Що відбувається в енергосистемі України? Як це впливає на роботу комбінату і до чого треба готуватись?

     Російські окупанти продовжують прицільно знищувати енергетичну інфраструктуру України. В результаті пошкоджено або повністю зруйновано близько 40% подібних об’єктів: 85 – з початку війни, більшість з яких протягом жовтня – 51. Це стало причиною зниження потужності та пропускної здатності всієї енергосистеми нашої країни. Проблем додає і те, що деякі об’єкти генерації (вироблення електроенергії), як, наприклад, Запорізька атомна електростанція та Каховська гідроелектростанція, знаходяться на територіях, непідконтрольних нашій державі, тому не керуються ДЕК «Укренерго». З огляду на таку важку ситуацію, компанія змушена запроваджувати графіки обмежень використання та зниження потужності подачі ресурсу як до промислових підприємств, так і до побутових абонентів. Віялові відключення напруги вже відчули на собі мешканці Дніпропетровщини, зокрема, і Покрова. Наша область стала стратегічно важливою мішенню для ворога, тому її енергообєкти особливо потерпають від російських ракет. Через такий невтішний розвиток подій  сьогодні стан електричної мережі можна назвати критичним, що змусило ДТЕК «Дніпровські електромережі» застосовувати графіки відключень з 25-го по 28-ме жовтня включно. Наше підприємство також отримало вказівку щодо зниження потужностей та споживання з 7.00 до 22.00. У цей період зупиняється практично все основне обладнання наших кар’єрів і фабрик, що дуже негативно впливає на його функціональну спроможність, а також виконання планових виробничих показників. Якою ж насправді є ситуація в енергосистемі? Як і до чого готуватись працівникам підприємства та жителям міста? На ці питання нам відповідав досвідчений спеціаліст з багаторічним досвідом роботи – головний енергетик комбінату Павло Літун.  

     – Для того, щоб більш зрозуміло окреслити ситуацію в нашій мережі, скажу так – вона наближається до критичної, – зауважує Павло Павлович. – Підприємство отримало команду – не просто знизити енергоспоживання, а ще й зменшити потужність. Причому, за попередньою інформацією, така ситуація триватиме до 28 жовтня включно. Що це означає? Те, що комбінат повністю зупиняється з 7.00 до 22.00, а до населення міста застосовуються графіки віялового відключення. Ми навіть змушені були відключити напругу абонентів, які живляться від мереж підприємства. Скажу вам, ситуація не втішна, тому промислові і побутові споживачі повинні робити все можливе, аби допомогти утримувати баланс в нашій енергосистемі. В першу чергу – беззаперечно виконувати вказівки оператора розподілу ресурсу. У нашому випадку – це «Дніпровські електромережі». Ми повинні усвідомити, що енергокомпанія просто змушена робити такі кардинальні кроки, аби утримувати баланс в системі. Це не її примхи, а умови виживання, продиктовані важким воєнним часом.

                         Економити не можна ігнорувати: ефективно означає «Зважено» та «Відповідально»

     Якщо ще хтось не зрозумів, де у цьому реченні потрібно поставити кому, то такі дії, принаймні на нашому підприємстві, розцінюються як прямий саботаж. Розкидатись «золотим ресурсом» у такий важкий для країни час просто безвідповідально. З огляду на це, на кожній селекторній нараді технічний директор комбінату Віктор Бондарець разом з головним енергетиком Павлом Літуном закликають керівників структурних підрозділів до ефективного використання електроенергії на робочих місцях та її тотальної економії. Павло Павлович, переконаний, що усвідомливе споживання має бути повсякденним правилом нашого життя аж до самої Перемоги України.

  • Кожен з нас має зрозуміти всю серйозність поточної ситуації в енергосистемі. Потужностей, особливо в пікові години, вкрай не вистачає. «Укренерго» зі свого боку робить все можливе, аби лише у крайніх випадках обмежувати побутових споживачів, та, на жаль, останнім часом до таких заходів змушені вдаватись все частіше. Кожен з нас повинен приймати ситуацію і допомагати енергетикам долати складні випробування, – закликає Павло Павлович.

«

                         Як вимушені зупинки впливають на роботу роторних комплексів та крокуючих екскаваторів?

     Саме таке питання ми поставили головному енергетику комбінату. І ось, яку відповідь отримали:

  • Давайте розглянемо елементарну ситуацію: за яких обставин у нас вдома частіше за все перегорають лампочки? Це відбувається, коли ми вмикаємо чи вимикаємо світло. Аналогічний процес спостерігається і в електрообладнанні – відбуваються постійні сплески напруги, що дуже негативно впливає на роботу електричних машин та механічних вузлів, які постійно піддаються динамічним навантаженням. Будь-яка зупинка і запуск – це проблема, яка негативно впливає на роботу обладнання.

     За словами головного енергетика, у разі необхідності, на комбінаті зупиняють роботу лише найбільш енергоємного обладнання, яке дійсно суттєво впливає на стан системи. Допоміжних підрозділів подібні обмеження не стосуються, бо їх споживання абсолютно не суттєве в межах загальної мережі – сягає всього 5-15 кВт. А от стабільна робота, наприклад, верстатів в Ремонтно-механічному цеху, більш виправдана і приносить користь економіці країни в цілому. Щоб було зрозуміліше, зі слів головного енергетика, коли все обладнання комбінату працює вночі, то рівень його споживання сягає 26-27 МВт (26-27 тисяч кВт). Коли ж за командою зупиняються кар’єри та фабрики, потужність знижується практично в 4 рази, чого поки що достатньо для утримання балансу в системі.

 

                                                       Як треба використовувати електроенергію на робочих місцях і вдома?

                                                                     Поради від досвідченого спеціаліста

      Навіть незважаючи на війну, на переконливу думку Павла Літуна, електрична енергія та газ – наші найважливіші енергоресурси, повинні завжди використовуватись максимально ефективно. Простими словами: «вийшов з кабінету чи кімнати – вимкни за собою світло». Саме такі елементарні речі допомагають заощаджувати і ресурс, і кошти:

  • Нагадаю те, що вже неодноразово повторював: на даний момент вартість 1 кВт для комбінату складає 3,5 грн. А тепер повертаємось до обсягів споживання і виконуємо множення – отримуємо мільйонні витрати за місяць, виплати яких нашому підприємству даються дуже важко. Тому ми повинні дбати про збереження ресурсу, для чого в першу чергу, вимикати за собою світло та комп’ютерну техніку. В жодному разі не допускається ситуація, коли працівник залишає ввімкнений електрообігрівач або кондиціонер. По-перше, це пожежонебезпечно, а по-друге – досить енергопотужно. Я взагалі раджу зараз, коли ще за вікном стійкий «+», не вмикати локальний обігрів в кабінетах. Краще заклейте вікна, щільно закривайте двері і вдягніться потепліше. Сьогодні ми з вами маємо засвоїти таку істину: кожна лампочка і ввімкнений в розетку електроприлад напряму впливають на роботу дуже уразливої електричної мережі держави. На секунду тільки уявіть собі, якщо десятки-сотні мільйонів абонентів по всій країні одночасно не вимикатимуть електроприлади та освітлення! Зараз – це просто катастрофа для енергосистеми, яку можуть попередити тільки свідомі споживачі.
  •   Відповідальне споживання та обмеження у пікові години – правило, яке нині має діяти скрізь по області. Павло Літун акцентував, що зараз найбільш критичними для енергосистеми України залишаються періоди з 7.00 до 10.00 та з 17.00 до 22.00.

                                                               Тотальна економія електроенергії: як це зробити?

     Ті люди, у кого вдома встановлені двофазові лічильники, напевно знають як треба економити. Дуже просто – вільно та максимально ефективно користуватись електроприладами вночі. Так, це може і не дуже зручно, але суттєво знижує споживання та економить фінансові ресурси. Їдемо далі… Телевізор: якщо у Вас їх декілька, то краще гуртуватись разом і дивитись тільки один, а всі інші вимкнути. Заряджаємо телефони, планшети, паувербанки – після 23.00. У пікові ж години, з 7.00 до 10.00 та з 17.00 до 22.00, ліпше цього не робити.

     – Я так скажу, однієї таблетки від всіх хвороб не буває. Побудова стратегії «розумного споживання» електроенергії у кожного з нас має бути індивідуальною, в залежності від особливостей побуту. Головне – дотримуватись правил. Якщо ж ми з Вами не будемо цього робити сьогодні, то вже завтра готуватимемо їжу на дровах, – запевняє головний енергетик.

                                                       Як підготуватись до відсутності в оселях світла та напруги?

                                                                                            Лайфхаки на замітку

     – Свічки, ліхтарі, керосинові лампи, добре було б мати дизельну електростанцію – все це надважливі атрибути сьогодення для українців. Власникам приватних будинків не завадить тримати на поготові газові балони, які у разі необхідності можна підключити або застосувати автономно, якщо вони переносні. У кого є твердопаливні печі – вважайте Вам пощастило. Тільки не забудьте запастись дровами та вугіллям. Враховуючи наближення зимових холодів, зовсім не завадить придбати електричні простирадла, які зможуть Вас швидко зігріти у разі необхідності. Непогано б було мати ліхтарі на сонячних батарейках, які заряджаються від світла, а також запасні паувербанки, щоб не втратити зв’язок з рідними у разі тривалої відсутності електрики. Як то кажуть, сьогодні ми повинні максимально підготуватись до відключення енергоносія і щохвилини робити все від нас залежне, щоб того не сталося, – підсумував Павло Літун.

     Що ж, живемо у дуже складний час, до якого маємо з пристосовуватись і не припиняти рухатись вперед. Нині завдання №1 для кожного українця – тримати «енергетичний фронт» і готуватись до різних варіантів розвитку подій у цьому напрямку. Озброєний той, хто попереджений. Пам’ятаємо про це, не критикуємо, а дослухаємось до повідомлень та закликів «Укренерго». Сподіваємось, що вимушені відключення живлення вже зовсім скоро припиняться, і ми зможемо сміливо вмикати світло у своїх оселях. Поки цього не сталося, дисципліновано економимо дорогоцінний ресурс і готуємось до зимових випробувань. Українців не залякати! Разом все здолаємо!

                                                                                                                                                                                                      Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11