми потребуємо підтримки. Соромно, коли військові самостійно купують собі те, чим воюють, – ділиться Дмитро.

За підрахунками спеціалістів, такий БПЛА окуповується просто-таки за один виліт. Дуже цікаво те, що ворожі радари не фіксують «Чаклунів», що дуже допомагає нашим військовим. Вони запускають безпілотник, ті, в свою чергу, виявляють вороже ППО. Далі, маючи його координати, «пташка» повертається на базу. Таким чином, військові отримують корисну інформацію, що наближає нашу Перемогу.

Один безпілотник, як зазначає Дмитро Панченко, може виконати 10 вильотів, але є й рекордсмени, які здійснили понад 100 вильотів.

На даний час розробили вже 5 різних моделей БПЛА, є навіть такі, які оснащені приладами нічного бачення. Для прискорення складання розробили матрицю та планують виготовляти фюзеляжі та деякі компоненти в Україні.

У найближчих планах авіамоделістів – розпочати виготовлення «важчого» класу безпілотників з двигуном внутрішнього згоряння. Таким чином, пристрій зможе одночасно бути і розвідником, і перевозити корисні вантажі.

Ми надзвичайно пишаємося тим, що наші земляки зуміли винайти таке потрібне обладнання, яке надає суттєву допомогу військовим. Хотілося, щоб держава звернула увагу на цих авіамоделістів та посприяла наданню необхідних видаткових матеріалів для виготовлення «Чаклунів». Адже саме завдяки їхньому величезному внеску ми щодня стаємо ближчими до Перемоги!

За матеріалами:

https://portaltele.com.ua/news/transport/rozrobleno-bezpilotnyk-chaklun-yakyj-nevydymyj-dlya-vorozhyh-radariv.html

https://www.5.ua/regiony/chakluny-dlia-zsu-iak-aviamodelisty-z-dnipra-vyhotovliaiut-bezpilotnyky-dlia-rozvidnykiv-siuzhet-292292.html

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11