Завдання №1 – тримати енергетичний фронт!

За останні декілька тижнів рф здійснила десятки масованих ракетних атак по енергетичним об’єктам України, які призвели до дуже негативних наслідків на заході України, сході, в центрі, на півночі півдні. При цьому найбільше постраждали західні області, а також Київська та Харківська. Так, з 10 до 20 жовтня в результаті ворожих обстрілів пошкоджено понад 400 об’єктів у 16 регіонах нашої країни, серед яких десятки енергетичних. Зруйновано третину діючих електростанцій. Наразі ситуація у вітчизняній енергетиці, яка потерпає від терористичних актів російських окупантів, залишається важкою, але контрольованою.
– російська армія визначила нашу енергетику одним із ключових об’єктів для своїх атак. Тривають обстріли генерації з боку ворога, тобто об’єктів, які виробляють електроенергію, систем розподілу електроенергії, а саме ліній електропередач, завдяки яким кожен із нас має вдома світло. Паралельно з цим українські об’єкти енергетики перебувають під постійними кібератаками. Попри те, що удари по енергетичній інфраструктурі завдаються декілька тижнів поспіль, ситуація залишається важкою, але контрольованою, – зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Українці повинні максимально заощаджувати електроенергію
У зв’язку з такою складною ситуацією українців закликають мінімізувати використання електроенергії з 07:00 до 23:00.
Радник міністра з питань енергетики та директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що режим економії світла в Україні надовго. Така ситуація пов’язана з тим, що в енергетична система має багато обладнання, яке швидко та повноцінно відновити не вдасться, його виготовлення потребує часу – від декількох місяців до 1 року.
Ремонтні роботи, за словами посадовця, тривають цілодобово:
Пошкоджена велика кількість трансформаторних підстанцій. Саме тому «Укренерго», починаючи з 20 жовтня, було змушене ввести графік стабілізаційних відключень споживачів. Вони потрібні для того, щоб система взагалі могла працювати. Саме тому українцям треба вчитись економити та зменшувати кількість споживання електроенергії.
Президент України Володимир Зеленський також постійно нагадує про те, що слід дуже свідомо споживати електрику, а також закликає очільників обласних, районних, місцевих рад та адміністрацій слідкувати за тим, щоб енергія не витрачалась даремно:
Звичайно, у багатьох містах і районах нашим енергокомпаніям доводиться застосовувати графіки стабілізаційних відключень. Це робиться для того, щоб у всіх наших людей був доступ до енергії – в умовах, коли її виробництво неможливе у достатньому обсязі. Окремо хочу звернутися до очільників громад і мерів наших міст: будь ласка, слідкуйте, щоб енергія не витрачалась даремно. Нині точно не час для яскравих вітрин та вивісок.
У той час, коли українці із жахом думають про те, як цьогоріч переживатимуть опалювальний сезон в умовах російського енергетичного терору, в НЕК «Укренерго» повідомляють стримано втішні новини.
Ми очікуємо, що початок опалювального сезону зменшить навантаження на енергетичну систему внаслідок того, що люди перестануть активно грітися електроприладами. Тому це має полегшити навантаження і зменшити споживання електроенергії, – припускає голова правління компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він також поінформував, що графіки віялових відключень електроенергії зроблять справедливішими для споживачів, щоб не було сильних перекосів. Нагадав і про те, що 24 жовтня, в низці областей України та Києві знову відключають світло, а саме в Харківській, Полтавській та Сумській. Найбільший обсяг обмеження застосовано у столиці, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях. Як бачимо, сьогодні населені пункти Дніпропетровської області поки що не ввійшли до зазначеного переліку. Сподіватимемось, що так буде і надалі.

Реальні приклади рішучої економії електроенергії на Дніпропетровщині
Місто Кривий Ріг надзвичайно відповідально підійшло до закликів заощадження енергоресурсів. Так, очільник місцевої військової адміністрації Олександр Вілкул повідомив про те, що об’єктам бізнесу були направлені приписи про необхідність відключення реклами та ілюмінації:
– В цілому бізнес відреагував на ці заклики відповідально. Проте, знайшлися ті, хто вирішив, що наша спільна справа щодо утримання «енергетичного фронту» їх не стосується. Розмова з такими була короткою. 19 зведених бригад, які патрулюють вулиці міста, примусово відключили від електропостачання яскраві рекламні вивіски вже на 85 комерційних об’єктах. Звичайно, знайшлися незадоволені. Але я ще раз повторюю – краще мене будуть критикувати за те, що я примусово виключаю рекламу, аніж родини з маленькими дітьми та бабусі з дідусями будуть сидіти без світла та без води у холодних багатоповерхівках.
Ось так рішуче налаштований Олександр Вілкул. Вважаємо, він чинить дуже мудро. Тому повинен стати прикладом для всіх очільників громад Дніпропетровщини і не тільки.

Сподіваємося, мешканці та особливо підприємці нашої області дослухаються до прохань щодо заощадження електроенергії, і будуть більш розумно використовувати важливий ресурс. Адже від цього, без перебільшення, залежить наше найближче майбутнє.

За матеріалами:

https://ua.news/ua/ukraine/budanov-schitaet-chto-ukraina-osvobodit-herson-do-kontsa-goda
https://www.unn.com.ua/uk/news/1999675-rezhim-ekonomiyi-elektroenergiyi-v-ukrayini-nadovgo-tsentr-doslidzhen-energetiki
https://www.unn.com.ua/uk/news/1999872-nini-ne-chas-dlya-yaskravikh-vitrin-ta-vivisok-zelenskiy-zaklikav-meriv-slidkuvati-schob-energiyu-ne-vitrachali-daremno
https://www.unian.ua/economics/energetics/viyna-v-ukrajini-situaciya-v-energetici-zalishayetsya-vazhkoyu-ale-kontrolovanoyu-shmigal-12019278.html

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11