«План Маршалла XXI століття» для відбудови України

     Учасники міжнародної експертної конференції з питань відновлення, реконструкції та модернізації України у Берліні закликали до створення міжнародного “Плану Маршалла XXI століття” для повоєнної відбудови України. Головними ініціаторами такої платформи стали Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц Адже політики переконані, що нашій державі необхідна допомога для того, щоб знову економічно підвестися після закінчення війни.

     Про реалізацію «Плану Маршалла» треба думати вже сьогодні, — написали Урсула фон дер Ляєн та Олаф Шольц у спільній гостьовій статті для видання Frankfurter Allgemeine Zeitung. — Відбудова зруйнованого житла, шкіл, доріг, мостів, інфраструктури та енергозабезпечення — за все це треба братися вже зараз, щоб країна змогла швидше стати на ноги. Саме від відбудови залежатиме, якою державою буде Україна у майбутньому. На кону стоїть ні що інше, як створення нового «Плану Маршалла XXI століття». Тож украй важливо вирішувати це надзавдання спільними зусиллями, адже обсяг робіт просто величензний. Самотужки ні Україна, ні окремі партнери не зможуть впоратися з необхідними викликами. І в довгостроковій перспективі буде важливо, щоб приватні донори та компанії інвестували у відновлення України.

      Ці питання стали темою для обговорення на міжнародній конференції в Берліні за участі представників Великої сімки та Великої двадцятки, а також міжнародних організацій, громадянського суспільства та лідерів бізнесу.

      Раніше Урсула фон дер Ляєн заявила, що наступного року Європейський Союз виділить Україні допомоги на 18 мільярдів євро:

      — Європейський Союз має намір підтримувати Україну допомогою у 1,5 мільярда євро щомісяця, що може скласти суму 18 мільярдів євро у 2023 році.

     Скільки коштуватиме відновлення України? Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що збитки, яких внаслідок російського вторгнення зазнала наша держава, вже сягають понад 750 млрд доларів.

      У серпні Світовий банк, Єврокомісія та український уряд презентували звіт, згідно з яким збитки, завдані Україні у період до 1 червня, оцінювалися у понад 252 мільярди доларів, а вартість відбудови країни та її економіки – у 348,5 млрд. Але ці дані були озвучені ще до масштабної атаки росії на енергосистему України.

     Що таке “План Маршалла”? Ця програма фінансової допомоги державам Європи допомогла країнам континенту швидко відновитись після Другої світової війни. Вона отримала свою назву на честь ініціатора, яким виступив американський держсекретар Джордж Маршалл. Аналогічний метод хочуть впровадити і для України.

      Якою буде Україна майбутнього? Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що після Перемоги Україна стане повноправним членом Євросоюзу. Буде потужним постачальником “зеленої” енергетики, експортером високоякісних промислових та сільськогосподарських продуктів, гігантом у цифровій галузі.

      — Ми підтримуватимемо Україну політично, фінансово, по гуманітарній темі та військовою допомогою стільки, скільки буде потрібно… Цінності, які у нас спільні, переможуть, — наголосив німецький канцлер.

     Володимир Зеленський звернувся до учасників Міжнародної експертної конференції та подякував кожній країні ЄС, яка допомагає нашій державі.

      — Нам потрібна фінансова координаційна платформа, яка об’єднає й скерує всі зусилля, що спрямовані на відбудову України після бойових дій. Саме наша держава може гарантувати, що російський реваншизм не зруйнує наш європейський дім, — наголосив Президент.

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/scholz-und-von-der-leyen-wollen-marshallplan-fuer-ukraine-18408678.html

https://www.dw.com/uk/fon-der-laen-i-solc-zadumali-plan-marsalla-xxi-stolitta-dla-ukraini/a-63529641

https://t.me/OP_UA/7939

      Наші західні друзі чудово розуміють, що Україна своєю боротьбою здобуває безпеку для всієї Європи. Тому спільні зусилля найвпливовіших країн світу направлені на Перемогу та відбудову нашої держави, за що ми їм безмежно вдячні.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11