Заяви союзників на “Рамштайн-5” та неоголошений візит Ентоні Блінкена. Які сюрпризи від партнерів чекати Україні?

     На американській авіабазі «Рамштайн» в Німеччині відбулась п’ята зустріч Контактної групи з оборони України. Представники понад 50 країн обговорювали військову допомогу для нашої держави.

      Чергову зустріч країн-союзниць відкрив міністр оборони США Ллойд Остін. У своїй промові він підсумовував все, чим міжнародна спільнота допомагає Україні та неодноразово наголосив:

      – Міжнародні партнери говорять про довготривалу та постійну підтримку: “Ми працюватимемо разом, щоб покращити нашу оборонну промисловість та задовольняти вимоги України протягом тривалого часу”.

      Про значущість американської підтримки для України можна судити з того, що нам передали надточні снаряди Excalibur з GPS-наведенням, які б’ють більш ніж на 40 км. Вони заряджаються в 155-мм гаубиці, а точність дозволяє ліквідувати ціль з одного пострілу.

     Після закінчення зустрічі на брифінг разом з очільником Пентагону вийшов глава Об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі.

      Ллойд Остін лаконічно описав стратегію дій союзників:

      – Ми концентруємося на тому, щоб бути успішними в цій боротьбі. Хочемо бути на один-два кроки попереду.

      Своєю чергою Марк Міллі відзначив ефективність, з якою ЗСУ застосовують західне озброєння. За його словами, “реальні досягнення видно неозброєним оком”:

      – Українці вразили понад 400 цілей з HIMARS. Це створило напругу в каналах постачання російських військових, знизило їх бойову здатність. Були ліквідовані російські командні центри. У росіян складнощі з тим, щоб замінити втрачене в бою.

      Контрнаступ української армії він назвав “цілеспрямованою наступальною операцією”, яка полягає у виявленні слабких місць противника і нанесенні неочікуваних потужних ударів.

     Ллойд Остін підтвердив раніше оголошений пакет озброєнь від США вартістю $675 мільйонів та більш детально назвав його позиції:

     Отже, найближчим часом США нададуть Україні:

    • боєприпаси для HIMARS,
    • чотири 105-мм гаубиці,
    • 36 000 снарядів для 105-мм артилерії,
    • високошвидкісні протирадарні ракети (HARM),
    • 100 бронеавтомобілів Humvee,
    • 1,5 млн патронів до стрілецької зброї,
    • понад 5 000 протитанкових систем,
    • 1 000 снарядів для систем дистанційного мінування RAAM,
    • додаткові гранатомети та стрілецьку зброю,
    • 50 бойових машин піхоти,
    • прилади нічного бачення та інше польове обладнання.

     Військову допомогу оголосили й інші країни-партнери.

      Норвегія анонсувала передачу нам 160 протитанкових ракет Hellfire, пускових установок і блоків наведення для них. Крім того, будуть поставлені прилади нічного бачення.

       AGM-114 Hellfire (“пекельний вогонь”) – це керовані ракети класу “повітря-земля”, що запускаються без прямого візуального контакту з ціллю. Наводка здійснюється лазером та іншими системами. Застосовується проти об’єктів з панцирним захистом – вертольотів, літаків, безпілотників і бронемашин.

     – Це зброя, яку просила Україна, і вона стане в пригоді в боротьбі з російськими військами. Ракета проста в експлуатації, її можна використовувати як по наземних, так і по морських цілях, – заявив на зустрічі норвезький міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

      Великобританія заявила про передачу понад 120 машин для перевезення спецтехніки. Дані платформи допоможуть швидше перекидати військову техніку, в тому числі раніше передані ракетні системи залпового вогню.

      — Ми хочемо ясно сказати, що не зупинимося, наша рішучість не ослабне, ми продовжимо допомагати Україні, скільки б часу це не триватиме, – сказав британський міністр оборони Бен Воллес.

     Міністр оборони України Олексій Резніков провів двосторонні зустрічі з союзниками. Зокрема, з Беном Воллесом, Ллойдом Остіном, Марком Міллі та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. І ось що він повідомив:

     – НАТО планує організувати навчання на основі стандартів NSPA для українського Агентства з оборонних закупівель.

      Інші ж союзники публічно не оголошували про свої військові поставки, але всі з них роблять кроки в бік підтримки України.

     Нове засідання “Рамштайн” буде готуватися в тісній координації з НАТО і пройде в найближчі тижні.

     Крім цього, з неоголошеним візитом Україну відвідав державний секретар США Ентоні Блінкен. Його приїзд був пов’язаний з виділенням 2,6 млрд доларів допомоги у сфері безпеки. Ці кошти США нададуть Україні та ще 18 європейським державам, яким потенційно найбільше загрожує можлива російська агресія.

      У Києві держсекретар США відвідав дитячу лікарню Охматдит, де проходять лікування українські діти, зокрема, постраждалі внаслідок російської агресії.

https://www.rbc.ua/ukr/news/pyatyy-ramshtayn-itogi-vstrechi-zayavleniya-1662657932.html

https://twitter.com/SecBlinken/status/1567897353323008004?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1567897353323008004%7Ctwgr%5Ed026ec5b1f553ae906a14eb2a0b77fd22cad57e5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnv.ua%2Fukr%2Fworld%2Fcountries%2Fentoni-blinken-u-kiyevi-z-neogoloshenim-vizitom-onlayn-novini-ukrajini-50268647.html

     Ось такі приємні новини маємо за підсумками “Рамштайн-5”. Дякуємо світовим лідерам за допомогу українським Захисникам. Свідченням її ефективності є блискучі успіхи ЗСУ на полі бою. Тепер російським окупантам стало непереливки на захоплених територіях, над якими поступово здіймається жовто-блакитний прапор Перемоги!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11