Зброя з усього світу лине до рук Захисників України

     Останнім часом події на фронті розвиваються дуже стрімко. Фашистська росія оголосила часткову мобілізацію, зімітувала референдуми на окупованій території, але український контрнаступ вщент руйнує криваві плани агресора. На успіхи ЗСУ російські загарбники відповідають посиленням терору, наносячи ракетні удари по цивільній інфраструктурі. Зухвала масована атака на українські міста 10 жовтня викликала шок цивілізованих країн та резонанс у світі. Відразу гостро постало питання пришвидшення військової допомоги нашій державі, а також зміцнення української протиповітряної оборони. Реакція союзників була миттєвою, нові партії зброї в терміновому порядку прибувають до України.

Закрити українське небо

      Голова Обʼєднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Мілліі заявив, що Україна може отримати інтегровану систему протиракетної оборони. На думку генерала, США та союзники можуть таку систему створити:

     – Завдання полягатиме в тому, щоб зібрати різні системи ППО разом, розгорнути, навчити персонал. Треба переконатися, що вони можуть бути повʼязані одна з одною системами управління та звʼязку.

      За словами Марка Міллі, така система не закриє все українське небо, але захищатиме пріоритетні об’єкти.

ЄС планує збільшити військову допомогу Україні

      Високий представник ЄС Жозеп Боррель 13 жовтня у Брюсселі, перед участю у зустрічі міністрів оборони НАТО у штаб-квартирі Альянсу наголосив, що в той час, коли росія продовжує провокаційні дії для підвищення ескалації цієї війни, ЄС продовжуватиме допомагати Україні стільки, скільки це буде необхідним.

      – Я проінформую країни-члени НАТО, що ми маємо намір ухвалити, сподіваюся, наступного понеділка в Люксембурзі, новий транш нашої військової підтримки для українських Збройних Сил. Ця сума сягне більше 3 млрд євро, за рахунок ресурсів Європейського фонду миру, – заявив Жозеп Боррель.

Засоби протиповітряної оборони NASAMS від США

      Сполучені Штати Америки прискорюють відправку сучасних засобів протиповітряної оборони NASAMS в Україну, після масштабного ракетного обстрілу з боку Росії, 10 жовтня. Про це повідомив координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на брифінгу для преси в Білому домі.

    Наразі Сполучені Штати схвалили відправку Україні восьми національних вдосконалених ракетних комплексів класу “земля-повітря” (NASAMS), причому очікується, що два з них будуть відправлені найближчим часом, а ще шість – пізніше.

https://www.reuters.com/world/us-working-expedite-shipment-nasams-air-defenses-ukraine-white-house-2022-10-11/

Засоби для глушіння безпілотників російського та іранського виробництва

      Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу у Брюсселі заявив, що Україна незабаром отримає зброю від союзників у НАТО. Він зазначив, що у списку є засоби для глушіння безпілотників російського та іранського виробництва.

      – НАТО незабаром передасть Україні лічену кількість обладнання для боротьби з безпілотниками. Зокрема, сотню станцій для їх глушіння, які допоможуть зробити неефективними безпілотники російського та іранського виробництва і захистити українських громадян та інфраструктуру, – заявив Генсек НАТО.

     Він додав, що у довгостроковій перспективі союзники також допоможуть Україні перейти від радянського обладнання до сучасного стандартів НАТО.

https://www.unn.com.ua/uk/news/1998439-nato-peredast-ukrayini-sotnyu-stantsiy-glushinnya-bezpilotnikiv-stoltenberg

Німецькі системи ППО IRIS-T вже прибули в Україну

      Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков:

     – В Україні почалася нова ера протиповітряної оборони. IRIS-T від Німеччини вже тут. З США наближаються NASAMS. Це лише початок. Нам потрібно більше. Бо росія, без сумніву, є терористичною державою.

      Iris-T – найсучасніша зенітна система Німеччини. Її розробив німецький оборонний концерн Diehl Defence. Призначення системи – захист цивільного населення. Ракети ППО здатні вражати цілі на висоті до 20 кілометрів і відстані до 40 кілометрів. «Україна отримає оборонну систему, якої поки немає у самої німецької армії», пише видання.

      За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, ця система може захистити великі міста від повітряних нальотів. Ще три системи Iris-T Україна отримає наступного року.

     Ракетний комплекс, як заявляють розробники, ефективний проти:

    • всіх типів літаків, вертольотів;
    • крилатих ракет;
    • керованого озброєння;
    • ракет класу «повітря-земля»;
    • протикорабельних ракет;
    • протирадіолокаційних і великокаліберних ракет;
    1. безпілотних літальних апаратів навіть на дуже малих і середніх відстанях.

                        Німеччина у найближчі тижні передасть Україні РСЗВ “MARS II” та САУ “PzH 2000”

      Про передачу нашій державі РСЗВ та ствольної артилерії йдеться в заяві, опублікованій у Twitter міністерства оборони Німеччини.

      – Зустріч у форматі Рамштайн в особливий час: російські ракетні обстріли та часткова мобілізація, імітаційні референдуми, український контрнаступ. Ми координуємо нашу постійну підтримку. У наступні кілька тижнів більше “PzH 2000” і “MARS II” буде передано Україні, – цитата із повідомлення.

                                                     Іспанія передасть Україні чотири установки ППО HAWK

      Про це повідомив Міністр оборони Олексій Резніков у своєму дописі у Twitter.

      – Дякую моїй колезі з Іспанії Маргариті Роблес за рішення відправити 4 зенітно-ракетні комплекси Hawk до України, – написав Міністр.

      Він уточнив, що це “швидка реакція на запит України в рамках домовленостей під час зустрічі “Рамштайн-6″. Глава оборонного відомства наголосив, що “сьогодні протиповітряна оборона є пріоритетом не тільки для України, а й для всієї Європи”.

https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1580621756485668864?s=20&t=NCwR-8timqzT9L-o0aqFFw

ППО від Нідерландів на 15 мільйонів євро

     Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що у світлі недавніх атак росії на Україну, військовим передадуть зенітні ракети.

     Зазвичай Нідерланди неохоче розкривають інформацію про конкретну військову підтримку України, але цього разу уряд вирішив зробити виняток, аби показати, що останні ракетні обстріли росії не залишилися без наслідків.

     – Єдиний результат, якого досягне путін – це те, що ми будемо постачати ще більше через такого роду атаки, – сказала міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен на засіданні Північноатлантичного Альянсу в Брюсселі.

     Вона не уточнила, скільки саме ракет буде передано Україні. Очікується, що їх будуть використовувати в зенітних установках, які нададуть Києву інші держави.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2022/10/12/nederland-levert-raketten-voor-lucht–en-raketverdediging-in-oekraine

     Президент Франції оголосив про постачання Україні шести гармат “Цезар”, а також систем ППО

      Президент Франції Еммануель Макрон, заявив, що продовжить надавати військову допомогу Україні.

      Зокрема, передадуть гармати “Цезар”, що призначені для контрбатарейної боротьби, виявлення та знищення ворожої артилерії.

     Також Еммануель Макрон в інтерв’ю телеканалу “France 2” розповів про майбутні постачання Україні системи ППО, а саме ЗРК Crotale, що мають протиповітряні ракети малої дальності для перехоплення низьколітальних ракет і літаків.

https://www.sudouest.fr/politique/emmanuel-macron/interview-d-emmanuel-macron-on-s-installe-dans-la-guerre-en-ukraine-12583226.php

Велика Британія надасть Україні зенітні ракети Amraam для систем протиповітряної оборони NASAMS

     Таку заяву зробив очільник британського Міністерства оборони Бен Воллес.

     – Останні невибіркові удари росії по цивільних районах в Україні потребують подальшої підтримки тих, хто прагне захистити свою країну. Тому я дав дозвіл на поставку в Україну зенітних ракет Amraam. Ця зброя допоможе Україні захистити своє небо від атак і зміцнити загальну протиракетну оборону разом із американськими NASAMS, – зазначив Бен Воллес.

https://www.theguardian.com/world/2022/oct/12/ukraine-gains-kherson-air-defences-iris-t-germany

https://24tv.ua/amraam-dlya-nasams-dalnist-polotu-harakteristiki_n2177086

Шість гелікоптерів “Камов” радянського виробництва від Португалії

     Про це заявила міністерка оборони країни Елена Каррейрас. Португалія не може використовувати ці гвинтокрили, адже вони позбавлені ліцензії через антиросійські санкції, тож Лісабон відправить їх українським військовим. Також міністерка заявила, що Португалія готова брати участь у тренувальній місії ЄС з надання військової допомоги нашій державі.

     Португалія вже передала Україні певні види техніки, озброєння, боєприпаси, бронетехніку, системи зв’язку та безпілотники, медичні засоби. Висловила готовність приймати біженців та поранених бійців і тренувати українських військовослужбовців.

https://observador.pt/2022/10/13/portugal-envia-para-a-ucrania-seis-helicopteros-kamov-um-deles-esta-inoperacional-porque-teve-um-acidente/

                       Естонія схвалила “зимовий” пакет військової допомоги Україні

     Влада Естонії схвалила новий пакет військової допомоги для України. Про це повідомила прем’єр-міністерка країни Кая Каллас 13 жовтня.

     – Естонія щойно схвалила новий пакет військової допомоги Україні. Відправляємо в Україну зимове спорядження, екіпірування та боєприпаси. Ми доставимо їх швидко. Давайте всі прискоримо нашу допомогу, щоб українці могли звільнити свої території. Це шлях до миру! – написала голова уряду.

      Вона закликала пришвидшити надання допомоги Україні, аби ми могли звільнити свої території.

      Нагадаємо також, що Естонія передала ЗСУ дрони, куплені далекобійником із Пскова володимиром шиловим для російської армії.

https://twitter.com/kajakallas/status/1580484874707693575

Новий пакет допомоги Україні від Литви

     Литовський міністр оборони Арвідас Анушаускас запевнив, що його країна не зупиниться у підтримці України. Литва й надалі буде надійним союзником нашої держави. Він повідомив, що їхня держава передасть Україні озброєння та спорядження.

https://24tv.ua/litva-nadast-ukrayini-shhe-odin-paket-viyskovoyi-dopomogi_n2176816

     Після закінчення зустрічі у форматі “Рамштайн” у Брюсселі Арвідас Анушаускас написав на своїй сторінці у Twitter:

     – Литва продовжує надавати підтримку Україні. Ми передамо зимовий одяг та спорядження її Збройним Силам, надамо міномети калібру 120 мм на платформі 113, броньовики, тепловізори, безпілотники тощо.

     Також у Міноборони виділять додаткові кошти на матеріально-технічне забезпечення у наступному році.

https://twitter.com/intent/follow?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1580272120306995201%7Ctwgr%5Ef8d43bbd1441a844bdfb317cf864d50936d91bcf%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fmeta.ua%2Fuk%2Fnews%2Fwar-in-ukraine%2F57018-mi-ne-zupinimosya-litva-anonsuvala-nastupnii-paket-viiskovoyi-dopomogi-ukrayini%2F&screen_name=a_anusauskas

                               Канада виділить Україні новий пакет допомоги на 47 млн доларів

     Міністр оборони Канади Аніта Ананд оголосила про надання нового пакету військової допомоги Україні. Вона прокоментувала, що у ньому буде 500 тисяч одиниць зимового військового одягу для ЗСУ тощо.

     Крім цього, до пакета допомоги Україні увійде військове обладнання, зокрема, артилерійські снаряди на 15 млн доларів. Крім того, Канада передасть 2 млн доларів на забезпечення супутникового зв’язку.

Трофеї ЗСУ

      У четвер, 13 жовтня, про захоплення кількох російських трофеїв українськими військовими повідомив у Telegram голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул:

      – Після останніх наступальних дій на Херсонщині – поповнення нашої експозиції підбитої ворожої техніки “Гіацинт-Б”, “Мста-Б” та БМП-2. Таких екземплярів раніше не було. Слава ЗСУ!

https://t.me/vilkul/2068

     Трофейна техніка становить значну частину військового арсеналу українських сил, повідомило Міноборони Великої Британії.

      За словами аналітиків британської розвідки, ймовірно, з початку війни Україна захопила щонайменше 440 російських основних бойових танків і близько 650 інших броньованих машин. Більш ніж половина танкового парку, який зараз є в України, потенційно складається із трофейних машин рф.

      – Те, що окупанти не змогли знищити неушкоджену техніку перед відступом або здачею, свідчить про низький рівень підготовки та бойової дисципліни. Зважаючи на те, що російські війська перебувають під серйозним тиском у кількох секторах та дедалі більше деморалізуються, росія, ймовірно, продовжуватиме втрачати важке озброєння, – прогнозує британська розвідка.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1578262947150938113

     Такі прекрасні новини надихають і є чудовим подарунком для наших незламних Захисників і Захисниць та всього українського народу. Разом з нами – весь цивілізований світ, спільними зусиллями ми впевнено здобуваємо Перемогу!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11