Працівники комбінату отримують знання з надання першої домедичної допомоги

На превеликий жаль, нам випала доля жити у дуже складний час. В умовах військової агресії, яку рф розпочала проти України повномасштабним вторгненням, слід бути готовими до будь-якого розвитку подій. Особливо це стосується звичайних людей, котрі жили у мирі та навіть не думали, що будуть змушені адаптуватися до страшних воєнних реалій. Але, як би там не було, сьогодні кожен повинен знати, що прості правила та речі можуть, без перебільшення, врятувати життя людини. А чітке розуміння алгоритму дій допоможе взяти себе в руки в екстреній ситуації та надати першу домедичну допомогу постраждалому. Саме для того, щоб ознайомити працівників комбінату з цими правилами у підрозділах нашого підприємства організовані лекції на тему «Рани, кровотечі та невідкладна допомога при цих станах». Під час їх проведення слухачі також дізнаються про те, які препарати слід взяти до аптечки у сховище, а також про важливість проведення йодної профілактики у випадку радіаційної аварії. Докладно про це розповіли  медична сестра Олена Селезньова та фельдшер медпункту Автотранспортного цеху Олена Цимарнікова. Кореспонденти «ЗМ» відвідали декілька таких лекцій, тому готові поділитись з Вами новими корисними знаннями.

Якщо людина втратила свідомість

Перш за все, Олена Василівна донесла інформацію про те, як слід себе поводити, коли треба надати першу домедичну допомогу постраждалому, який втратив свідомість.

Спочатку треба закинути голову людини назад, відкрити рот, висунути щелепу вперед та опустити вниз, під голову покласти валик. Це треба зробити для того, щоб людині було легше дихати. При відсутності дихання треба негайно викликати «швидку допомогу». Поки їдуть медики, слід обов’язково провести непрямий масаж серця та зробити штучну вентиляцію легень, – розповіла медикиня.

Як допомогти при отриманні ран

Далі присутні дізнавалися про різновиди ран. Вони бувають: колоті, різані, кульові, мінно-вибухові та інші. Перш за все, перед тим, як надавати допомогу пораненій людині, слід з’ясувати, коли це трапилося, що стало причиною ураження, уточнити розміри рани, інтенсивність кровотечі. Після цього треба розпочати заходи для зупинки кровотечі. Як зазначила Олена Василівна, слід притиснути артерію (при артеріальній кровотечі на допомогу прийде джгут або «закрутка» з будь-якого клаптика чистої тканини, при венозній слід використовувати тугу антисептичну пов’язку). Далі рана знеболюється. Площу навколо неї слід обробити 70% розчином спирту або йодом. А ось якщо рана велика, то на неї необхідно накласти спеціальну шину або дощечку. Це допоможе знерухомити частину тіла, де знаходиться рана. Далі вже треба чекати на кваліфіковану медичну допомогу.

Також працівники отримали інформацію про різновиди кровотеч та дії у разі їх виникнення. Окрім того, фельдшер наочно продемонструвала технологію накладання джгута на пошкоджену кінцівку.

Які медичні препарати Ви повинні мати в аптечці

На завершення Олена Цимарнікова розповіла про те, які медпрепарати повинні бути в аптечці кожного, хто перебуває у сховищі. Ось цей список: бинти, розчин етилового спирту та 3% перекису водню, активоване вугілля, препарати для зниження жару: ібупрофен, парацетамол, ацетилсаліцилова кислота; знеболювальні: пенталгін, ібупрофен, кетарол; протиалергічні: супрастин, ельцет; ліки від діареї: імодіум, лоперамід. Людям зі шлунковою виразкою обов’язково мати препарати від шлункової кровотечі; для попередження інфікування слизових очей – спеціальні краплі. Також слід взяти ліки, які людина приймає на постійній основі, з розрахунку на 1 тиждень. Не стануть зайвими запас захисних масок, термометр, засоби індивідуальної гігієни, а також блокнот з номерами телефонів та прізвищ лікарів.

  • Медпрацівники акцентували на необхідності проведення йодопрофілактики у випадку радіаційної аварії та нагадала адреси пунктів видачі препарату «калій йодид» у нашому місті: Амбулаторія ЗПСМ №1 (с. Рудник); Амбулаторія ЗПСМ №3 (с.Чортомлик); Амбулаторії №4 (будівля поліклініки, вул.Медична); Амбулаторія ЗПСМ №6 (с. Шолохове).

На цьому лекція була завершена. Присутні подякували за таку потрібну інформацію та висловили сподівання, що ці знання нам ніколи не доведеться застосовувати на практиці. Подібні навчання з надання домедичної допомоги будуть триватимуть і надалі в трудових колективах комбінату. Адже зараз вони надзвичайно важливі для кожного, бо вчать правилам порятунку людського життя.

Олекандрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11