“Азовці” повернулися з російського полону

     Україна повернула з російського полону 215 Захисників, серед яких 124 офіцери. Зокрема, звільнено 108 бійців полку “Азов” та інших військових й оперативних формувань. Всі звільнені, окрім п’ятьох командирів “Азова”, вже на території України. Згідно з домовленостями, досягнутими раніше з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, пʼятеро Героїв прибули до Туреччини, де перебувають під його особистими гарантіями захисту. Крім того, на прохання міжнародних партнерів, Україна домоглася звільнення десяти іноземців, громадян п’яти держав-партнерів, котрі стали на захист нашої країни. Визволених захисників-іноземців 21 вересня доправили до Саудівської Аравії. Серед звільнених – легендарні Захисники Маріуполя та “Азовсталі”, обличчя яких облетіло весь світ.

     Володимир Зеленський зазначив, що цю операцію зі звільнення готували довго й старанно. Він висловив подяку президенту Туреччини, а також усім, хто займався цим питанням з української сторони:

      – Дякую Вам, хлопці. Я вважаю, що це справді велика Перемога для нашої держави, для всього нашого суспільства. А головне – для родин наших захисників, які зможуть побачити своїх близьких у безпеці.

      Глава держави зауважив, що, згідно з наявною в нього інформацією, багато полонених були приречені на смертну кару, тож звільнення врятувало їм життя.

     За словами керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, 200 українських військових обміняли на зрадника нашої країни, колишнього депутата від ОПЗЖ та кума путіна віктора медведчука. А за 5 командирів, що захищали Маріуполь, росії віддали 55 полонених окупантів.

      – Це найпотужніший результат у питанні звільнення полонених за весь час повномасштабного вторгнення, – констатував Андрій Єрмак під час прямої відеотрансляції зі звільненими Захисниками. – Щиро вітаю наших Героїв з поверненням додому. Ми надамо їм усю необхідну допомогу – медичну, соціальну та будь-яку іншу. Працюємо далі над звільненням усіх наших громадян, яких окупанти утримують у полоні.

     Наразі у Туреччині перебувають: Герой України, командир полку “Азов” Денис Прокопенко (“Редіс”), Сергій Волинський (“Волина”), заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар, Олег Хоменко та нацгвардієць Денис Шлега.

     Глава держави зазначив, що нині в Туреччині звільнені захисники “Азовсталі” – під гарантією безпеки, а наступний крок – це їхнє повернення на Батьківщину.

     – Вітаю Вас, наших хлопців, наших Героїв, із поверненням. Радий бачити кожного після того, як ми були тільки на телефонному зв’язку. Надзвичайно пишаємося тим, що Ви зробили для нашої держави. Пишаємося кожним із Вас, – сказав Володимир Зеленський під час відеовключення з нашими Героями.

     Додому повернулися такі всім відомі Герої України: Євгеній Бова та Лев Пашко, фотограф з “Азовсталі” Дмитро Козацький – (знаменитий “Орест”), Микола Кущ, Костянтин Нікітенко, Катерина Поліщук (“Пташка”), Валентина Зубко, Зоряна Репецька, та багато інших “сталевих лицарів”, подвиг яких увійшов в історію сучасної Української визвольної боротьби.

      Також звільнені хоробрі Захисниці – Мар’яна Мамонова, Яна Шумовецька та Анастасія Черненька, які потрапили в полон, перебуваючи при надії. Безмежно пишаємося цими неймовірними дівчатами!

     Зустрічали 200 звільнених українців тимчасовий виконувач обов’язків голови СБУ Василь Малюк, заступник начальника Головного управління розвідки Дмитро Усов та уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

      – Безпосередньо ми сьогодні обміняли 200 громадян України на медведчука. Хочу зазначити, що медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, – заявив Василь Малюк.

     Він зазначив, що під час роботи над справами віктора медведчука було знешкоджено низку агентурних мереж, затримано державних зрадників та здобуто велику кількість інформації, яка вже використовується Україною у контррозвідувальних заходах.

      Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов запевнив, що робота зі звільнення всіх українських полонених триває.

     Володимир Зеленський звернувся до українського народу після завершення процедури обміну:

      – Ми памʼятаємо про всіх наших людей і намагаємось врятувати кожного українця. У цьому – сенс України, наша сутність, цим ми відрізняємось від ворога. Ми цінуємо кожне життя! Й обовʼязково зробимо все, щоб врятувати всіх, хто перебуває в російському полоні.

https://www.president.gov.ua/news/ukrayina-povernula-z-rosijskogo-polonu-215-lyudej-zokrema-j-77909

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/

      Не стримуємо сліз радості та вдячності! Слава Героїчним Захисникам України! Кожне життя наших громадян безцінне – така позиція міцної української спільноти – народу і влади, яка чесно заслужила нашу довіру. Заради життя держави та вільного майбутнього України боротьба триває. Сила та мужність “Азовців” – це символ незламності і Перемоги, яка обовʼязково буде за Україною! Тепер ми не маємо в цьому жодних сумнівів.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11