Контрнаступ ЗСУ супроводжує “надихаючий успіх”

    Українські військові продовжують впевнено звільняти територію нашої держави від російських загарбників. Операція з деокупації відбувається результативно на всіх стратегічних напрямках. Не маючи змоги стримати потужний контрнаступ української армії військовим шляхом, росія поспіхом влаштувала імітацію псевдореферендумів в захоплених українських регіонах, але й це їй не допомогло уникнути поразки. Найбільшою Перемогою ЗСУ за тиждень стало повернення під контроль міста Лиман Донецької області. Рашисти використовували його як логістичний центр для забезпечення своїх терористичних військ на Сході, тому подібна втрата значно послабила позиції окупантів. А за цією поразкою посипались інші, вже з боку Херсонщини. Плани окупантів ламаються, рішучість ЗСУ міцніє, як і підтримка з боку наших міжнародних партнерів.

                                                                                      Фронтові здобутки

            У своєму зверненні до громадян Президент України Володимир Зеленський сказав наступне:

       — Український рух буде продовжуватись. Український прапор уже в Лимані Донецької області… Там вже немає і сліду від якогось псевдореферендуму. Для України це логічно. А для ворога таких “нестиковочок” буде все більше і більше. Вони там, до речі, уже почали кусати один одного: шукають винних, звинувачують у провалах якихось генералів… Це перший дзвіночок, який варто почути на всіх рівнях російської влади. Поки ви всі не вирішите проблему з тим одним, хто все це розпочав, хто почав цю безглузду для росії війну проти України, вас будуть вибивати по одному, роблячи цапами-відбувайлами, щоб не визнавати, що ця війна є історичною помилкою для росії.

     Глава держави подякував українським військовим за героїзм та хоробрість, з якими вони захищають Україну.

  Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий зазначив, що частину з оточених у районі Лиману окупантів українські військові фізично знищили або взяли в полон, ще частина – змогла вийти з оточення і намагається займати оборону в Кремінній. Водночас, наші військові намагаються їх вражати артилерією, не дають побудувати оборону.

            – Окупаційне керівництво розгублене. Вони не зовсім розуміють, що дає проведений референдум. Вони просто виконали вказівку згори, але бачать, що це не зупиняє Сили оборони, не зупиняє підрозділи ЗСУ, які суттєво просуваються на Херсонському напрямку, – заінтригувала керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк, в ефірі загальнонаціонального марафону.

            Вона зазначила, що Антонівський і Каховський мости перебувають під вогневим контролем ЗСУ, тому всі спроби рашистів відремонтувати їх, аби переправитися з лівого берега на правий, виявилися марними.

     Президент України вже офіційно підтвердив звільнення на Херсонщині двох населених пунктів – Архангельського та Миролюбівки.

            Згодом оперативне командування “Південь” повідомило про ще певні зрушення у боях за Херсонщину, проте не назвало конкретних звільнених населених пунктів.

            Українські експерти, а також російські ватні пабліки припускають, що прорив ЗСУ на Півдні може бути значно більшим, ніж повідомляють офіційні джерела.

            Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму щоденному звіті вказує на те, що Український контрнаступ у Херсонській області прогресує, а російські війська, схоже, намагаються уповільнити його і відступити на більш придатні для оборони позиції.

                                                                            Реакція іноземних партнерів

          Повернення Лиману свідчить про те, що Україна може звільнити від росіян усі окуповані території. Так вважає генсекретар НАТО Єнс Столтенберг.

            – Це демонструє, що українці домагаються прогресу, здатні відтіснити російські війська завдяки мужності, хоробрості, навичкам, але, звісно, і завдяки сучасній зброї, яку надають Сполучені Штати та інші союзники. І ми продовжимо надавати військове обладнання, політичну й економічну підтримку. Це найкращий спосіб допомогти Україні звільнити свої території, – сказав Єнс Столтенберг в інтерв’ю телеканалу NBC.          

 

     “Надихаючий успіх” – так міністр оборони США Лойд Остін назвав визволення Лиману під час прес-конференції у Гонолулу:

     – Безумовно, це значний успіх. Нас дуже надихає те, що ми бачимо зараз. Без цих маршрутів росіянам буде складніше. Перед ними постає своєрідна дилема: як діяти далі. І ми вважаємо, що українці виконали велику роботу, щоб потрапити до Лиману та почати звільняти місто. Для поля бою це означає те, що ЗСУ продовжують прогресувати і створювати проблеми росіянам, які їм доведеться вирішувати. Ми всі дуже натхненні тим, що відбувається, – зазначив глава Пентагону.

   Лойд Остін  підкреслив, що українські сили показали себе “дуже й дуже добре” в Харківській області, а тепер просуваються далі. Він висловив впевненість у тому, що успіхи ЗСУ на Харківщині та Херсонщині означають “зміну динаміки” бойових дій та відкривають можливості для маневрів. Значний прогрес ЗСУ він пояснив навчанням і здобуттям практичного досвіду українських військових, а також ефективним використанням зброї, наданої США та іншими союзниками.

            Особливо глава Пентагону відзначив продуктивність застосування ЗСУ ракетних систем HIMARS, за допомогою яких вдалося вразити значний потенціал росіян. Він запевнив, що США “ і надалі надаватиме допомогу українцям у сфері безпеки стільки, скільки буде потрібно”.

https://edition.cnn.com/2022/10/02/politics/lloyd-austin-ukraine-china-taiwan-cnntv/index.html

https://www.bbc.com/ukrainian/news-63110501

 

            Наші незламні Захисники продовжують дивувати весь світ своїми блискавичними успіхами. Завдяки мужнім, вмотивованим, професійним українським воїнам жодного окупанта не залишиться на нашій рідній землі. Віримо в Перемогу України!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11