«Бункерний дід» знову погрожує використати ядерну зброю. Що про це думають Володимир Зеленський та інші світові лідери?

21-го вересня президент рф володимир путін у своєму зверненні почав погрожувати застосуванням ядерної зброї проти України. За його словами, країни Заходу влаштували «ядерний шантаж» щодо росії. І саме для того, щоб наче захиститися, він не виключає варіанту ядерного удару.
 
Президент України Володимир Зеленський вважає, що росія може вдатися до ядерного зброї. Адже насправді ніхто не знає, що на думці у путіна, тому подібні заяви не мають залишатися без уваги:
– Давайте подивимося, що таке сучасне застосування ядерної зброї або ядерний шантаж? 3 березня російські загарбники обстріляли Енергодар, де розташована найбільша у Європі Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС), також вони змогли зайти в місто. Окупанти обстрілювали станцію, і через потрапляння у перший енергоблок спалахнула пожежа. Українські рятувальники приборкали вогонь. Після цього ЗАЕС опинилася під контролем ворога. Із серпня рашисти регулярно обстрілюють ЗАЕС та Енергодар, через що були моменти, коли станція повністю від’єднувалась від енергомережі, що можна розцінити як реальну загрозу ядерній безпеці України, Європи та всього світу.

Зараз, не дивлячись на присутність представників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на станції, росіяни продовжують свої провокації. Так, вночі 21 вересня вони пошкодили обладнання зв’язку одного з енергоблоків. Внаслідок атаки відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку. Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива. І знову світ був на крок від ядерної катастрофи…

Не забуваємо й про те, що терористи намагалися влучити в ще один об’єкт української атомної енергетики – Південноукраїнську АЕС. Ракета впала всього у 270 метрах від енергоблоку. Вибуховою хвилею вибиті шибки та двері на станції.
Як бачимо, божевільний диктатор хоче налякати весь світ. І це все реально перші кроки його ядерного шантажу. Мені не здається, що він блефує у заявах використати ядерну зброю. Але разом з тим я маю сподівання, що світ не дозволить привести її в дію. Ми всі разом маємо і далі стримувати цю загрозу та чинити їй максимальний тиск.
Тож, український лідер вважає, що потрібно реагувати на заяви очільника кремля. Тому що, наприклад, путін може заявити, що хоче забрати частину Польщі, інакше росія використає ядерну зброю. А на такі компроміси ніхто не може піти.

Ядерною зброєю рф вже «брязкала»
Слід нагадати, що росія вже не вперше погрожує використати ядерну зброю. Так, заступник голови радбезу рф дмитро медведєв розійшовся не на жарт із заявами після того, як США схвалили пакет допомоги Україні на 40 млрд доларів. Тоді він заявив про ядерну зброю.
Розізлився політик й щодо НАТО. Він заявив, що у світі пропагують те, що росія готова нанести ядерний удар. Втім, політик й сам відверто погрожує ядерною зброєю. медведєв написав про те, що «Накачування країнами НАТО України зброєю, підготовка її військ з використанням західної техніки, відправка найманців та проведення навчань країн Альянсу біля наших кордонів підвищують ймовірність прямого й відкритого конфлікту НАТО з росією замість «війни за домовленістю».
Зокрема, недополітик додав, що такий конфлікт завжди має ризик переходу в повноцінну ядерну війну, який стане «катастрофічним для всіх сценарієм».

Хто ще відповів на погрози путіна
17-го вересня Президент США Джо Байден попередив володимира путіна про серйозні наслідки у разі того, якщо він вирішить застосувати ядерну чи хімічну зброю у війні проти України.
– Наслідки будуть. рф стане більшим вигнанцем у світі, ніж будь-коли була. І залежно від масштабів того, що вони роблять, ми визначимо, якою буде відповідь, – наголосив очільник Білого дому.
А вже 22 вересня у The Washington Post повідомили: «між адміністрацією президента США Джо Байдена і владою росії відбувається листування, в якому російську сторону попередили про наслідки в разі застосування ядерної зброї у війні проти України». Цю інформацію підтвердив пізніше радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

Також раніше президент Франції Еммануель Макрон вкотре телефонував путіну і вимагав вивести війська із Запорізької АЕС та припинити війну.

Якщо ж путін зважиться на ядерний удар? Думки американських фахівців
Офіційні особи та аналітики вважають, якщо путін вдасться до застосування ядерної зброї, то це скоріш за все буде цілеспрямований пристрій, призначений для використання на полі бою задля того, щоб стримати Захід від підтримки України.
Насправді логістика розгортання ядерної зброї є вкрай складною, потребує багато часу і може бути легко виявлена супутниками західної розвідки. Це означає, що путін може посилити ядерну загрозу, зробивши кілька кроків, перш ніж перейти до її фактичного застосування. Це також дозволить Заходу скоригувати свою готовність.
–російська ядерна зброя розміщена в захищених сховищах по всій країні. Процес переходу до бойової готовності, стикування боєголовок із платформами доставки, матиме багато етапів, які побачить американська розвідка. І це можливість для Вашингтона пояснити кремлю, наскільки поганою є така ідея. – зазначає доцент Сенфордської школи державної політики Університету Дьюка Саймон Майлз.
путін, швидше за все, погрожує застосувати ядерну зброю для того, аби отримати поступки, ніж насправді застосує її, – впевнений керівник програми ядерної політики Фонду Карнегі Джеймс Актон.
Цікаво й те, що на початку літа депутат Європарламенту Радослав Сікорський заявив, що Захід має право повернути Україні ядерну зброю, яку вона віддала в рамках Будапештського меморандуму. Як зазначив Сікорський, у 1994 році за Будапештським меморандумом Україна віддала свій ядерний потенціал та стала незалежною у кордонах, які збереглися з часів СРСР. росія наразі порушила цей меморандум, тож Захід має право надати Україні ядерну зброю.

Сподіваємося, що Європа та світ все ж зможуть протистояти вселенському злу, яке, на фоні невдач своєї недоармії, влаштовує терор мирного населення, сіє паніку, страх та всіляко намагається підірвати довіру українців до нашої влади. Ми однозначно все це переживемо, здобудемо Перемогу та житимемо у мирній процвітаючій державі. А поки треба триматися, незважаючи ні на що! Адже тільки разом – ми сильна, незламна нація!
 
За матеріалами:
https://www.slovoidilo.ua/2022/09/25/novyna/svit/zaxidni-soyuznyky-ukrayiny-posylyuyut-yaderne-strymuvannya-pislya-pohroz-putina-ft
https://gordonua.com/ukr/news/war/zelenskij-pro-jaderni-zagrozi-putina-blef-mozhe-stati-realnistju-1627940.html
https://novyny.live/politics/zelenskii-otreagiroval-na-iadernyi-shantazh-putina-55998.html
https://novyny.live/abroad/baiden-predupredil-putina-o-posledstviiakh-v-sluchae-primeneniia-iadernogo-oruzhiia-55440.html

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11