Енергоатом розглядає можливість перезапуску окупованої росіянами ЗАЕС вже найближчим часом

Президент Енергоатому Петро Котін дав інтерв’ю «Associated Press», у якому наголосив на тому, що очолювана ним компанія розглядає можливість перезапуску двох реакторів на Запорізькій АЕС протягом наступних кількох днів.
За словами очільника Енергоатому, вже зараз слід подбати про захист систем безпеки ЗАЕС від переохолодження, бо надалі температура повітря буде знижуватися. Якщо цього не зробити, існує ризик пошкодження систем безпеки. Аби уникнути поібного, слід потурбуватися про джерело опалення, котрим якраз і стане працюючий реактор.
Слід нагадати, що ЗАЕС припинила виробляти електроенергію з 11 вересня. Саме тоді останній реактор був переведений у стан холодної зупинки. Це було зроблено для того, щоб мінімізувати ризик небезпечного розплавлення ядерного палива.
–  Але на даний момент у реакторах є ядерні паливні збірки, тому ризик все одно існує. Збій систем охолодження, спричинений низькими температурами, може призвести до ядерної катастрофи так само, як ї навмисне їх пошкодження, – акцентував Петро Котін.

За словами посадовця, наразі відбувається оцінка всіх ризиків. Тут ключову роль відіграє погода. Тобто часу для того, щоб запустити обладнання, не так вже й багато.
Окрім того, атомна станція – єдине джерело тепла у місті-супутнику Енергодарі, який знаходиться під окупацією російських військових протягом останніх 7 місяців.
Не менш вагомою причиною для запуску ЗАЕС стала заява прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, яку він озвучив на засіданні уряду 4 жовтня. Посадовець акцентував на тому, що «без ЗАЕС енергосистема України зимою працюватиме з максимальним навантаженням»
За умови демілітаризації станції Україна матиме більше можливостей для балансування енергосистеми й зможе продовжувати експорт електроенергії до Європи, — додав Денис Шмигаль.
 
Як бачимо, ситуація на найбільшій атомній станції Європи надзвичайно складна. Навіть попри численні офіційні заяви від МАГАТЕ з проханням зупинити ядерний шантаж та залишити територію ЗАЕС, росія не поспішає цього робити. Але не зважаючи це, МАГАТЕ не полишає спроб щодо створення охоронної зони навколо стратегічно важливого об’єкту. Ми ж, спостерігаючи за цим, остаточно впевнилися тільки в одному: сподіватися та молитися маємо на наших ЗСУ. Адже тільки їм під силу вигнати окупантів з рідної землі та принести в Україну довгоочікуваний мир.

 

За матеріалами:
https://biz.liga.net/ua/all/tek/novosti/energoatom-rassmatrivaet-vozmojnost-perezapuska-okkupirovannoy-rossiyanami-zaes
http://uamedia.visti.net/content/energoatom-rozglyadaie-mozhlivist-perezapusku-okupovanoyi-rosiyanami-zaes

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11