Контрнаступ ЗСУ має успіх і помітно розвивається

     Саме такі дані наводять аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму свіжому звіті. Фахівці стверджують, що українські війська просуваються на кількох напрямках у західній частині Херсонської області та закріпили територію на лівому березі річки Сіверський Донець у Донецькій області. Звільнення деяких населених пунктів підтвердили і в українських офіційних джерелах. На якому ж етапі нині знаходиться операція з повернення окупованих росією територій, міркуймо разом, посилаючись на офіційні джерела.

     Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив, що українські військові звільнили селище міського типу Високопілля на Херсонщині, за яке точилися важкі бої. У свою чергу цю інформацію також підтвердив перший заступник голови Херсонської облради – керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський: “Високопілля — це Україна».

https://t.me/ermaka2022/1227

https://t.me/SobolevskyiYurii/298

     ЗСУ звільнили село Озерне, яке розташоване в Лиманській МТГ Донецької області, поруч із Сіверськом. Це означає, що українським силам вдалося успішно форсувати річку Сіверський Донець.

            – Цікаво було б дізнатися про деталі операції, адже село стоїть на протилежному березі Сіверського Донця, і для успіху просування було потрібно перебратися на той бік річки, – написав військовий кореспондент Андрій Цаплієнко у Telegram.

https://t.me/Tsaplienko/14669

     Висновок аналітиків ISW про те, що українські сили продовжували завдавати ударів по російських наземних лініях зв’язку, складах боєприпасів і ключових позиціях, щоб виснажити російські сили і стримати їх, збігається зі словами речниці сил оборони Півдня Наталії Гуменюк. Вона повідомила, що “логістика і транспортне сполучення російських окупантів на півдні підірвані настільки, що підтягувати резерви вони не можуть”. Ще є певні транспортні шляхи, однак і вони під українським вогневим контролем.

https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-september-4

            Так, стало відомо, що особовий склад 127-го полку так званої “ДНР” 1-го армійського корпусу відмовився воювати через відсутність постачання.

            Стосовно контрнаступу на Херсонщині речниця сил оборони Півдня нагадала, що деталі не можна розголошувати:

            – Розуміючи потребу в позитивних новинах, все ж таки налаштуємо всіх на те, що треба вичекати цей момент, оскільки “щастя любить тишу”.

            За даними командування, станом на сьогодні обстановка в операційній зоні півдня України напружена й динамічна. Противник веде оборонні бої, здійснює обстріли населених пунктів як уздовж лінії зіткнення, так і в тилових районах.

     Якщо знову звернутись до інформації від фахівців ISW, то російські сили здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Бахмута і на захід від Донецька. Російські війська переміщують військові засоби в райони, розташовані вздовж основних наземних шляхів сполучення у тилових районах Запорізької області. На зафіксованому відео з геолокацією видно, як російські війська стріляють із РСЗВ з позицій на Запорізькій АЕС.

            За прогнозами ISW, росіяни час від часу контратакуватимуть і відвойовуватимуть частину втрачених позицій, проводячи потужні артилерійські та авіаційні атаки на звільнені населені пункти та наступаючі українські війська. Наскільки ці прогнози близькі до дійсності, побачимо згодом.

            За даними іноземної розвідки, у Херсоні та його околицях перебувають приблизно 20 тисяч російських військових. Очевидно, що ЗСУ перед тим, як іти у наступ, потрібно послабити ворожі сили, що вони успішно виконують, використовуючи далекобійну артилерію і ракети для ураження стратегічних об’єктів у тилу противника.

     Радник глави Офісу Президента Олексій Арестович закликав зберігати витримку:

            – Швидких Перемог не буде. Спочатку була взята стратегія на системне перемелювання путінської армії. Вона довга, тому роботи у нас багато.

            Американський генерал-лейтенант Стівен Твітті, який раніше був заступником голови Європейського командування США, також заявив, що не чекає масованої атаки від України:

            – У цьому випадку треба думати про перспективу, а не чекати негайних результатів.

     У неділю, 4 вересня, глава нашої держави Володимир Зеленський провів  чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому військове командування та розвідка доповіли про ситуацію на передовій.  За результатами засідання Президент зробив наступну заяву:

            – Вихідних на війні немає. Тримаємо постійний зв’язок із тими, хто на фронті. Подробиці не розповідатиму, але українські прапори повертаються туди, де мають бути по праву. А окупантам на нашій землі – не місце.

            У відеозверненні він запевнив, що Україна звільнить всю свою територію і всіх своїх людей, а український півострів після деокупації стане “одним із кращих, комфортних місць у Європі – Крим на це заслуговує”.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid023kEgvAJzvutH1EaswePwiTyFVq6oFjDbtTFvePwTU3pvBi4WQLxoyGxXCZeos9yXl&id=100007211555008

 

     Отже, можна зробити висновок, що ініціатива на фронті належить українським Захисникам. Військове керівництво робить ставку не на швидкість, а обирає стратегію точкового ураження і виснаження ворога. Це допоможе зберегти якомога більше життів наших мужніх воїнів, кожне з яких є безцінним. Набираємось терпіння та робимо все можливе для допомоги незламним ЗСУ на шляху до Перемоги! Все обовʼязково буде Україна! Треба просто затамувати подих і трохи почекати.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11