«Це не ворог йде. Це українці великою ціною женуть окупантів», – Президент України Володимир Зеленський

Ніхто не стане заперечувати, що зараз увага всіх прикута до подій на півдні України. І це не дивно, адже саме там відбуваються історичні події: українські війська – армія воїнів світла, веде активні контрнаступальні дії по всій лінії фронту, витісняючи російські війська та звільняючи рідну землю.
Наші Захисники вдало вибивають окупантів на Херсонщині
Раніше було оголошено, що ЗСУ проводить контрнаступальні дії, маючи на меті повернення Херсону під контроль України. Для цього наші Захисники взяли під вогневий контроль усі переправи на окупованій Херсонщині, знищивши логістичні шляхи окупантів.
Напередодні міністр оборони держави-агресора сергій шойгу анонсував відступ російської окупаційної армії з правого берегу Херсонської області. Наші сили оборони продовжують просування лінії фронту ближче до лівого берегу, в той час, коли вороже військо екстрено пакується у плавзасоби і намагається врятуватися втечею.
Як повідомляє Генштаб ЗСУ, «в ході успішних наступальних дій наших військ на Херсонському напрямку, 9 листопада цього року, було звільнено 12 населених пунктів: Дудчани, П’ятихатки, Борозенське, Садок, Безводне, Іщенка, Костромка, Краснолюбецьк, Калинівське, Бобровий Кут, Безіменне, Благодатне».
Не менш врожайним на деокупацію став і наступний день, тобто 10 листопада. Саме вчора надійшло офіційне підтвердження звільнення стратегічно важливих міста Снігурівка, селищ Павлівка та Євгенівка, що на Миколаївщині, а також ряду населених пунктів Херсонської області, а саме: с. Брускинське, Киселівка, Кучерське, Качкарівка, Новокаїри, Олександрівка, Станіслав, Правдине, Солдатське, Грозове.

Додому повернувся вже 41 населений пункт на півдні України
Президент України Володимир Зеленський у своєму традиційному відеозверненні також акцентував на тому, що «кількість українських прапорів, які повертаються на своє законне місце в межах оборонної операції, що триває, – вже десятки. Звільнено вже 41 населений пункт».
Глава держави подякував всім нашим героям, які борються за незалежність України: Збройним Силам, розвідці, спеціальним службам:
Особливо хочу відзначити бійців 28-ї окремої механізованої бригади, 46-ї десантно-штурмової бригади, 60-ї окремої піхотної бригади і 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Тих, хто реалізовує наступальні дії. Дякую вам, хлопці!
Разом з тим, Президент закликав всіх пам’ятати, що означають ці контрнаступальні дії, що кожен крок ЗСУ – це втрачені життя наших воїнів. Життя, які віддаються за свободу українців:
Все, що відбувається зараз, досягнуто місяцями жорстокої боротьби. Досягнуто і хоробрістю, і болем, і втратами. Це не ворог йде. Це українці великою ціною женуть окупантів. Як і на сході нашої країни, на Харківщині. Як раніше на півночі – Київщині, Сумщині, Чернігівщині. Зараз – Миколаївщині, Херсонщині.

Звільнені міста та села повертають до нормального життя
Президент наголосив, що у звільнені райони фактично одразу за нашими воїнами йдуть ті, хто відновлює всі умови для нормального життя. Перше й базове – це розмінування. Адже окупанти залишають по собі тисячі мін і боєприпасів, що не розірвалися. Передусім, розміновуються будинки, соціальні об’єкти, комунікації, дороги – увесь простір для життя людей.
Але окупанти мінують усе на шляху свого відступу: лінії електропередачі, будівлі підприємств, поля, ліси. На піку мінного забруднення в Україні ми мали 300 тис. км2 небезпечної для життя території.
Сьогодні, завдяки справжньому героїзму українських саперів і піротехніків, наших рятувальників і всіх, хто їм допомагає, площу забрудненої мінами та боєприпасами землі вдалося скоротити. Тепер для розмінування залишилося близько 170 тис. км 2. Зокрема й у найскладніших місцях – там, де бойові дії ще тривають, там, де ворог ще додасть мінувань перед своїм відходом, як зараз у Херсоні.
Володимир Зеленський у своєму зверненні також зазначив, що наші добрі друзі США, Канада та Велика Британія, Данія, Норвегія, Естонія, Австрія, Польща, Японія, Швейцарія, Швеція, Словаччина, структури ООН не стоять осторонь, а вже долучилися до реалізації проектів допомоги в розмінуванні. Допомагають і звичайні люди, які надсилають фінансову підтримку Україні через благодійну платформу United24. Будь-хто з будь-якої точки земної кулі може долучитися до благородної справи та надіслати посильну для нього суму коштів.
Керівник держави повідомив, що завдяки зібраним коштам вдалося придбати найбільш ефективну машину для розмінування – Armtraс 400, яка зараз працює на Харківщині:
– За годину така машина проходить 1,5 га, повністю гарантуючи знешкодження мін. І передусім очищує територію вздовж ліній електропередач, щоб могли працювати енергетики. Будемо додавати ще таку й іншу подібну техніку і пришвидшувати розмінування всюди, куди ми повертаємо наш прапор, наше нормальне українське життя.

За повідомленням голови Херсонської ОВА Ярослава Янушевича, зараз на деокупованих територіях Херсонщини спостерігається величезний рівень руйнацій та суцільна гуманітарна катастрофа:
З одного боку, гуманітарної катастрофи – астрономічні ціни, нестача продуктів та медикаментів, неможливість їх туди передати, завезти. А з іншого боку, постійний страх, в якому живуть люди, не розуміючи, що їм робити.

Наші ЗСУ – сила!
Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний додав, що саме в Херсонській області з 1 жовтня по 9 листопада українські військові просунулися вглиб оборони ворога майже на 36,5 км. При цьому загальна площа відвойованої території сягнула майже 1 тис. 400 км2.
За повідомленням начальниці Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк в ефірі телемарафону, російські окупанти проводять певні маневри, а саме переміщують озброєння, техніку та підрозділи в Херсонській області, однак частина ворожих військ все ще залишається на правому березі Херсонщини.
У будь-якому випадку наразі триває військова операція, умови і напрямки якої ми не розголошуємо, а робимо свою роботу, – зазначила Гуменюк.
Вона наголосила, що лінія фронту на півдні продовжує змінюватися під натиском українських сил, однак «поки що її коментувати недоречно».
Чи можна вважати відступ рашистів – пасткою для українців?
Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) стверджують, що російський відступ навряд чи є пасткою для ЗСУ, але командування окупантів намагатиметься сповільнити просування українських військ, щоб забезпечити впорядкований відхід.
Деякі сили можуть залишитися, щоб затримати українські війська в самому Херсоні, але ці бої будуть лише засобом для виведення якомога більшої кількості російських підрозділів в належному порядку, – додають в ISW.
Таку ж думку розділяє й військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан:
Я не думаю, що російська армія, сама перебуваючи в пастці, приготувала ще якусь для військ, що наступають. Жодних підводних каменів немає. Є певні дії, які проводить будь-яка армія в разі відступу: мінування, знищення інфраструктури. Це прогнозовані моменти. Наші сапери виконають завдання з ліквідації таких дій. Таке залишає за собою будь-яка армія. Алгоритм дії українських військ уже був відпрацьований під час звільнення так званого «Ізюмського котла», частини Харківської, Луганської, Донецької областей.

Як бачимо, ситуація на фронті дуже швидко змінюється. І не реагувати на ці події ми не можемо. Кожен звільнений населений пункт нашої Батьківщини – це сльози на очах, слова вдячності найкращим у світі ЗСУ та укріплення віри в армію, Президента і нашу Перемогу! Віримо, все здолаємо, переможемо зло та відновимо мир на рідній землі!
P.S. З нетерпінням чекаємо Херсон вдома! Як і інші міста та села нашої нескореної України!

За матеріалами:
https://www.president.gov.ua/videos/uzhe-desyatki-ukrayinskih-praporiv-povernulisya-na-svoye-zak-3585
https://www.slovoidilo.ua/2022/11/10/novyna/bezpeka/bytva-xerson-ne-zakinchena-ta-vidstup-okupantiv-navryad-chy-stane-pastkoyu-zsu-isw
https://espreso.tv/isw-peremoga-na-khersonshchini-ne-bude-ostannoyu-zsu-mozhut-prodovzhiti-kontrnastup-uzimku
https://espreso.tv/zsu-zvilnili-12-naselenikh-punktiv-na-khersonskomu-napryamku-za-9-listopada
https://lviv.media/viyna/59273-yaki-naseleni-punkti-na-pivdni-ukrayini-zsu-deokupuvali-detali/

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11