Євген Євтушенко: «Ми вже пробігли «100-метрівку», але маємо дістатися до Переможного фінішу марафону»

В останні декілька днів мешканці нашого регіону зранку читають добрі новини. Річ у тім, що, дякуючи нашим мужнім ЗСУ та їхнім помічникам партизанам, ми разом змогли досягти певних успіхів, котрі пов’язані зі зменшенням кількості обстрілів територій, розташованих на березі Каховського водосховища. І цей результат дуже тішить кожного жителя Нікопольщини, яка останні три місяці потерпає від рук окупантів. Як ви знаєте, 4 березня російські покидьки захопили Енергодар та найбільшу в Європі Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). І саме тоді почався терор мирного населення. Спочатку від нього потерпали енергодарці, а, з 12 липня ворог перейшов до обстрілів прибережних територій нашого району. З тих самих пір життя людей там перетворилося на суцільний жах. І все це повторювалося щоденно. Особливо складно було вночі. Рашисти використовували неймовірну кількість різноманітних боєприпасів, які несли смерть та руйнації, знущалися над мирними людьми… Звісно, у зв’язку з такою напруженою обстановкою, багато мешканців були змушені стати біженцями, покинути рідну домівку та виїхати з небезпечної зони. Та попри все, Нікопольщина не здалася. Мало не щодня здригаючись від ворожих снарядів, вона не раз довела свою нескореність. Про прифронтове життя нашого потужного промислового регіону протягом всього часу з початку обстрілів та про сьогодення району розповів керівник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко у програмі «Василівський острів» телеканалу ДніпроТВ.

Рашисти влаштували Нікопольщині тривалий терор

Перш за все, Євген Вячеславович акцентував на тому, що окупанти не полишали район у спокої з середини липня. Все починалося з використання РСЗВ «Град», а вже зараз ворог інколи запускає на мирних людей більш потужні «Урагани». Йде масований хаотичний обстріл по міській забудові, спрямований на максимальну паніку серед населення. Переважна більшість ворожих атак відбувається вночі, коли люди, втомившись на роботі, хочуть відпочити. Але нещодавно був випадок обстрілу вранці:
– Близько тижня тому рашисти почали гатити по району о 7 ранку, саме у той час, коли люди йдуть на роботу. Звісно, це все було зроблено спеціально, маючи на меті завдання максимальної шкоди саме мирному населенню. Адже обстріли можуть стати причиною отримання поранень від уламків, а також внаслідок вибухової хвилі. Ось така збочена психологія у ворога.
До того ж, за словами посадовця, в останній час окупанти почали застосовувати боєприпаси зі шрапнеллю, котрі заборонені всіма міжнародними угодами та документами. Але це їх теж не зупиняє. Такі снаряди були знайдені на території багатьох населених пунктів, розташованих на береговій лінії Каховського водосховища. В тому числі у містах Нікополь, Марганець, а також селах Вищетарасівка, Іллінка та Добра Надія Нікопольського району.
За їхнім сценарією, нелюди зазвичай влаштовують провокації по самому Енергодару та найближчим населеним пунктам, а потім, нібито у «відповідь» на обстріли ЗСУ, скеровують залпи боєприпасів на протилежний бік водосховища, розташовуючи свої РСЗВ у житловій забудові с.Водяне та Кам’янка Кам’янсько-Дніпровського району, які знаходяться неподалік від ЗАЕС. Ще одним місцем дислокації ворожої техніки став промисловий майданчик самої атомної станції. Ясна річ, що наші ЗСУ не можуть повноцінно давати відсіч окупантам, адже цим вони наражають на небезпеку цивільне населення.

 

Завдяки ЗСУ маємо певні успіхи, але, на жаль, є жертви серед мирного населення та масштабні руйнування житла
– Завдяки нашій згуртованості, ми маємо досить непогані результати. Майже щоночі на територію Енергодару приходить наше національне «бавовнятко» – палають склади боєприпасів, техніка та жива сила окупантів. Все це стало причиною зменшення обстрілів нашого району, чому люди дуже раді. Попри те, що рашисти продовжують вчиняти психологічний терор, ми вкотре доводимо, що українці – нація незламних. Віримо, що здолаємо навіть такі випробування, – впевнений очільник Нікопольської районної військової адміністрації.
Разом з тим дуже складна ситуація спостерігається з кількістю зруйнованого житла. За словами Євгена Євтушенка, за 3 місяці пошкоджено близько 500 багатоквартирних та 1 тис. 500 приватних будинків, які розташовані у Нікополі, Марганці, с.Червоногригорівка, а також у Мирівській та Марганецькій громадах.
Попри цю невтішну статистику, район «загоює рани». Участь у відновленні беруть комунальні служби, представники органів місцевого самоврядування, звичайні люди, які приходять на допомогу один одному.
Нікопольщина отримала суттєву допомогу від керівника Криворізької районної військової адміністрації Олександра Вілкула, який надіслав нам чимало будівельних та витратних матеріалів. Ми надзвичайно вдячні за таку підтримку у скрутні часи. Разом ми – сила! – акцентував Євген Вячеславович.
Посадовець впевнений, що разом з відновленням житла та зменшенням інтенсивності обстрілів мешканці почнуть повертатися додому:
Для нас, українців, важливе кожне життя. Смерть однієї людини – це трагедія для всіх. На жаль, за 3 місяці обстрілів ми маємо 28 загиблих. Як ви розумієте, відновити житло можна, а ось людей не повернути. І це дуже сумно.

Економіка району працює завдяки незламності людей
Враховуючи те, що багато мешканців Нікополя виїхали з міста, спостерігається непроста ситуація з наповненням бюджету району. Та попри складні часи, за словами керівника, бізнес залишається соціально відповідальним та сплачує податки до «скарбниці» Нікопольщини. Коліщатка районної економіки крутяться, є податки та робочі місця для людей.
– Наші потужні заводи та підприємства з початку війни працюють, а також допомагають ЗСУ, за що я їм надзвичайно вдячний. Щодо аграрного сектора, то там, дякувати Богу, великих втрат немає. На щастя, ми не зіткнулися з масовим «засіванням» полів боєприпасами, підривом техніки на ворожих снарядах, спаленими внаслідок прильотів полями. За це спасибі бійцям ДСНС, які тримають свій фронт та щоденно знешкоджують нерозірвані боєприпаси, вивозять подалі безпечні уламки, – доповів очільник.
Найбільшим викликом для аграріїв став дефіцит дизпалива навесні. Але вони вистояли. Нині поля вже засіяні ріпаком та озимими культурами. Є певні питання з реалізації сільгосппродукції, пов’;язані з війною. Та вони опрацьовуються на рівні області.
Водночас є і тривожні тенденції, пов’язані з масовим відтоком людей через обстріли. Але, на думку районної влади, важкі часи все одно завершаться, з часом все стане на свої місця.

Нікопольщина готується до зими
Соціальна інфраструктура працює у штатному режимі. Вона важлива для людей,
які залишилися. Район готується до опалювального сезону. Як акцентував Євген Вячеславович, наразі відбувається відпрацювання механізму компенсації вартості дров за державною програмою, яка охоплює сільські території та приватний сектор. Вона буде реалізовуватися через установи місцевого самоврядування.
Також на фоні режиму тотальної економії енергоносіїв закуповуються альтернативні джерела опалення, а саме пілети. Ними будуть обігріватись об’єкти критичної інфраструктури, в тому числі ЦНАПи, лікарні тощо.
Важливо й те, що всі лікарні Нікопольщини працюють та забезпечені необхідними медикаментами. В умовах війни у кожному медзакладі є базовий набір ліків, які людина може отримати безкоштовно. Також надзвичайно цінна допомога від волонтерів.

Ми вже пробігли «100-метрівку», але маємо дістатися до Переможного фінішу марафону
На думку Євгена Євтушенка, найтривожніше йому, як очільнику району, за життя та здоров’я людей. Окрім цього, викликає побоювання морально-психологічний стан мешканців, понівечений війною.
Але все ж ми всі сподіваємося, що витримаємо та гідно пройдемо це випробування. Ми вже згуртувалися та пробігли «100-метрівку», але треба триматися й дістатися до Переможного фінішу цього небезпечного марафону, — вірить Євген Євтушенко.
Отже, Нікопольщина, до складу якої входить і наш Покров, тримається, продовжує жити та готуватись до майбутнього опалювального сезону. Ми, як і Євген Євтушенко, впевнені, що фінішна стрічка вже зовсім скоро стане Переможною і для нашого району, і для всієї нашої Незалежної України.
За матеріалами:
https://www.youtube.com/watch?v=8uxRW3jAB0w&list=PLyJ3xLgSdP1CyBFVipWJSNC7LK
Bxv18mq

Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11