Українці отримуватимуть збільшені виплати за прихисток переселенців

Починаючи з жовтня, компенсація за комунальні послуги громадянам, які прихистили в себе внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зросте вдвічі. Нагадаємо, що з 22 березня 2022 року за ініціативи Мінрегіону в Україні діє Урядова соціальна програма «Прихисток». Її мета полягає у наданні компенсації витрат за безоплатне тимчасове розміщення ВПО в приватних житлових приміщеннях, розташованих в більш безпечних районах України.

Уряд, не дивлячись на важкі для всієї країни часи, продовжує підтримувати українців, які безоплатно надали своє житло тим, хто був вимушений покинути рідні домівки через збройну агресію росії. Відтак, у межах соціальної програми «Прихисток» в опалювальний період сума відшкодування становитиме близько 900 грн щомісяця за кожну особу. Уряд уже вніс необхідні зміни до відповідної програми, – підкреслив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Згідно з цим рішенням, з 1 жовтня 2022 року до 31 березня 2023 року компенсація витрат громадянам, які тимчасово прихистили ВПО, буде збільшена до 30 грн на день за кожну особу. Задля забезпечення покриття витрат, спрямованих на компенсацію, Мінрегіоном досягнуто домовленостей з Товариством Червоного Хреста в Україні, Міжнародною Федерацією Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Крім того, проект постанови передбачає можливість для громад передавати відомості про кількість ВПО електронною пошто.

Яким чином можна отримати компенсацію за розміщення переселенців? Перш за все, необхідно повідомити державу про те, що ви прихистили біженців.

Для цього оберіть один із способів:

  • зверніться до органу місцевого самоврядування із заявою та надайте необхідну інформацію;

  • подайте інформацію через сайт «Прихисток»;

  • подайте інформацію через програму «Дія».

Реєстр житлового фонду, доступного для розміщення ВПО, формують органи місцевого самоврядування, але поселення відбувається лише за згодою власників житла.

Які документи необхідні:

  • документ, що засвідчує особу;

  • документ, що підтверджує право власності чи користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника;

  • копії паспорта громадянина України або свідоцтва про народження внутрішньо переміщеної особи та реєстраційних номерів облікових карток платників податків ВПО.

Як бачимо, навіть попри великі труднощі, викликані повномасштабною війною, держава ані на мить не забуває про переселенців, а також підтримує людей, які надали їм прихисток. Дякуємо кожному, хто має велике серце, і хто допоміг біженцям, які втратили все, але, попри це, намагаються жити та будувати своє майбутнє у нашій рідній Україні. Віримо, що разом ми подолаємо всі негаразди і зуміємо здобути таку необхідну всім і кожному Перемогу!

За матеріалами:

https://gazeta.ua/articles/economics/_kompensaciya-za-komunalku-za-prihistok-pereselenciv-otrimuvatimut-udvichi-bilshe/1109351

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3562111-z-1-zovtna-vdvici-pidvisat-viplati-tim-hto-prihistiv-pereselenciv-veresuk.html

https://www.minregion.gov.ua/press/news/uryad-udvichi-zbilshyv-kompensacziyu-vytrat-gromadyanam-yaki-pryhystyly-vnutrishnih-pereselencziv/

https://decentralization.gov.ua/news/15065

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11