Алгоритм дій на випадок радіаційної аварії

     Майже 7 місяців український народ героїчно протистоїть повномасштабній агресії росії. Загарбники застосовують підлі методи ведення війни. Важко назвати, яких тільки військових злочинів не вчиняли рашисти. Одним із таких є ядерний шантаж та небезпечні провокації на окупованій Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі, яку росія досі використовує як військову базу для обстрілу українських міст. На її території розміщує військову техніку та боєприпаси. На тлі ядерної загрози, що у звʼязку з цим зберігається над Україною, маємо подбати про власну безпеку на випадок потенційної аварії на ЗАЕС.

            Поспішаємо повідомити, що наразі приводів для хвилювання немає, рівень радіації в нашому місті та регіоні в межах норми. Просто прийміть до відома наступну інформацію про алгоритм дій, якого треба дотримуватись на випадок радіаційного витоку.

                                                             Сигнали оповіщення про надзвичайну ситуацію

             Якщо Ви чуєте переривисті гудки сигнальних засобів – спеціалізованого транспорту Державної служби з надзвичайних ситуацій або нацполіції із застосуванням гучномовців та звуки сирен — вони означають сигнал цивільного захисту “УВАГА ВСІМ!”.

            Сповіщення про виникнення надзвичайної ситуації (НС) та передача сигналу «РАДІАЦІЙНА НЕБЕЗПЕКА» прийде в застосунку «ТРИВОГА» на телефоні. 

            Терміново ввімкніть радіоприймач або канали на телебаченні та прослухайте повідомлення місцевих органів влади.

            Також, у разі виникнення НС інформацію про подію та заходи, які потрібно виконати, буде доведено на таких офіційних інтернет-ресурсах:

  • офіційному сайті Покровської міської ради,
  • в месенджері Viber “Сирена міста Покров”,
  • на сторінках соціальних мереж.

                                                                               Дії в перші години аварії

             У разі наявної інформації про небезпеку радіоактивного забруднення, слід:

  1. Негайно одягнути на себе та дітей респіратори, протипилову тканинну маску або ватно-марлеву пов’язку та пройти до укриття, якщо воно знаходиться в безпосередній близькості. Якщо захисна споруда розташована надто далеко та відсутні засоби захисту органів дихання, необхідно залишатись вдома.
  2. Закрити вікна, двері, зашторити їх щільною тканиною або ковдрою. Закрити вентиляційні канали, віддушини, заклеїти щілини у віконних рамах.
  3. Упакуйте продукти харчування у герметичні пакети та приберіть до холодильника.
  4. Створіть запас води, посуд закрийте кришками чи пробками.
  5. Приготуйте найпростіші засоби спеціальної обробки – мило, мильний розчин.
  6. Підготуйтеся до можливої евакуації.
  7. Проінформуйте сусідів. Уникайте паніки.
  8. Тримайте постійно ввімкненими засоби передачі інформації, чекайте подальших повідомлень.

                                                                                   Йодна профілактика

              При загрозі радіаційного забруднення за сигналом місцевих органів влади людям, які молодші 40 років, негайно треба прийняти пігулку калію йодиду в наступному дозуванні:

  • немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні – 16 мг,
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

            Увага! Самостійно, без причин, загальної команди від служб реагування чи для профілактики, йодовмісні препарати вживати категорично заборонено!

                                                                             Безпека харчування          

             Готувати та приймати їжу потрібно в закритих приміщеннях. Вживайте лише ті продукти харчування, які зберігалися в холодильниках, закритих ящиках, скринях, в підвалах, погребах або були куплені в торгових мережах.

            Продукцію з індивідуальних господарств, особливо молоко, зелень та фрукти краще не споживати.

            Воду використовуйте лише з перевірених джерел.

            Перед прийомом їжі приготуйте 0,5% розчин питної соди для полоскання ротової та носової порожнини.

                                                                 Правила безпеки та особистої гігієни

            Виходити на вулицю можна лише на період, встановлений режимом радіаційного захисту і тільки у разі невідкладної потреби. При цьому треба вдягати засіб індивідуального захисту органів дихання, головний убір, плащ, чоботи, рукавички.  Запобігайте потраплянню опадів на тіло й одяг.

            Дітей на вулицю виводити не можна.

            Після повернення додому помийте або обітріть мокрою ганчіркою взуття, витрусіть та почистіть вологою щіткою верхній одяг, а при можливості залиште поза приміщенням.

            Обличчя, руки, шию ретельно обмийте, прополощіть ротову та носову порожнину 0,5% розчином питної соди.

            В усіх приміщеннях, де перебувають люди, щодня проводьте вологе прибирання із застосуванням миючих засобів.

                                                                           Готуємось до евакуації заздалегідь

             Враховуючи оперативну обстановку, яка склалася на території області, максимально сплануйте виїзд до безпечної зони (понад 50 кілометрів від ЗАЕС) особистим транспортом, разом з родичами, сусідами, друзями, знайомими.

            Тримайте автотранспорт у справному стані, з повним баком пального.

            Якщо Ви будете евакуюватись за підтримки місцевої влади, то завчасно у виконкомі уточніть адресу збірного пункту та яким видом транспорту або пішим порядком Ви вирушаєте до нього. Також там Ви можете отримати додаткову консультацію.

            Вміст тривожної валізи:

  • документи (паспорт, військовий квиток, документи про освіту, свідоцтво про шлюб і народження дітей, трудова книжка, пенсійне посвідчення, медична картка);
  • гроші, кредитні картки;
  • дублікати ключів від будинку, авто;
  • речі, в які перевдягнетесь в “чистій зоні” – герметично упакований комплект нижньої білизни (2 пари), шкарпетки бавовняні (2 пари) і вовняні, запасні штани, сорочка або кофта, плащ-дощовик, шапка, рукавички, шарф, зручне, надійне взуття;
  • аптечка першої допомоги, зібрана згідно з Вашими потребами;
  • запас їжі на кілька днів – продукти харчування, що можна їсти без попередньої обробки, не займає багато місця і довго зберігається. Їжу загорніть у декілька шарів паперу, упакуйте в герметичні пакети, складіть у банки чи каструлі;
  • запас питної води на 1-2 дні;
  • посуд (казанок, фляга, ложка, кружка металева 0,5 л., розкладний стаканчик);
  • сірники, запальничка;
  • ліхтарик (краще кілька) і запасні батарейки до нього;
  • засоби гігієни (зубна щітка і зубна паста, мило, рушник, туалетний папір, кілька упаковок одноразових сухих серветок, вологі серветки), засоби інтимної гігієни. Можна взяти бритву і манікюрний набір;

            Цей список не є вичерпним. Ви можете його доповнити іншими речами, але маєте пам’ятати, що загальна вага особистих речей на кожного члена сім’ї не повинна перевищувати 50 кг.

           На валізу прикріпіть бирку з прізвищем, іменем, адресою проживання. На бирці дитячих речей, крім того, вкажіть рік народження дитини.

            Дітям дошкільного віку вкладіть в кишеню записку із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові, домашньої адреси, а також контактні дані батьків.

 

                                                                    Алгоритм дій під час евакуації

             Отримавши повідомлення про початок евакуації, не панікуйте.

            Вимкніть джерела водо-, електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубах.

            Повідомте сусідів та близьких про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, особам з інвалідністю, людям похилого віку.

            Візьміть екстрену валізу та вирушайте власним автотранспортом за спланованим маршрутом в безпечну зону, а у разі неможливості це зробити – вирушайте до збірного пункту евакуації.

            Якщо не можете самостійно вийти з приміщення, Вам необхідно вивісити за вікном або прив’язати до ручки вхідних дверей біле полотно так, щоб було видно з вулиці, та повідомити органи місцевого самоврядування, підрозділи ДСНС, Національної поліції. Вам на допомогу будуть направлені працівники соціальних служб.

            Після прибуття до збірного пункту евакуації Ви маєте пройти дозиметричний контроль та санітарну обробку у разі необхідності.  Тільки після цього Вас буде переміщено до безпечної зони.

            Памʼятайте! Дисципліна та організованість, суворе виконання вказівок органів місцевого самоврядування та відповідних служб реагування забезпечить збереження Вашого здоров’я і життя.

     Підготувавшись до найгіршого сценарію розвитку подій під час війни, відчуватимемо впевненість у тому, що зможемо убезпечити себе та своїх рідних від будь-яких наслідків терору з боку росії. Віримо, що всі умовні загрози минуть якнайшвидше. Хоробрі Захисники і Захисниці України роблять для цього все можливе. Наше ж завдання – допомагати їм у цьому, впевнено тримаючи власний фронт.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11