Вони героїчно протистоять стихіям і військовим діям, рятуючи людські життя

     На варті спокою та безпеки, завжди готові прийти на допомогу за викликом, не вагаючись, зайти у палаючий будинок, пірнути в крижану воду, зануритись під завали, піднятись на висоту, яка сягає десятків метрів, зупинити буд-яку стихію. Для них головне – вчасно прибути на допомогу і врятувати людське життя, не дивлячись ні на що. Відповідальність, дисципліна, ризик та самопожертва – ось принципи, за якими працюють Герої-рятувальники 44-ї державної пожежно-рятувальної частини 7-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області. Під їх надійним крилом – безпекова ситуація Покровської територіальної громади. Напередодні професійного свята «ЗМ» завітала до місцевого підрозділу ДСНС, аби дізнатись про військові будні рятувальників. Заглянувши за лаштунки життя служби оперативного реагування, ми побачили дуже багато цікавого. І вже готові поділитись цим з Вами.

Гідно служать і почесно вшановують

Ми прийшли до рятувальників близько 8-ї години ранку, тому потрапили як раз на зміну караулу. З початком війни вона обов’язково супроводжується двома священними ритуалами: вшануванням хвилиною мовчання пам’яті Захисників країни, котрі полягли на полі бою від куль російських окупантів, та виконанням Гімну України. Так працівники ДСНС підтверджують відданість своїй державі і посадову відповідальність перед її народом.

     На такому ранковому ритуалі присутній весь особовий склад караулу, яким керує досвідчений підполковник служби цивільного захисту (ЦЗ) 42-річний Віталій Дощенко. Він уже 6 років очолює пожежно-рятувальний підрозділ, а віддано служить в його лавах з 2003-го. Говорить, що найважливіше в професії рятувальника – своєчасно реагувати на виклики і надавати допомогу людям, на яку вони дуже розраховують. Цим і займаються надзвичайники під час цілодобового чергування. З введенням в дію воєнного стану працюють у посиленому режимі. Це й зрозуміло, адже саме Герої-рятувальники першими прибувають на місця надзвичайних подій, які у складний військовий час, на жаль, стали буденністю. За словами Віталія Володимировича, особливо почастішало випадків, пов’язаних із розбиранням завалів та порятунком людей після ворожих обстрілів. Залучаються фахівці пожежно-рятувальної частини і до ідентифікації вибухонебезпечних предметів сучасного зразку.

     – З початком масованих обстрілів Нікопольського району наші рятувальники вже неодноразово брали участь у ліквідації їх наслідків, у тому числі в  місті Нікополь. З цією ж місією відряджались в інші регіони України, для допомоги колегам. Також із залученням наших фахівців проводиться ідентифікація і знищення небезпечних залишків ракет і їх уламків, здійснюється ліквідація пожеж після їх падіння на території нашої громади. Хочу зауважити, що для реагування на зазначені ситуації особовий склад додатково забезпечений  бронежилетами та спеціальними захисними касками. Тому після 24 лютого спектр наших обов’язків значно розширився, відповідно збільшилась і кількість викликів, – розповідає керівник пожежно-рятувального підрозділу.

                                                            Роботи побільшало, але вони готові до будь-яких викликів

      З початку року черговий караул пожежно-рятувального підрозділу Покрова виїздив за викликом 170 разів. У 67 випадках доводилось приборкувати полум’я, у всіх інших – виконувати розбирання конструкцій зруйнованих будівель, рятувати людей з-під завалів,  допомагати відчиняти двері, діставати тварин з важкодоступних місць тощо. Завдяки оперативним і професійним діям особового складу 44-ї частини врятовано 29 людей, серед яких двоє дітей. На жаль, 4-х покровчан спасти не вдалося. Вони загинули внаслідок власної необережності під час поводження з вогнем. Найчастіше – це паління у нетверезому стані. Тому рятувальники закликають жителів бути вкрай обережними з пожежонебезпечними предметами, особливо зараз – у військовий період. Напередодні опалювального сезону фахівці ДСНС рекомендують перевірити справність всіх електро-, газових та пічних приладів, щоб убезпечити себе під час користування ними.

                                                                   З умовним викидом радіації впорались

 Днями особовий склад рятувальної служби міста випробовував свої вміння та практичні дії під час ще однієї нетипової для повсякденної роботи ситуації. Всі ми знаємо, що на цьому тижні у Покрові проходили тренування, пов’язані з умовною аварією на Запорізькій атомній електростанції з радіаційним викидом назовні. Одну з головних ролей під час навчань виконували саме надзвичайники.

  • У першу чергу на нас покладені завдання щодо участі в оповіщенні населення, оперативному розгортанні пунктів спеціальної обробки техніки і санітарної обробки людей. Для цього використовуються спеціальні миючі речовини, запас яких у нас є в достатній кількості. Також пожежно-рятувальний підрозділ забезпечений необхідними спецзасобами й одягом для хімічного захисту. Під час тренувань ми продемонстрували, що готові до подібних викликів. Але сподіваємось, що ці навички не доведеться використовувати у реальному житті, – коментує Віталій Дощенко.

                                                                                Команда профі завжди напоготові

      У такій доволі «гарячій» атмосфері щоденно доводиться працювати нашим рятувальникам. Цілодобово на чергування в оперативному розрахунку заступають до 8 осіб особового складу, у їх підпорядкуванні – пожежно-рятувальний автомобіль нового зразка. Він оснащений всіма необхідними засобами для ліквідації будь-якої надзвичайної ситуації і вміщує 4 куби води на випадок гасіння полум’я. Та важливо бути не тільки озброєним, але й оперативним, бо, як правило, виклик не пробачає зволікань. Часто на кону – людське життя. Наші ж мужні Герої-рятувальники не дають приводів нарікати на швидкість – техніка й особовий склад вирушають з підрозділу на допомогу вже за 1-1,5 хвилини після виклику.

      Загалом чисельність 44-ї державної пожежно-рятувальної частини налічує 33 особи, серед них 4-ри представниці прекрасної статі. Всі жінки працюють диспетчерами, від яких залежить правильна послідовність дій під час виклику та напрямок руху оперативної команди.

                                                                                Заслужені всі, але є особливі…

      Віталій Володимирович говорить, що керує колективом справжніх професіоналів своєї справи. Кожному з колег дякує за сумлінне виконання всіх поставлених завдань та обов’язків. Але є серед рятувальників ті, які цьогоріч заслужено відзначені особливими нагородами.

     Найвищою відзнакою ДСНС, нагрудним знаком «Знак Пошани», за  мужність, героїзм, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час виконання завдань за призначенням в умовах воєнного стану, нагороджено начальника караулу 44 ДПРЧ 7 ДПРЗ, капітана служби ЦЗ Віктора Майгура.  Його колега з такою ж посадою і званням Микола Нечипоренко отримав нагрудний знак  “За відвагу в надзвичайних ситуаціях”. Подібну нагороду відтепер гордо носить і пожежний-рятувальник, молодший сержант служби ЦЗ Владислав Клоков.

     Подяки, за сумлінне виконання посадових обов’язків, мужність і героїзм, самовідданість, високий професіоналізм, проявлені під час проведення аварійно-рятувальних, пошукових та відновлювальних робіт, рятування життя людей, гасіння пожеж, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, спричинених бойовими діями та з нагоди Дня рятівника, були вручені сержантам служби ЦЗ – Євгену Мельнику, Руслану Єгорову і В’ячеславу Осьмусі.

     Вітаємо всіх нагороджених. Упевнені, що ці відзнаки знайшли своїх Героїв, котрі ніколи не зупиняться перед труднощами, стихіями чи іншими небезпеками. Адже їх девіз – «Запобігти. Врятувати. Допомогти.» і ні кроку назад.

     Знайомство з командою справжніх професіоналів пожежно-рятувальної справи для нас стало великою честю. Дякуємо Вам, безстрашні лицарі, за те, що рятуєте людські життя, не жалкуючи власного. З професійним святом Вас! Нехай з цієї дати розпочнеться відлік несення Вашої варти у звичному режимі, під мирним небом Незалежної України, після нашої Перемоги!

      P.S: І це ще не все. Історії кращих рятувальників читайте на наших офіційних джерелах вже наступного тижня.

     Дякуємо працівникам ДСНС за надані фото з оперативних виїздів.

                                                                                                                                                                                   Наталія ЧЕПЕЦЬ

 

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11