Війна та навчання. Чи підуть українські школярі на осінні канікули?

     Спочатку через коронавірус, а зараз через війну росії проти України освітній процес у нашій державі зазнав суттєвих змін. Педагоги, учні та батьки змушені пристосовуватись до нових умов і реалій життя, які кардинально змінились. З 1 вересня далеко не всі навчальні заклади повернулися до офлайн-навчання з різних причин. Десь школи зруйновані ворожими снарядами, десь стіни навчальних закладів здригаються через обстріли з боку російських окупантів, десь лунають постійні тривоги через загрози нових атак. Звісно, в таких умовах діти не можуть спокійно сидіти за партами та осягати науки, як вони це робили у мирний час. Перш за все, ми маємо зважати на їх безпеку і робити все можливе для її збереження. Та в деяких, «більш мирних» регіонах, переважно західної частини України, учні все ж таки ходять до шкіл, які в обов’язковому порядку оснащені бомбосховищами. Тобто, освітня система нашої країни наразі працює у змішаному форматі. Дніпропетровщина – в числі стратегічно важливих для російського ворога областей, тому в нашій області діти практично скрізь, у тому числі і в Покрові, навчаються дистанційно. Попри складнощі для всіх учасників освітнього процесу, ми маємо розуміти, що такі міри – тимчасові, і вже зовсім скоро все стане на свої місця – після нашої спільної Перемоги на всіх фронтах. А поки що на цьому тижні актуальним для освітян стало питання осінніх канікул, які за затвердженою програмою навчання мали стартувати 24 жовтня і тривати до останнього дня цього місяця. Чи в усіх областях дотримуються такого графіку і з яких причин довелось його змінювати – читайте у нашій добірці новин з різних куточків України.

                                             Школярі Дніпропетровщини пішли на відпочинок за графіком

             Учні Дніпропетровської області, у тому числі і Покрова, з понеділка, 24 жовтня, – на заслуженому тижневому відпочинку. Перший етап надважкого навчального року минув, тепер можна трохи перепочити. Відновити освітній процес планують 31 жовтня.

                                       Як побудували навчальний процес у Полтавській  області та Житомирі?

     З Дніпропетровщиною солідарна практично вся Полтавщина. Тривалість осінніх канікул у школах цієї області визначатимуть громади. Про це доповів директор обласного департаменту освіти Євген Кончаковський. За його словами, більшість школярів у Полтавському регіоні починатимуть канікули з 24 жовтня.

     – Є деякі громади, які вже відправили дітей на канікули. Взагалі, згідно з законодавством, протягом навчального року канікули можуть бути встановлені місцевими органами освіти в будь-який термін. Головне, щоб їх загальна тривалість не перевищувала 30 днів. Територіальна громада може сама встановити відповідну дату, – повідомив посадовець.

     У Лубенській, Кременчуцькій та Полтавській громадах осінні канікули триватимуть тиждень – з 24 до 30 жовтня. А в Миргородській громаді відпочинок для школярів організують із 31 жовтня до 6 листопада.

     У Житомирі учні ліцеїв пішли на осінні канікули 22 жовтня. Про це повідомив директор департаменту освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук. За його словами, ліцеїсти відправились на осінні канікули за планом. Відпочиватимуть тиждень.

                                                          Столиця канікули впроваджує, область – ні

      Як повідомляє Департамент освіти та науки КМДА, цього навчального року планові шкільні канікули у Києві не скасовуються.

      А ось у навчальних закладах Переяславської громади, що на Київщині, осінніх канікул, які мали тривати з 24 по 30 жовтня, не буде. Натомість зимові триватимуть 4 тижні. Таке рішення прийняли з огляду на рекомендації Київської обласної військової адміністрації. Про це повідомив начальник відділу освіти Петро Ярмоленко.

                                                  У західних областях відтерміновують осінні канікули

     Максимально продовжити навчання під час відносно теплого періоду року адміністраціям шкіл рекомендував департамент освіти і науки Львівської ОВА.

     – Рекомендуємо пристосувати режим роботи закладів освіти до нинішніх умов: максимально довго використати теплий період часу для проведення очного навчання; при зниженні температури розглянути питання щодо переведення шкіл на дистанційне; розглянути можливість замість осінніх і весняних канікул провести довготриваліші зимові, – повідомляють у департаменті.

     Міський голова Тернополя Сергій Надал сповістив про те, що осінні канікули для місцевих школярів розпочнуться на тиждень пізніше традиційного часу, тобто не з 24, а з 31 жовтня:

     – Поки дозволяє температура повітря, діти навчатимуться ще тиждень, щоб зекономити на енергоносіях. Це за умови, якщо не буде критичних ситуацій з електроенергією.
У департаменті освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації осінні канікули також рекомендують відтермінувати. Рішення щодо їх дати ухвалюватимуть місцеві відділи освіти.
Про це розповіла директорка департаменту Дарія Басюк:

     – Наш департамент підготував листа до усіх голів територіальних громад і до керівників закладів освіти щодо того, щоб по максимуму використати теплу пору року і продовжити навчання в очному або змішаному режимі. Тобто, ми рекомендуємо не оголошувати канікули в звичний період у жовтні, а відтермінувати їх до листопада або, може, навіть грудня. Також закладам освіти рекомендовано розглянути це питання, і, можливо, перейти на семестрову форму навчання з урахуванням того, що січень-лютий прогнозується зниження температури повітря і ми розглядаємо можливість переходу навчальних закладів на дистанційку.

     У загальноосвітніх навчальних закладах Рівного осінніх канікул не буде, натомість їх об’єднають із зимовими. Про це доповів мер Олександр Третяк:

     – Осінні канікули об’єднають із зимовими. Орієнтовно вони триватимуть з 26 грудня по 22 січня включно. Таке рішення прийняли за рекомендаціями обласного департаменту освіти і науки, зважаючи на погодні умови.

     Керівник обласного департаменту освіти Петро Коржевський зазначив, що аналогічну рекомендацію розіслали по Рівненщині. За задумом, якщо об’єднати осінні канікули із зимовими, то це допоможе продовжити навчання у теплий період року. Водночас посадовець акцентував, що питання щодо термінів проведення канікул вирішуватимуть у закладах самостійно, це дозволяє закон України.

      Як бачимо, цьогоріч, з огляду на воєнний стан в Україні, школи в різних областях планують освітній процес з огляду на безпекову ситуацію. Вважаємо це правильним рішенням, і бажаємо учням, педагогам та батькам витримки, наполегливості у досягнення успіхів. Адже саме нашим дітям відбудовувати Незалежну Україну, яка повинна бути освіченою і квітучою. І сьогодні ми, дорослі, маємо зробити для цього все можливе!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11