Контрнаступ ЗСУ продовжується

     Українці продовжують чинити потужний опір російським загарбникам та поступово звільняти територію України з окупації. За підрахунками OSInt-аналітика Defmon, ЗСУ вже деокупували 50% територій, захоплених рф після 24 лютого. Це складає 37% українських земель, які були загарбані рашистами з 2014 року. Як же зараз розвивається контрнаступ наших Захисників на різних напрямках, читайте далі.

Окупанти готуються відступати на Херсонщині

      На території Херсонської області нині тривають тактичні бої. Західні аналітики вважають, що окупанти підготували ґрунт для свого відходу з Херсону – найбільшого міста, яке вдалося захопити військам рф з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

      Щодо взяття обласного центру українськими військами міністр оборони України Олексій Резніков сказав, що потенційно російські загарбники готові до чергового «акту доброї волі» саме в районі міста Херсон та Херсонської області. Але для цього їм доведеться втратити певний свій потенціал завдяки відповідним діям ЗСУ.

     Він заявив, що рух українських військ на Херсонському напрямку сповільнює дощова погода, адже аграрний регіон Херсонщини має багато зрошувальних каналів, які вороги використовують як траншеї.

      – Це трошки уповільнює рух наших військ. Але я оптимістично дивлюся не тільки на Херсонську операцію. Я взагалі вірю в те, що ми з вами цю війну завершимо шляхом деокупації всіх українських земель, які тимчасово окуповані від 2014 року. І шляхом виходу на визнані кордони України станом на 1991 рік, – наголосив міністр оборони.

https://www.bbc.com/ukrainian/news-63516809

     Як зауважив генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко у коментарі ВВС, для повноцінного контрнаступу на тимчасово захоплений росіянами Херсон, Захисникам України необхідно мати певну кількість особового складу, озброєння та техніки.

      — Українським захисникам передусім потрібна реактивна артилерія з радіусом дальності до 300 км та засоби протиповітряної оборони, бо це основа для будь-якої армії у світі, яка хоче перейти у наступ. Щойно ми все це отримаємо, почнеться контрнаступ. Ми намагаємося зайняти позиції, які нам потрібні для цього. Ми не стоїмо на місці. Щодня відвойовуємо село, – пояснив генерал-майор.

https://novakahovka.city/articles/247903/scho-treba-dlya-nastupu-na-herson

      Міністр оборони США Ллойд Остін висловив упевненість у тому, що українські війська можуть відвоювати окуповане росією правобережжя Херсонської області, включаючи адміністративний центр.

      — Я, безумовно, вірю в те, що вони здатні це зробити. І найголовніше, що українці вірять у те, що вони здатні це зробити. Ми знаємо, що вони вдавалися до методичних і дуже ефективних зусиль щодо відвойовування їхньої суверенної території. Думаю, вони надалі продовжать тиск, доки не встановлять контроль над територією на правому березі річки, – сказав глава Пентагону.

     Нагадаємо, 27 жовтня український Центр національного спротиву повідомив, що росіяни перенесли окупаційну адміністрацію в Херсонській області на лівий берег Дніпра. До цього їх спонукав контрнаступ ЗСУ та руйнування мостів через ріку. А днями в тимчасово окупованому Херсоні з будівлі обласної держадміністрації зник російський прапор.

      Однак начальниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк зазначила, що таким чином окупанти навмисне створюють ілюзію «відходу» та хочуть заманити ЗСУ у пастку, яку готують у певних населених пунктах на Херсонщині.

     — росіяни намагаються переконати всіх у тому, що вони «відходять». При тому, що ми бачимо об’єктивні дані – вони залишаються. Є підрозділи оборони, які там окопалися досить потужно, залишена певна кількість техніки, облаштовані вогневі позиції. І, зокрема, ті позиції, які облаштовуються на лівому березі, то вони будуть використані для вогневої підтримки на правому, – пояснила Наталія Гуменюк. – Населений пункт – це завжди складні вуличні бої. Ми знаємо і передбачаємо розвиток подій, які росіяни намагаються нам нав’язати та складаємо свій стратегічний план.

https://www.youtube.com/watch?v=D9l7jRaO9_U

     Радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань вважає, що ЗСУ зможуть деокупувати Херсон вже у листопаді.

      — Я прогноз свій давав на вересень і все до цього йшло. Саме тоді вже було помітно, що логістичні артерії, якими окупант постачав техніку, озброєння, були і перебувають під вогневим контролем наших Збройних сил. І саме тоді вже логічно було спостерігати, що окупанти вже не можуть втримуватися на правому березі. Але як ми побачили, і так само підтвердив інформацію американський Інститут вивчення війни, путін віддав наказ – триматися за будь-яку ціну в місті Херсон і на правому узбережжі. Тому, незважаючи на ті шалені втрати, які несли окупанти, вони утримувались на правому березі, – розповів Сергій Хлань.

     Військовий експерт Олег Жданов гадає, що звільнити Херсон вдасться без лобових зіткнень. Він переконаний, що оборона ворога «посиплеться» під вогневими атаками ЗСУ.

      — Ми планомірно знищуємо угрупування росіян на правому березі Херсонщини. Якщо окупанти там залишаться без пального, боєприпасів, їжі та можливості евакуації поранених, то ця оборона незалежно від потужностей укріпрайонів, які вони там створять, посиплеться. Проблем з її знищенням у нас не буде. Ми використовуватимемо методи дистанційного вогневого ураження. У нас на правому березі є переваги у повітрі. Тобто до артилерії підключиться авіація. Лобових атак не буде. Ми будемо знищувати їх за допомогою вогневих засобів, – прогнозує військовий експерт.

https://www.youtube.com/watch?v=DTgnLXuCnNk

      Вчора українські воїни завдали удару по будівлі у Каховці, де базувалися російські окупанти. Ураження противника підтверджено у Генштабі. На момент удару в будівлі перебували до 200 окупантів. Наслідки ворог ретельно приховує, в місті проводяться жорсткі адміністративно-поліцейські заходи.

Крім того, в районі населеного пункту Раденськ знищено велику колону бойової техніки.

https://t.me/ministry_of_defense_ua/2732

ЗСУ на Луганщині просуваються щодоби на півкілометра

      ЗСУ докладають великих зусиль для деокупації Луганської області, тим часом, як російське військове командування наказує проривати нашу оборону. За словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, найзапекліші бої точаться неподалік Сватового, Кремінної та Білогорівки.

     — Щодо Сватового та Кремінної: наші захисники, не так швидко, як хотілося б, але просуваються вперед. Орієнтовно десь 500 метрів на день вони проходять, – повідомляє посадовець.

https://www.youtube.com/watch?v=DWJlvkbenbM

     За його словами, контрнаступ ускладнюють погодні умови: по залитих дощем розбитих дорогах важко пересуватися техніці. Крім того, окупанти встигли збудувати захисні споруди, замінувати території та завезти багато мобілізованих.

      До речі, цими днями біля села Макіївка Сватівського району внаслідок обстрілу ЗСУ знищено батальйон мобілізованих росіян із Воронезької області, мова йде про 500 загиблих окупантів. Тіла рашистів не забирають через те, що тоді родичам треба буде виплачувати компенсації.

      — А так, немає тіла – немає «Лади», – зауважив Сергій Гайдай.

     В районі Білогорівки окупанти намагаються вибити ЗСУ, однак їм це не вдається.

      — Рашисти також не полишають спроб знову захопити Білогорівку, адже розуміють, якщо їх відкинуть далі від населеного пункту-плацдарму, наступним ЗСУ звільнять Лисичанськ. Під натиском наших захисників в інших містах області, Сєвєродонецьк ворог просто залишить. Орки повтікають, бо місто настільки розбите, що не може використовуватися як фортеця, – заявив голова ОВА.

https://zaxid.net/rosiyskim_viyskovim_nakazali_prorvati_oboronu_zsu_na_luganshhini_n1552353

  В ранковому зведенні Генштабу повідомили, що в населеному пункті Лисичанськ завдано ураження по підрозділу батальйону «ахмат». Втрати окупантів склали понад 30 вбитими та до 15 осіб пораненими. Реальна кількість загиблих ретельно приховується ворогом.

                                                     Успішний контрнаступ ЗСУ на Харківщині

      Внаслідок злагоджених дій ЗСУ було успішно форсовано річку Оскіл. Тепер наступ української армії на Харківщині продовжується вже на лівому березі водойми. Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України:

      — Воїни підрозділу ГУР МОУ «Kraken» звільнили від окупантів лівий берег Куп’янська, Подоли, Куп’янськ-Вузловий, Ківшарівку, Новоосинове, Глушківку, Колісниківку. Внаслідок злагоджених дій було успішно форсовано річку Оскіл, що дозволило нашим силам вибити ворога з лівобережної частини міста та створити плацдарм для суміжних підрозділів.

     ГУР інформує, що силами української армії були частково знищені та відкинуті російські підрозділи: ПВК «Вагнер», 27 ОМСБр 1 танкової армії, 55 ОМСБр, 200 ОМСБр, 61 ОБрМП та загони «Барс».

                                                        «Жест доброї волі» в Запорізькій області

      Нещодавно росія відвела свої війська з тимчасово окупованого села Кам’янка Запорізької області. За повідомленням Генштабу, рашисти згорнули у цьому населеному пункті свої блокпости і комендатуру.

      — Відзначається низький рівень морально-психологічного стану особового складу ворожих підрозділів, що знаходяться у Запорізькій області. Це наслідки незадовільних умов утримання, поганого екіпірування, постійної затримки та неповних виплат грошового забезпечення, а також зневажливого ставлення військового керівництва до підлеглих — йдеться у повідомленні Генштабу.

https://www.facebook.com/100069092624537/posts/pfbid02e8EEyHSCGbuVAH7UDSZQLcfswgWW135UVs7s6V6PvJZt7jQ6RSwUfJi9JzWXDJEQl/?app=fbl

На Донецькому напрямку росіяни влаштували «фабрику смерті»

     Рашисти не залишають безуспішних спроб захопити Бахмут, що на Донеччині, і зазнають великих втрат. Про це повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. Він зазначив, що ЗСУ щодня на цьому напрямку знищують від 70 до 100 загарбників. Ще більше росіян отримують поранення.

       — Росіяни не зупиняються та вражають наші підрозділи вогнем, але це змушує нас виявляти високу стійкість. Для ворога Бахмут сьогодні — справжня фабрика смерті, — сказав він в ефірі телемарафону.

      Нагадаємо, що російські військові хотіли захопити Бахмут до кінця жовтня, але не змогли прорвати міцну оборону ЗСУ.

      Днями в одному з районів виконання завдань на Донеччині прикордонна аеророзвідка виявила скупчення піхоти російсько-окупаційних військ та їх укріплення. Вогневе завдання на знищення противника доручили мінометному підрозділу прикордонників.

      На позиції окупантів наші воїни відправили кілька десятків осколково-фугасних мін. Влучним вогнем знищено ворожий бліндаж разом з особовим складом, який укривався у ньому від мінометного обстрілу.

https://www.youtube.com/watch?v=de14uI01Vx4&t=3s

      У новому повідомленні Генштабу йдеться про те, що у місті Горлівка Донецької області, завдано удару по району зосередження техніки ворога. Знищено 5 бойових машин, ще 4 – отримали ушкодження. В районі населеного пункту Майорськ щоденні втрати ворога складають до 30 осіб вбитими та понад 120 – пораненими різного ступеня тяжкості.

https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/pfbid032uTKt6n33KuSvTrXGP755uZdPBzBXBCr32FJbVENgPKYCKGfend37PSYaz3AXpkYl

      У ніч на 7 листопада у центрі тимчасово окупованого Донецька зайнялася пожежа в будівлі так званого управління залізницями. Окупанти заявляють про обстріл з боку ЗСУ.

     Потужну пожежу навіть до ранку не змогли загасити. Як повідомляють місцеві, у гідрантах немає води.

      На такі новини відреагував речник Одеської ОВА Сергій Братчук. Він поширив відео з масштабним полум’ям і риторично запитав ватажка бойовиків пушиліна: «ЧеПушилін, де вода? Україна винна?»

https://t.me/Bratchuk_Sergey/22147

     Отже, український контрнаступ не спиняється ні на мить. ЗСУ докладають максимум зусиль для звільнення наших громадян і всієї території України з-під окупації рашистів. Дякуємо нашим Захисникам за героїзм за надихаючі успіхи на фронті. Зі свого боку не припиняємо допомагати армії, віримо у Перемогу України!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11