США разом із союзниками планують обговорити питання «іранських дронів» на закритому засіданні Радбезу ООН

В останні тижні в Україні спостерігається активізація рашистських атак з використанням безпілотників. Ці літаючі апарати запускаються по мирним мешканцям, руйнують домівки, а також стають причиною загибелі українців. Київ вважає, що ці дрони – іранського виробництва Shahed-136. Сам Іран заперечує постачання безпілотників росії, а кремль не коментує цю інформацію. Для того, щоб розібратися у цьому питанні та притягнути винних до відповідальності, США, Велика Британія та Франція вже найближчим часом мають намір порушити тему постачання іраном безпілотників для росії на засіданні Радбезу ООН.
Слід зазначити, що окремо Україна запросила експертів ООН для дослідження збитих безпілотників іранського походження, які використовуються рашистами для здійснення атак по території нашої країни. Річ у тім, що ці протиправні дії порушують Резолюцію Ради Безпеки ООН-2231, яка є частиною ядерної угоди з Іраном від 2015 року. Про це заявив речник Держдепартаменту США Ведант Патель.

Резолюція Радбезу ООН-2231 схвалює угоду між Іраном та Великою Британією, Китаєм, Францією, Німеччиною, росією та Сполученими Штатами. Згідно з цією угодою, в обмін на зняття міжнародних санкцій, Тегеран погодився на обмеження робіт зі збагачення урану, що ускладнило розробку ядерної зброї.
За резолюцією, ембарго на звичайну зброю щодо Ірану діяло до жовтня 2020 року. Незважаючи на зусилля США продовжити ембарго на постачання зброї, Рада Безпеки не схалила такого рішення, чим відкрила шлях для відновлення експорту зброї Іраном.
Як пояснив речник Держдепартаменту США, не всі обмеження щодо експорту зброї іраном втратили чинність. Деякі, за його словами, продовжують діяти. Й експорт дронів належить до цієї категорії зброї, що далі є заборонена для експорту.
Наразі Євросоюз займається збором доказів про застосування іранських дронів росією та після завершення цього процесу буде готовий надати свою реакцію.
В той же час, у Вашингтоні не вірять заявам Тегерану про те, що Іран нібито не передавав росії дрони-камікадзе, і переконані, що проти України використовують саме їх.
Маємо надію, що наші союзники таки отримають підтвердження того, що саме Іран постачає росії безпілотники, а також посприяють припиненню цього безчинства. Ще ж віримо у допомогу з новітніми системами протиповітряної оборони, які зможуть закрити наше небо від нищівних ворожих ракет!

За інформацією:
https://ukrainian.voanews.com/a/bill-dim-vvazhaje—scho-iran-porushuje-rezolutsiju-oon-shodo-
jadernoji-uhody/6793781.html
https://www.pravda.com.ua/news/2022/10/19/7372523/
https://www.slovoidilo.ua/2022/10/19/novyna/polityka/ssha-ta-soyuznyky-obhovoryat-
vykorystannya-iranskyx-droniv-ukrayini-zakrytomu-zasidanni-radbezu-oon

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11