Оплата за комуналку: що робити, якщо ви тимчасово покинули своє житло або ж втратили його внаслідок бойових дій?

      – Відносини між постачальником комунальних послуг та споживачем врегульовані договором. Ним передбачені й нарахування та оплата,  роз’яснює заступник директора Департаменту Дмитро Стороженко Виїхали під час війни, повідомте про це компанію, що надає послугу. Засвідчіть свою відсутність довідкою з місця тимчасового проживання. 

     У першу чергу це стосується тих побутових споживачів, котрі відсутні вдома вже більше 30 днів. Тим, у кого не встановлені лічильники на газ та воду, рекомендуємо офіційно задокументувати свою відсутність, аби уникнути нарахувань за середньою вартістю місячного споживання. Поінформувавши компанію-постачальника уникнуть зайвих клопотів і ті, у кого встановлені лічильники. Але для того, щоб не виникало суперечностей, краще все ж таки не забувати щомісяця передавати покази з ваших облікових приладів. Нехай цифри залишатимуться незмінними, але при цьому вони будуть фактичними доказами вашої відповідальності перед компанією-постачальником. У протилежному ж випадку, проблем не уникнути.

     – Якщо ви не будете передавати покази, плату за кожен місяць нараховуватимуть по середньому. Компанія, що надає послугу, не може знати, чому ви не повідомили, скільки спожили. Вона не відслідковує, виїхали ви чи залишаєтеся у квартирі. По поверненню людині доведеться робити перерахунок, а це – час і додатковий клопіт, – додає Дмитро Стороженко. 

     Але є все ж таки у переліку комунальних послуги, за які доведеться платити навіть, якщо ви ними не користуєтесь – це опалення і обслуговування будинку. Правда, плата за подачу теплоносія стосується тільки тих населених пунктів, котрі підключені до централізованої системи опалення. В Покрові таких споживачів немає, тому інформація для наших мешканців не актуальна. На відміну від наступної послуги, яку покровчанам надає обслуговуюча компанія «Універсал-Сервіс ЛТД». Це констатують в обласному департаменті ЖКГ та Б:

     – Платити за обслуговування будинку треба. З цих коштів утримується вся багатоповерхівка і прилегла територія, а не конкретна квартира. У разі надання управителем послуги не у повному обсязі, має бути здійснений перерахунок.

      У випадках руйнування житла, комунальні послуги споживачеві не надаються. Тож і жодних рахунків виставляти людині не можуть.

     Візьміть до уваги цю важливу інформацію. Користуйтеся нею самі та передайте своїм рідним, близьким і знайомим. Не ігноруйте порад та вказівок фахівців. Краще зробіть все «за буквою Закону», щоб потім не довелось сплачувати захмарні рахунки за те, чого ви навіть не споживали. Віднесіться з розумінням і до обов’язкових сплат. Війну ніхто не міг передбачити, тому обслуговуючим компаніям теж треба якось виживати й утримувати свій персонал. Не забувайте й про те, що штрафи за несплату комуналки під час дії воєнного стану не нараховуються. При цьому відключити подачу ресурсу до вашого помешкання його надавачі не мають права. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України. Але…! Все ж таки, якщо ви працюєте і маєте змогу платити за спожиті комунальні послуги, то робіть це. Тим самим ви допоможете тримати дієздатність компаній та їхніх колективів і робити свій внесок до скарбниці Перемоги України!

     https://adm.dp.gov.ua/news/polishene-chi-zrujnovane-zhitlo-yak-buti-z-platoyu-za-komunalni-poslugi

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11