Про висновки МАГАТЕ стосовно ситуації на ЗАЕС: покарати не можна помилувати(розділові знаки кожен ставить на свій розсуд)

У вівторок, 6 вересня, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) оприлюднило звіт за результатами роботи місії на Запорізькій АЕС в Енергодарі. Він складається з декількох рекомендацій. Розглянемо їх більш докладно і розберемося в тому, як на такі висновки відреагував глава нашої держави та інші посадовці, оглянемо й міжнародну позицію з цього глобально важливого питання.

 

Рекомендація №1: негайно припинити обстріл території ЗАЕС, щоб уникнути подальшого пошкодження станції, та для безпеки персоналу.
Рекомендація № 2: прибрати всі російські транспортні засоби із зони ЗАЕС, оскільки це може перешкодити роботі систем та обладнання.
Рекомендація № 3: відновити належне робоче середовище для персоналу, який наразі перебуває у постійному стресі та працює з ризиками травм.
Рекомендація № 4: відновити зовнішню резервну лінію електропостачання.
Рекомендація № 5: забезпечити ефективні ланцюжки поставок для постійної ядерної безпеки, включаючи безпечні транспортні коридори.
Рекомендація № 6: відпрацювати функції аварійного реагування та навчання.
Рекомендація № 7: забезпечити постійний зв’язок для безпечної експлуатації об’єкта.
Також у МАГАТЕ наголосили, що ситуація в Україні безпрецедентна. Це перший випадок воєнного конфлікту на ядерних об’єктах. Аварія може мати серйозні наслідки як в Україні, так і за її межами.
Міжнародне агентство з атомної енергії готове терміново розпочати консультації щодо встановлення на окупованій військами рф Запорізькій атомній електростанції зони ядерної безпеки та захисту.
– Ситуація на ЗАЕС потребує термінових заходів для запобігання ядерній аварії, яка може статися внаслідок пошкоджень від військових дій. Цього можна уникнути терміновим встановленням зони ядерної безпеки та захисту. МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового встановлення такого рівня ядерної безпеки, – йдеться у звіті.
Окрім того, агентство зазначає, що такі дії необхідні в очікуванні «завершення конфлікту та відновлення стабільних умов роботи ЗАЕС».
– МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу «росатома» може призвести до втручання в нормальну роботу операційного керівництва та створити потенційну неузгодженість в контексті процесу ухвалення рішень, – зазначається у документі.
Як бачимо, у своїх рекомендаціях МАГАТЕ закликає до негайного припинення будь-яких обстрілів станції для уникнення її подальшого пошкодження, для чого потрібна «згода всіх відповідних сторін». При цьому не вказується, хто саме здійснює обстріли.

Як Президент України Володимир Зеленський відреагував на заяви МАГАТЕ?

– Щодо пропозиції генерального директора МАГАТЕ Гроссі створити зону захисту на станції, то треба дивитися на конкретний зміст такого інструменту: що саме може бути захистом? Якщо зміст цієї пропозиції полягає в демілітаризації території АЕС – а це логічно, бо саме російська військова присутність поставила Запорізьку станцію на межу радіаційної катастрофи, – то ми можемо підтримати таку демілітаризовану зону захисту, – сказав Володимир Олександрович.
Він також зауважив, що за результатами роботи Місії МАГАТЕ відчувається, що сучасні міжнародні організації потребують значно ширшого мандата на свої дії.
– Я вважаю, що світ не просто заслуговує, а потребує того, щоб представники МАГАТЕ змусили росію до демілітаризації території АЕС і повернення повного контролю Україні. Якщо росія поставила світ на межу радіаційної катастрофи, значить, у світу мають бути відповідні засоби, щоб поставити росію в умови, коли держава-терорист буде змушена припинити терор, – заявив Глава держави.
https://glavcom.ua/country/politics/zelenskij-vidreahuvav-na-propozitsiju-mahate-stvoriti-zonu-zakhistu-na-zaes-873513.html

Офіс Президента про висновки МАГАТЕ
Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк пише, що «МАГАТЕ рекомендує Україні домовитись з окупантами». За його словами, якби сторони могли самі домовитися під час такої жорсткої та інтенсивної війни, то не було б сенсу існування міжнародних посередників.
– В чому ж полягає функція міжнародного посередника? В тому, що ти приїжджаєш і береш на себе зобов’язання організувати демілітаризовану зону навколо ЗАЕС. Але цього не сказали, – наголосив Михайло Подоляк.
Посадовець не розуміє, навіщо було їхати на ЗАЕС, щоб зробити досить банальні заяви про те, що:
         по-перше – що в прямому ефірі всі знову побачили, що там перебувають російські війська,
         по-друге – що там в машинних залах є склад боєприпасів,
         по-третє – що російська сторона обстрілює територію ЗАЕС і місто Енергодар.
         по-четверте – що демілітаризована зона – це єдиний вихід з ситуації з точки зору безпеки.
         по-п’яте – якщо російська армія залишить в спокої ЗАЕС, то там буде працювати ефективна українська бригада, яка займатиметься забезпеченням ядерної безпеки.
Радник глави Офісу Президента додав, що філософський сенс слів «треба просто перестати стріляти» чітко описує те, що робить росія.
– Цій країні треба, спочатку перестати стріляти, а потім скласти зброю і покинути територію України. Бо війна буде тривати доти, доки ми не зробимо це силоміць. Росії треба це зрозуміти, – підсумував Подоляк.
https://www.youtube.com/watch?v=y2NrVyKsJTM

Думка представника України в ООН Сергія Кислиці

Він впевнений, що єдиний спосіб усунути ядерні загрози, які виникли через окупацію Запорізької АЕС, – вивести російських військових зі станції та повернути Україні контроль над нею.
На думку посадовця, яку він висловив під час засідання Радбезу ООН, це ключова передумова для відновлення не лише ядерної безпеки, а й поваги до міжнародного права.
– росія зробила чергову спробу відвернути увагу міжнародної спільноти від термінової необхідності демілітаризації та деокупації українського ядерного об’єкта, який окупанти перетворили на військову базу. Окупаційна влада демонструє готовність займатися ядерним тероризмом і надалі, – наголосив Сергій Кислиця.
Дипломат зауважив, що на тлі посилення загроз безпеці після окупації Запорізької АЕС Україна чітко продемонструвала свою готовність розглянути будь-які варіанти нейтралізації ядерного ризику та запобігання жахливим наслідкам.
– Після численних порушень окупантами всіх принципів ядерної безпеки на початку серпня українське керівництво офіційно звернулося із проханням провести на ЗАЕС міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ. При цьому забезпечити можливість її постійної присутності на майданчику до повернення компетентним українським органам влади повного контролю над цим об’єктом, – резюмував представник України в ООН.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3566025-kislica-rosia-namagalasa-tisnuti-na-gendirektora-magate-pid-cas-pidgotovki-zvitu-pro-zaes.html

А що ж говорить світова спільнота?
На тому таки засіданні Ради Безпеки ООН, заступник постійного представника Німеччини при цій організації Томас Захнайзен закликав міжнародну спільноту підтримати створення постійної місії експертів МАГАТЕ на території Запорізької атомної електростанції.
– Вкрай важливо, аби чинна місія могла зберегти присутність і продовжити роботу на станції. МАГАТЕ повинне мати змогу постійно реагувати на безпекові виклики, пов’язані із Запорізькою АЕС, – акцентував посадовець.
Дипломат наголосив, що ситуація з ядерною безпекою на станції викликає глибоке занепокоєння.
– Ми вимагаємо, аби росія повернула повний контроль над ЗАЕС належному суверенному власнику – Україні, аби гарантувати її безпечну роботу та продовжити постачати електроенергію українському населенню, – зазначив Захнайзен.
 https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3566030-nimeccina-pidtrimue-postijnu-misiu-magate-na-zaporizkij-aes.html

Як бачимо, у світі все ж є ті, хто адекватно оцінює небезпеку, яку росія накликала на весь світ через свої злочинні дії на ЗАЕС. Непогано було б, щоб слова були підкріплені рішучими діями. Поки що ми цього не бачимо. Та попри все не втрачаємо надію в те, що ситуацію буде вирішено у найкоротші терміни. Звісно, всі сподівання покладаємо лише на наших мужніх ЗСУ, які зможуть припинити кривавий терор Нікопольщини та врятувати світ від рашистської нечисті. Міжнародні організації, на превеликий жаль, на даний момент вкрай незадовільно справляються з покладеними на них сподіваннями. Тому дуже чекаємо на гарні новини від наших Захисників!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11