З 1 листопада тарифи на комунальні послуги для населення залишаються незмінними, однак здорожчає оформлення документів

     Впродовж останніх років з листопада платіжки за комунальні послуги для українців традиційно підвищувалися. Але через війну держава «заморозила» ціни на комуналку. Адже за законом, тарифи на газ, опалення та гарячу воду для населення не можна підвищувати впродовж дії воєнного стану та 6 місяців після нього.

      За даними Української енергетичної біржі, вартість 1 кубометра газу у жовтні становила близько 40 грн, тобто ринкова ціна “блакитного палива” є у 5 разів вищою, ніж та, за якою газ отримує населення і теплопостачальники.

     Ціни на газ для побутових споживачів не змінюються і складають 7,96 грн/м³ з ПДВ, без вартості транспортування, за яку сплачується окремо, але теж залишилась незмінною.

      Через сталий тариф на газ, незмінними залишаються і вартість опалення та гарячої води.

      Крім цього, наприкінці жовтня уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною до кінця опалювального сезону – тобто до 31 березня 2023 року.

     Про це у фейсбук повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

      Тож, тарифи на світло залишаються без змін: споживачі, які використовують за місяць до 250 кВт/год, платитимуть за електрику 1,44 грн, а ті, що споживають понад 250 кВт – по 1,68 грн.

     — Незважаючи на війну і масовані обстріли енергетичної інфраструктури, ухвалено рішення зберегти незмінними тарифи для населення, щоб запобігти додатковому фінансовому навантаженню на наших громадян. Вдячний кожному за своєчасну оплату електроенергії, це надзвичайно важливо для стабільної роботи наших енергокомпаній та оперативного проведення ремонтів об’єктів і обладнання, пошкоджених через ворожі атаки, – наголосив міністр енергетики.

      Але при цьому, як ми вже раніше зазначали, відсьогодні, з 1 листопада, в Україні суттєво подорожчає термінове оформлення внутрішнього та закордонного паспортів, а також деяких документів для біженців. Відповідну постанову уряд ухвалив в середині жовтня.

     Отже, з 1 листопада подорожчає оформлення таких документів:

    • паспорта громадянина України (внутрішнього паспорта) впродовж 10 днів — з 252 грн до 496 грн;
    • закордонного паспорта за три чи сім днів — з 704 грн до 992 грн;
    • оформлення та обмін проїзного документа біженця — із 226 грн до 452 грн;
    • оформлення та обмін посвідчення біженця, крім оформлення посвідчення біженця вперше — із 168 грн до 336 грн;
    • оформлення та обмін виду на тимчасове проживання — із 352 грн до 452 грн;
    • оформлення та обмін картки мігранта — з 199 грн до 399 грн.

     Крім цього, Кабмін вже анонсував і підвищення цін на післявоєнний період (через півроку після закінчення дії воєнного стану): вартість оформлення внутрішнього паспорта (у формі картки), крім оформлення паспорта вперше, за 20 робочих днів зросте з 126 до 248 грн, а сума оформлення закордонного паспорта за 20 робочих днів зросте з 352 до 496 грн.

https://www.facebook.com/minenergoUkraine/posts/pfbid02CnUYGfTMiN5Q6mY8Wdv6VSJQNWtkiPKsbZA7S8pDMc8pzFK9zLpS9UH8xBBgagXzl

https://www.bbc.com/ukrainian/news-63458389?xtor=AL-73-%5Bpartner%5D-%5Bukr%5D-%5Bheadline%5D-%5Bukrainian%5D-%5Bbizdev%5D-%5Bisapi%5D

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-u-dodatok-do-p-a1180

     Отже, маємо такі зміни. Але ж розуміємо, що економіці держави зараз важко тримати рівновагу, бо вона переведена на воєнні рейки. Водночас, відчуваємо підтримку політичного керівництва, яка направлена на максимальну фінансову лояльність стосовно українців. Тому тримаємось разом, виконуємо рекомендації з економії енергоресурсів та докладаємо всіх можливих зусиль для допомоги ЗСУ заради нашої Перемоги.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11