Опалювальний сезон витримати … не можна розслаблятись!

     Саме від нас, жителів області, залежить, в якому місці цього заголовку стоятиме кома. Сподіваємось, що кожен з Вас розуміє «чому», але все ж таки ще раз нагадати й окреслити актуальну ситуацію сьогодення, зайвим не буде.

      На Дніпропетровщині продовжує діяти режим тотальної економії електроенергії. Область намагається заощаджувати, щоб допомогти енергосистемі України тримати баланс. Для цього докладаються максимальні зусилля з боку керівництва військової адміністрації та енергокомпаній, але такого тандему буде недостатньо, якщо не існуватиме повного взаєморозуміння, підтримки та співпраці з боку підприємств, бізнесу та побутових споживачів. Всі ми повинні розуміти, що відповідальність за світло, тепло і воду в наших оселях та робочих місцях покладена на кожного мешканця області. Від рівня нашого усвідомлення реалій сьогодення та відповідальності залежатиме, як регіон переживе цей надважкий опалювальний сезон. Про це говорять в «Укренерго», на засіданнях ради оборони та щоденних виробничих нарадах з керівниками підрозділів комбінату. Поговоримо сьогодні і ми.

                                                         Енергетики працюють, працюватиме і комбінат

             З самого початку повномасштабної війни в Україні наше підприємство, як і десятки інших промислових гігантів, живе у постійному страху та тривозі. «Як надалі розвиватиметься військова ситуація? Що відбувається на ринку гірничо-металургійного комплексу? Що відбуватиметься з економікою? Чи матиме продукція комбінату попит та конкурентоспроможність?» і нарешті «Чи працюватиме підприємство, від якого залежить доля тисяч сімей Покрова та фінансова спроможність місцевого бюджету?» З цими запитаннями ми вже прожили 8 місяців в режимі воєнного стану, крок за кроком долаючи важкі випробування дефіцитом кадрів, необхідного обладнання, паливно-мастильними матеріалами та іншими ресурсами і ТМЦ. З початком осені ситуація ще більше загострилась, бо Україну наздогнала енергетична криза через масове навмисне руйнування відповідних об’єктів з боку ворога. Цифра понад 40% зруйнованої енергетичної інфраструктури по всій території країни вже відома всім нам. І це ще не межа… На меті російських окупантів – максимальний енергетичний геноцид українців, що має призвести до провалу опалювального сезону, а отже масового замерзання та остаточного руйнування тонкого ланцюга економіки нашої держави. Все це ми розуміємо і рішуче заявляємо: «НЕ ДОЧЕКАЮТЬСЯ!» Україна була, буде і залишиться з теплом, світлом та водою, бо ми не вміємо і не бажаємо здаватись. До кінця боротимемось за своє на чолі з могутнім Президентом, рішучими Військовими адміністраціями, разом з мужніми енергетиками і комунальниками, наполегливими промисловцями, непереможними Збройними силами і свідомими громадянами. Для цього маємо щодня докладати всіх можливих зусиль.

     Наше підприємство (а це – весь його колектив) щодня тримається! Працездатність комбінату постійно коливається і на сьогодні знаходиться на межі. Через відсутність потрібного попиту на готову продукцію, здорожчання електроенергії та необхідність її економії, у жовтні зупинились дві збагачувальні фабрики – Чкаловська й Олександрівська. Всі інші колективи, крім соціальної сфери, продовжили працювати у звичному графіку, включивши режим економії електричної енергії. Кожна, без виключення, нарада на комбінаті починається і закінчується закликами від нашого головного енергетика Павла Літуна та керівництва підприємства до свідомого споживання і дотримання режиму, запровадженого державною енергокомпанією.

     – З 6.00 до 11.00 та з 17.00 до 23.00 кожен з нас, вдома і на роботі, зобов’язаний максимально обмежити енергоспоживання. І це – не просто прохання, це – необхідність, навіть – вимога, якої кожен з нас має максимально дотримуватись. З огляду на це, плануємо роботу комбінату, а особливо – технологічний процес в наших кар’єрах, – закликає головний енергетик.  

     Павло Павлович та його команда фахівців енергетичного фронту щодня планують і щосекунди контролюють енергетичний баланс комбінату, суворо дотримуючись вказівок, котрі надходять від військової адміністрації та ДТЕКу. За свідченням керівника Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, енергопотужність промислових підприємств регіону вимушено знижена на 35%, в їхньому числі і наш комбінат. Це зроблено для того, щоб кожен медичний заклад, кожна організація критичної інфраструктури, кожен житель області залишалися з електроенергією. Звісно, планові відключення тривають і триватимуть, але в наших силах регулювати їх тривалість.

  • З огляду на таку важку ситуацію з енергопостачанням, ми намагаємось оптимально будувати щоденну роботу наших кар’єрів: вдень максимально зміцнюємо обладнання, а вночі – працюємо на повну потужність. Звісно, протягом дня в ручному режимі регулюємо ситуацію, діємо, в залежності від наданих підприємству енерголімітів. Буквально за лічені хвилини приймаємо колективні рішення стосовно запуску або зупинки того чи іншого обладнання. Так і працюємо – в боротьбі за кожен Ват, який намагаємось використовувати максимально ефективно, – стверджує Павло Літун.

     Саме завдяки раціональному споживанню електроенергії та економії ресурсів наш комбінат гідно переживає надважкі часи.

  • Ситуація на підприємстві дуже складна. Обсяги збуту продукції значно скоротились, а витрати на захищені статті та необхідні для діяльності ресурси, на жаль, з кожним днем зростають, і всі ми розуміємо чому. Ми втратили логістику і стабільний ринок із зрозумілих причин. Але попри все наш колектив досить гідно тримається. Ми щомісяця донатимо на ЗСУ, адресно допомагаючи колегам, котрі захищають нас на передовій – утеплюємо, мобілізуємо, ремонтуємо та озброюємо, у тісній співпраці з профспілковим комітетом. Ви повинні розуміти, що кожна гривня, виділена із Вашої одноденної заробітної плати, працює на Перемогу країни над ворогом. За це, від імені акціонерів комбінату і себе особисто, дякую кожному працівнику. Пишаюся тим, що наші колеги рятують життя військовослужбовців, здаючи для них кров. Тим, що вже не одна сотня працівників підприємства міцно тримає в руках зброю і гідно б’ється з ворогом. На жаль, 9-х Героїв ми втратили… – такими були акценти звіту Голови правління комбінату Сергія Шуваєва за результатами роботи у жовтні.

     Саме тоді з вуст керівника підприємства прозвучала новина про вимушену зупинку виробничих потужностей з 11-го листопада, через економічну неспроможність долати важкі випробування у режимі активної роботи. Але практично напередодні зупинки стало відомо, що комбінат продовжить свою роботу (з частковим обмеженням), поки що до кінця листопада. Кожен з працівників підприємства, і ті, хто залишився працювати, і ті, кого вимушено відправили на простій, мають з повним розумінням поставитись до ситуації. Обставини складного воєнного часу вимагають кардинальних, часто непопулярних, рішень. Причину таких позитивних змін стосовно найближчої долі підприємства наприкінці робочого тижня пояснив головний енергетик комбінату:

  • Завдяки нашим з Вами надзусиллям, ми зуміли утриматись в рамках виділених для комбінату лімітів споживання електроенергії і не допустили підвищення її вартості, тому маємо дозвіл на подальшу роботу за технологією у найближчий час. Протягом якого періоду у нас буде така можливість – передбачити дуже складно. Ви самі бачите, що ситуація змінюється щохвилини. Але хочу зауважити, що маємо негативну тенденцію стосовно роботи у нічний час. Зафіксовано проміжки, у період яких спостерігається значне зниження енрегопотужності роторних комплексів та крокуючих екскаваторів. Ми категорично не маємо права такого допускати! Тільки максимальне використання відведеного нічного часу для ефективної роботи без обмежень допоможе нам виконувати виробничу програму і триматись на плаву.

     Меседж Павла Літуна підтримав і директор з управління персоналом Олег Черьомушкін, звернувшись до керівників структурних підрозділів із відповідним закликом:

  • Шановні начальники, робота нашого з Вами підприємства у Ваших руках. Працюйте з колективами, налаштовуйте на максимальну працездатність у нічний період. Зрозумійте, що у нас просто немає іншого виходу. Хочемо працювати – маємо пристосовуватись до реалій. У протилежному випадку ризикуємо втратити останню надію на подальшу роботу.

     Впевнені, що керівники кар’єрів зможуть вжити всіх необхідних заходів для того. Щоб максимально скоординувати та налаштувати режим роботи підрозділів з акцентом на нічний період.

                                      Дніпропетровщина буде з опаленням, електроенергією та водою

      Доки промисловці виборюють право працювати, рада оборони області звітує про 90% запуск опалення в регіонах з централізованою системою та зміцнення всіх необхідних комунікацій з метою підвищення їхньої потужності.

      – Напередодні зими в області замінили застарілі електромережі. Аби стабілізувати енергосистему, запровадили режим тотальної економії. Підприємства вже знизили навантаження у пікові години на 35%, – сказав Валентин Резніченко

     Енергетики, у свою чергу, звітують про режим цілодобової роботи і готовності до випробувань.

     – Ми постійно усуваємо пошкодження електромережі після російських атак. Збільшили на третину кількість ремонтних бригад. Нині їх задіяно до сотні щодня, – зазначив Генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук

     Констатували і факт старту опалювального сезону на Дніпропетровщині.

     – Тепло подали в понад 11 тис. будинків – це всі багатоповерхівки області з централізованим опаленням. Наразі комунальники налагоджують циркуляцію тепла в домівках, – пояснив заступник голови Дніпропетровської ОВА Максим Беспальчук.

Подбали і про альтернативні засоби та пункти обігріву.

  • По всій області діятиме 400 пунктів обігріву, лікарні вже забезпечені генераторами на випадок перебоїв, котельні Дніпропетровщини працюють. Нині громади області на 90% – з теплом. Найближчими днями буде 100%. Обговорили нагальні питання щодо функціонування об’єктів критичної інфраструктури взимку і їхнього захисту від ворожих атак. Врахували ризики і пропрацювали шляхи оперативної ліквідації наслідків на випадок обстрілів, – підкреслив голова обласної ради Микола Лукашук.

     Звісно, все передбачити неможливо. Але обласна влада разом з керівниками громад та підприємств вже доклали всіх зусиль, щоб підготувати Дніпропетровщину до різних сценаріїв. І ми дякуємо посадовцям за таку продуктивну роботу з метою нормального життєзабезпечення області під час опалювального сезону.

                           Енергетики упевнено прямують до Перемоги, сподіваючись на взаємність від громадян

      Тим часом режим планових відключень електричної енергії триває у низці областей України. Слава Богу, Дніпропетровщина на сьогоднішній день не зазначається у цьому списку.

     – 12 листопада, діють планові відключення 00:00 – 24:00 у м. Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській та Полтавській областях, — йдеться у повідомленні НЕК «Укренерго». – В інших областях України відключення не планують, однак ситуація може змінитися.

     Сподіваємось, що ситуація з енергопостачанням зміниться тільки у кращий бік, але для цього кожен з нас повинен докласти максимальних зусиль, вкотре закликають в «Укренерго»:

     – Ощадливе споживання електроенергії допомагає зменшити навантаження на мережі, а отже застосовувати менші обсяги обмежень споживачів. Будь ласка, не вмикайте одночасно в мережу декілька потужних електроприладів упродовж дня, особливо в пікові години споживання – з 6:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00.

     У Міненерго нагадали, що графіки погодинного відключення електроенергії необхідні для стабілізації енергосистеми у випадку дефіциту потужності.

     Розділяємо позицію всіх керівників, від яких залежить функціональна спроможність об’єктів життєзабезпечення та економічної підтримки області. Розуміємо важливість запроваджених вимушених заходів. І зі свого боку маємо забезпечити максимальні гарантії відповідального енергоспоживання. Сьогодні це – наш обов’язок перед країною і ЗСУ, котрого ми не маємо права не виконувати! Продовжуємо працювати і робити все можливе, аби гідно тримати свій власний фронт.

     P.S.: Повертаючись до заголовку, сподіваюсь, що кожен з наших читачів правильно розставив розділові знаки. У нас вийшло так: «Опалювальний сезон витримати, не можна розслаблятись!» А у Вас?..

     Використовувалась інформація із таких джерел:

https://adm.dp.gov.ua/news/na-dnipropetrovshchini-naperedodni-zimi-skorotili-spozhivannya-elektriki-ta-zbilshili-kilkist-avarijnih-brigad-valentin-reznichenko

https://suspilne.media/314214-minenergo-dorucilo-proinspektuvati-grafiki-pogodinnogo-vidklucenna-elektroenergii/

                                                                                                                                                                              Підготувала Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11