Ліцеї та гімназія замість шкіл. Чи зміниться підхід до освітнього процесу і програма навчання?

     З 1 вересня у Покрові розпочався новий навчальний рік. За рішенням міської ради, через війну росії проти України, з міркувань безпеки, наші діти здобувають знання поза межами шкільних класів, тобто дистанційно. За інформацією начальника управління освіти Ольги Матвєєвої, цьогоріч 290 маленьких українців нашої громади вперше долучились до шкільного процесу, а 222 одинадцятикласники – розпочали свій останній навчальний рік перед випуском. Загалом, у закладах освіти будуть навчатись близько 4 тисяч дітей, 118 з яких – внутрішньо переміщені особи.

            Якщо звернутись до обласної статистики, то в онлайн-форматі працюватимуть 762 школи і лише 10% шкіл на Дніпропетровщині відкриті для очного навчання. Загалом до освітнього процесу у школах нашої області долучились понад 340 тисяч дітей, серед яких більше 26 тисяч – це першачки.

 

                                                                          Виховуємо патріотичне суспільство

             – На часі — посилення національно-патріотичного виховання, формування громадянської позиції, просвіта з питань особистої безпеки та різні аспекти організації навчальної діяльності в умовах дистанційного навчання, – акцентувала на особливостях сучасного освітнього процесу начальник міського управління освіти Ольга Матвєєва. – Серед пріоритетних напрямків є продовження реформи загальної середньої освіти відповідно до концепції “Нова українська школа”, впровадження у 5 класах нового Державного стандарту. Важливою є організація освітнього процесу після вимушеного переривання його звичного перебігу, викликаного спочатку тривалим карантином, потім – військовою агресією рф на території нашої держави.

            Наші діти – свідомі громадяни сучасного суспільства, вони знають та розуміють, які випробування героїчно проходить український народ. Важливо усвідомлювати, наскільки сильною й прекрасною є наша Батьківщина та якою величезною ціною ми виборюємо свою Незалежність, щоб ніколи її не втратити. Тому перший урок нового навчального року пройшов під назвою “Ми українці: честь і слава незламним!”

      Діти навчатимуться за оновленою програмою

            Про це на брифінгу повідомила начальниця відділу загальної середньої освіти департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОВА Людмила Телегіна:

            – У ній врахували виклики часу – російську військову агресію. Зміни внесли, зокрема, до предметів «Історія України»  та «Всесвітня історія», «Основи здоров’я», «Правознавство». Із предмету «Зарубіжна література» прибрали твори російських та білоруських письменників.

            На нову модель навчання переходять учні 5 класів. Там розпочинають впроваджувати систему Нової української школи. Будуть оновлені програми, інші підручники та система оцінювання – дітям не ставитимуть оцінок.

 

                                                                       Школи міста стали ліцеями та гімназією

 

            Закон “Про повну загальну середню освіту” має на меті забезпечення доступності якісної повної загальної освіти на всіх рівнях – початкової, базової та профільної середньої. Згідно до вимог Закону, а також в рамках реформування для цього визначено три типи закладів середньої освіти, серед яких немає шкіл. Тому у нашому місті СЗОШ №4 набула статусу гімназії, решта – стали ліцеями

 

   В чому відмінність між школою, ліцеєм та  гімназією?

            Ліцей – навчальний заклад з певним вектором освіти, тобто з поглибленим вивченням тих чи інших профільних предметів. Це дає можливість вступу до ВНЗ конкретного спрямування.

            У гімназіях же школярів готують за поглибленою програмою вивчення всіх предметів, певної спрямованості немає. Однак Як правило, випускники гімназій легко вступають до вишів

            Після закінчення гімназії та ліцею випускник отримує звичайний диплом про середню освіту.

            Сподіваємось, всі нововведення підуть тільки на користь нашим дітям, перед якими відкривається безмежний та дивовижний світ знань. Бажаємо всім учасникам освітнього процесу – педагогам, учням та батькам, наснаги, мудрості і терпіння. А мужні Захисники повернуть мир до нашої незламної європейської країни. Обовʼязково дочекаємось Перемоги, тоді у школах Покрова та всієї України знов вируватиме життя!

                                                                                                                                                                                     За матеріалами

                                                                                                                                                          прес-служби міського голови

                                                                                                                              та Дніпропетровської облдержадміністрації

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11